Sir Neville Marriner

 • Neville Marriner (Lincoln (Lincolnshire), 15 april 1924) is een Engelse dirigent en violist.

  Levensloop

  Marriner studeerde aan het Royal College of Music in Londen en aan het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs. Aansluitend speelde hij viool in het London Philharmonic Orchestra en in het London Symphony Orchestra. Later stichtte hij het Jacobean Ensemble met onder anderen Thurston Dart. Vervolgens ging hij naar Hancock, Maine, om bij Pierre Monteux orkestdirectie te studeren.

  In 1959 richtte hij het kamerorkest Academy of St. Martin in the Fields op. Met dit orkest heeft hij vele platen en CD's opgenomen. Maar hij werkte ook buiten het Verenigd Koninkrijk. Zo was hij van 1969 tot 1978 dirigent van het Los Angeles Chamber Orchestra. Van 1979 tot 1986 was hij dirigent van het Minnesota Orchestra. In Duitsland werkte hij van 1986 tot 1989 als dirigent van het SWR Orchester Stuttgart.

  Marriner was artistiek adviseur tijdens de productie van de in 1984 gedraaide film Amadeus.

  Hij werd in 1985 in de adelstand verheven. Zijn zoon, Andrew Marriner, speelt klarinet in het London Symphony Orchestra.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing