dEUS

 • dEUS is een Belgische rock- en indieband uit Antwerpen. De groep werd opgericht in 1989, kende sindsdien vele bezettingswisselingen en bestaat anno 2007 uit Tom Barman (zang en gitaar), Klaas Janzoons (toetsen en viool), Stephane Misseghers (drums), Alan Gevaert (basgitaar) en Mauro Pawlowski (gitaar).

  De groepsnaam is afkomstig uit het Latijn (deus betekent God), en wordt consequent met een kleine letter d, en hoofdletters E, U en S gespeld. De naam verwijst naar de song Deus van The Sugarcubes.

  Biografie

  In 1989 begon de band als dEUS als coverband, maar ontwikkelde al snel een eigen stijl, die gekenmerkt wordt door een ogenschijnlijk chaotische en avant-gardistische inslag. Toch blijven ook duidelijk invloeden hoorbaar uit de folk, jazz en blues.

  Hun eerste optreden vond plaats op 20 november 1989.

  Na de ep Zea kwam in 1994 het debuutalbum van de band uit: Worst Case Scenario. De singles Suds & Soda, Via en Hotellounge (Be the Death of Me) worden direct uitgeroepen tot klassiekers. De band wekt aldus hoge verwachtingen, maar brengt dan het tegendraadse My Sister = My Clock uit, dat niet als album beschouwd kan worden; het bevat slechts 1 track van 30 minuten, een collage van korte en minder korte liedjes, gesprekken (in het Engels, Spaans en in het Oekraïens) en geluiden.

  De albums In a Bar, Under the Sea (1996) en The Ideal Crash (1999) worden beter ontvangen en brengen dEUS, ook internationaal, onder de aandacht van een, voornamelijk, alternatief publiek. Uit In a Bar Under the Sea bracht men de singles Fell Off The Floor, Man, Theme From Turnpike, Roses en Little Arithmetics op de markt. De groep verloor echter enkele leden. Stef Kamil Carlens stapte in september 1996 op om zich weer meer op zijn eigen groep, Zita Swoon, te kunnen richten. Ook Rudy Trouvé was toen al uit de band gestapt samen met drummer Jona Van den Broeck wegens tijdsgebrek. Ze werden respectievelijk vervangen door Danny Mommens en Craig Ward. The Ideal Crash had singlenoteringen met The Ideal Crash, Sister Dew en Instant Street. In de tournee rond The Ideal Crash kwam Tim Vanhamel (ex-Evil Superstars) de groep versterken. Toen al liet Craig Ward weten dat hij het moeilijk had met het hevige en langdurig toeren.

  Na de tournee Ideal Crash bleef het een tijdje stil rond dEUS. Barman houdt zich bezig met de dance-act Magnus en de regie van een film: Any Way the Wind Blows, die in 2003 uitkwam en waarin drie dEUS-liedjes opduiken als ringtones. Dit betekent echter niet het einde van dEUS. De groep brengt in 2001 de single Nothing Really Ends uit die als bonustrack op hun compilatie-cd No More Loud Music (2001) verschijnt. In 2003 brengen ze de single If You Don't Get What You Want uit. In oktober 2004 verlaten Craig Ward en Danny Mommens de band. Een nieuwe bezetting wordt samengesteld, met als nieuwe leden drummer Stephane Misseghers (ex-Soulwax), bassist Alan Gevaert (vroeger actief bij Twee Belgen en Arno) en zanger/gitarist Mauro Pawlowski. In 2005 verschijnt er een nieuw album, Pocket Revolution en is er weer een internationale tournee. Van deze plaat zijn vier nummers als single uitgebracht: 7 days, 7 weeks, The Real Sugar, What We Talk About(When We Talk About Love) en Bad Timing

  In België kwam op 18 april 2008 Vantage Point uit. In andere landen verscheen het album op 21 april 2008. Het volgende album, Keep You Close, kwam uit in september 2011. Op 1 juni 2012 verrasten zij de wereld met Following Sea als opvolger.

  Bezettingen

  Tom Barman en Klaas Janzoons zijn de enigen die sinds de oprichting lid van de band zijn. De originele bezetting bij de oprichting in 1992 bestond uit:

  • Tom Barman - zang, gitaar, piano
  • Rudy Trouvé - zang, gitaar
  • Stef Kamil Carlens - zang, basgitaar
  • Klaas Janzoons - viool, keyboard, zang
  • Mark Meyers - keyboard
  • Jules de Borgher - drums, percussie, gitaar, zang

  In 1993 verlaat Mark Meyers de formatie. Twee jaar later vertrekt ook Rudy Trouvé, beiden gaan deel uitmaken van de band Kiss My Jazz. Trouvé wordt vervangen door de Schot Craig Ward.

  Stef Kamil Carlens besluit in 1996 zich geheel te gaan richten op Moondog jr., wat later Zita Swoon wordt, en wordt vervangen door Danny Mommens. Van den Broeck stapt ook in 1996 uit de band waarna De Borgher weer de volledige rol van het drumwerk op zich neemt. Voor de tournee voor The Ideal Crash wordt de band tijdelijk versterkt met Tim Vanhamel, voorheen Evil Superstars.

  Rond 2004 vindt een aardverschuiving plaats in de bezetting. Ward stopt als bandlid. Danny Mommens start Vive La Fête en neemt Jules de Borgher op in zijn band. Het drietal wordt vervangen door Mauro Pawlowski, voorheen Evil Superstars, Alan Gevaert, voorheen Arno en Stephane Misseghers, voorheen Soulwax. Tot op heden is de band in deze formatie actief.

  Discografie

  Studio albums

  • Worst Case Scenario (1994)
  • In a Bar, Under the Sea (1996)
  • The Ideal Crash (1999)
  • Pocket Revolution (2005)
  • Vantage Point (2008)
  • Keep You Close (2011)
  • Following Sea (2012)

  Compilatie-albums & dvd's

  • Zea (1994)
  • My Sister = My Clock (1995)
  • No More Loud Music (2001)
  • No More Video (2002)

  Singles

  Onderscheidingen

  • De groep had een regelmatige afspraak bij de ZAMU Awards met onder andere beste groep in 1994, 1996 en 2005 en beste live-act in 2006 en 2007 naast awards voor bandleden en albums.
  • Bij de nieuwe Music Industry Awards won dEUS in 2008 de MIA's voor beste rock/alternative groep en beste album. In 2011 won de band MIA voor beste rock/alternative en Mauro Pawlowski MIA voor beste muzikant.
  • De band won in 2010 de Influence Award van Cutting Edge. Een jaar eerder won het al een Cutting Edge Award in de categorie 'CD Nationaal' met 'Vantage Point'.

  Trivia

  • De groepsnaam was oorspronkelijk "Dejus", maar van die fonetische spelling werd snel afgestapt.[bron?]
  • De hoes van de cd The Ideal Crash prijkte in de kamer van Suske in het Suske & Wiske-album De Europummel.
  • Bart De Pauw draagt als pyjama in 'Het Geslacht De Pauw' een T-shirt van dEUS met daarop 'My Sister = My Clock'.
  • In aflevering 27 van het vijfde seizoen van de MTV-tekenfilmreeks Beavis and Butt-Head werd Suds & Soda door de twee pubers Beavis en Butt-Head bekritiseerd[2]. Zo vroegen ze zich af waarom Stef Kamil Carlens op zijn buik sloeg en waarom hij altijd maar "Fried egg" riep. De titel van de aflevering heette "To the rescue" en werd in de VS uitgezonden op 6 juni 1995[3].

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.