Mark Knopfler

 • Mark Knopfler OBE (Glasgow, 12 augustus 1949) is een Schotse zanger en gitarist. Hij werd vooral bekend als frontman van de Britse rockband Dire Straits.

  Zijn beroemde gitaarspel lijkt een kruising tussen de zweverige sound van The Shadows van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. De lage neusstem van Knopfler roept herinneringen op aan Bob Dylan en eveneens J.J. Cale.

  Biografie

  Dire Straits

  Dire Straits behaalde meteen groot succes met hun debuutalbum Dire Straits. Hierop staat onder meer het bekende "Sultans of Swing", dat hen in 1977 hun eerste platencontract opleverde. In 1985 verscheen Brothers in Arms, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden.

  Naast zijn werk met Dire Straits bracht Knopfler een aantal soundtracks en later ook soloalbums uit. Daarnaast is hij een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. Hij schreef ook nummers voor andere artiesten waaronder "Private Dancer" voor Tina Turner en "I Think I Love You Too Much" voor de blinde bluesgitarist Jeff Healey. Hij werkte mee aan de albums Slow Train Coming en Infidels van Bob Dylan en trad op als producer voor onder andere Willy Deville, Aztec Camera en Randy Newman. Samen met Chet Atkins bracht hij een aantal albums uit waaronder Neck and Neck.

  Solo

  In 1990 speelde hij in de countryband "The Notting Hillbillies". Zijn wijze van gitaar spelen kwam nadrukkelijk naar voren in het country-geluid van de band. De band was opgericht door Mark Knopfler, ze nemen een album op "Missing.... presumed having a good time". Na een serie optredens richtten alle bandleden zich op hun hoofdacts, alleen voor speciale gelegenheden traden ze nog op.

  Zijn eerste soloalbum heette Golden Heart en kwam uit in 1996.

  In 2000 verscheen Sailing to Philadelphia waarvan het titelnummer hem een kleine hit opleverde in verschillende landen.

  In 2001 werd een dinosauriër naar hem vernoemd, omdat paleontologen toevallig "Money for Nothing" op hadden staan toen zij het fossiel vonden: Masiakasaurus knopfleri.

  In 2003 werd Knopfler aangereden op zijn motor waarbij hij zeven ribben, zijn schouderblad en zijn sleutelbeen brak. Zeven maanden lang moest hij zijn werkzaamheden staken. Zijn promotietournee voor zijn derde album blies hij daarbij af. Hij herstelde volledig van zijn letsel.

  Na het duetalbum All The Roadrunning (2006) met Emmylou Harris bracht Knopfler een vijfde soloalbum uit op 14 september 2007. De opvolger van Shangri-La kreeg de naam Kill To Get Crimson en bevat twaalf tracks. Ter promotie van dit album trad Knopfler op 29 en 30 maart 2008 en 31 maart 2008 op in Nederland in respectievelijk de Heineken Music Hall in Amsterdam en Ahoy in Rotterdam.

  Hij is eigenaar van de British Grove Studios in West-Londen.

  In 2009 verscheen Get Lucky. Dit is zijn zesde soloalbum. Voor de opnames trok de frontman van Dire Straits zich terug in zijn eigen British Grove Studios in Londen, die hetzelfde jaar het Music Producers Guild Award voor 'Best Studio' kreeg. Get Lucky telt 11 nummers en is een verkenningstocht langs zijn muzikale roots.

  In het voorjaar en de zomer van 2010 werkte hij aan een wereldtournee bestaande uit bijna 90 shows in Noord-Amerika en Europa. Hij speelde hoofdzakelijk materiaal uit zijn solocarrière, maar ook enkele Dire Straits-nummers, en speelde dat jaar ook drie dagen achtereen in Heineken Music Hall in Amsterdam.

  Op 31 augustus 2012 verscheen Privateering, het zevende soloalbum van Knopfler. Daarna is de opvolger Tracker verschenen.

  Knopfler speelde elektrische gitaar op het liedje What's Broken van David Crosby, dat op het in januari 2014 uitgegeven album Croz staat.

  Privéleven

  Mark knopfler is 3 maal getrouwd. Zijn eerste echtgenote was Kathy White die hij al lang kende van school. Ze zijn gescheiden toen Knopfler naar Londen verhuisde in 1973. In november 1983 trouwde Knopfler met zijn tweede vrouw, Lourdes Salomone. Zij kregen een tweeling, Benji (Ben) and Joseph (Joe) in 1987. Beiden zijn ook muzikaal; Benji drumt en Joe speelt gitaar. Knopfler en Salomone gingen in 1993 uit elkaar. Op valentijnsdag 1997, trouwde Knopfler met Britse actrice en schrijfster Kitty Aldridge, op het caribische eiland Barbados. Ze kregen twee dochters, Isabella (Issy) en Katya.

  Naast muziek maken bezit Knopfler ook een collectie van klassieke auto's waarmee hij racet en naar tentoonstellingen gaat. Twee hiervan zijn de Maserati 300S en een Austin-Healey 100S.

  Discografie

  • Zie ook discografie Dire Straits.
  • Zie ook discografie The Notting Hillbillies.

  Dvd's

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.