Kool & The Gang

 • Kool & the Gang was een van de belangrijkste funk/disco-bands. De leden begonnen midden jaren 60 als de Jazziacs, pas in 1969 werd de naam veranderd in Kool & the Gang. De band had de grootste populariteit bij het grote publiek vanaf het eind van de jaren 70 tot midden jaren 80.

  In de Verenigde Staten waren ze al populair als een vrijwel volledig instrumentale funkband. Hun eerste internationale succes kregen ze door hun bijdrage aan de film Saturday Night Fever uit 1977. Een jaar later kwam de leadzanger James "JT" Taylor bij de band, en grote hits als Ladies' Night, Celebration en Get down on it volgden. De koers die toen gevaren werd ging wat meer naar de disco.

  In 1985 deden ze mee met het groots opgezette Live Aid. In hetzelfde jaar scoorden ze ook hun grootste crossover hit Cherish.

  In 1988 verliet James J.T. Taylor de band om een solocarrière te starten, die commercieel gezien overigens niet echt uit de verf kwam. Kool & The Gang scoorde hierna geen hits meer.

  Op 20 juni 2006 overleed, na een langdurige ziekte, de in New Jersey geboren gitarist Claydes Charles Smith, op de leeftijd van 57 jaar. Behalve bij het oprichten van de band was hij ook betrokken bij het componeren van het nummer 'Celebration'.

  Heden geeft de band nog steeds optredens over de hele wereld. Op 21 juli 2007 speelden zij op het Saturday Night Disco-feest Globall in de Arena te Amsterdam. Op 20 juli 2014 speelde zij op het Hofplein op Robin Rotterdam Unlimited 2014.

  De band bracht in 2007 een nieuw album uit: Still Kool.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.