Brian May

 • Brian Harold May (Hampton, 19 juli 1947) is een Britse gitarist, vooral bekend van de rock/popgroep Queen. Daarnaast is May sinds augustus 2007 gepromoveerd in de astrofysica.

  Biografie

  Brian May is op 19 juli 1947 geboren in het Engelse plaatsje Hampton bij Londen, als zoon van Harold en Ruth May. Hij is enig kind.

  Brian May ontwierp en maakte zijn eigen elektrische gitaar (The Red Special), waarop hij nu nog steeds speelt.

  May bezocht de prestigieuze Hampton School in zijn woonplaats en studeerde daarna Natuur- en wiskunde aan het Imperial College te Londen. Daar startte hij een promotietraject (sterrenkunde). Vanwege het succes van Queen liet de afronding daarvan enkele decennia op zich wachten.

  Sinds augustus 2013 heeft hij een kunstknie.

  Queen

  May speelde vóór Queen in bands zoals 1984 en Smile. In Smile speelde May samen met de latere drummer van Queen Roger Taylor en zijn jeugdvriend Tim Staffell. Korte tijd na het uiteenvallen van Smile ontstond Queen. Freddie Mercury was toen al een aantal jaren bevriend met de mede-studenten, hij werd de nieuwe zanger.

  In Queens driedelige vocale harmonieën zong May over het algemeen het lagere bereik. Op een aantal van Queens liedjes zingt hij de gedeeltelijke zang, met name het eerste vers van "Who Wants To Live Forever", de brug op I Want It All en Flash en de volledige zang op Some Day One Day, She Makes Me (Stormtrooper in Stilettoes), '39, Good Company, Long Way, All Dead, All Dead, Sleeping On The Sidewalk, Leaving Home Ain't Easy en Sail Away Sweet Sister.

  Gedurende Queens carrière schreef May vaak liederen voor de band en componeerde hij veel belangrijke nummers zoals de wereldwijde hit We Will Rock You. Het eerste album van Queen genaamd Queen werd uitgebracht op 13 juli 1973. De eerste single van Queen, Keep Yourself Alive, werd geschreven door May. Hij schreef samen met zanger Freddie Mercury de meeste nummers, geïnspireerd door onder andere The Beatles en Jimi Hendrix. De bekendste nummers die door May werden geschreven zijn:

  • Now I'm Here
  • '39
  • Tie Your Mother Down
  • We Will Rock You
  • Save Me
  • Flash
  • I Want It All
  • Hammer To Fall
  • Who Wants To Live Forever

  Queen begon aan hun derde album Sheer Heart Attack zonder May omdat hij na een concert in Japan getroffen was door geelzucht. Uiteindelijk voelde hij zich goed genoeg om zijn gitaarwerk te spelen. Op 8 november 1974 kwam het album uit, en het werd wereldwijd een groot succes.

  Tijdens een korte pauze van Queen in 1983, bracht Brian May zijn eerste solowerk uit, The Star Fleet Project, een gelegenheidsproject met onder andere Eddie van Halen. Rond dezelfde tijd werd ook een replica van zijn unieke gitaar op de markt gebracht.

  Na het beroemde Live Aid-concert in de zomer van 1985, belde Freddie Mercury zijn bandleden op en stelde hen voor een lied samen te schrijven. Het resultaat werd One Vision, dat muzikaal eigenlijk van May was (de Magic Years-documentaire toont hoe hij met de sectie en de fundamentele gitaarriff kwam) en de tekst van Roger Taylor – Freddie Mercury was meer een producent en arrangeur dan een goede componist. John Deacon was vaak afwezig tijdens de opnamen.

  Voor hun album uit 1989, The Miracle, had de band besloten dat alle tracks zouden worden toegeschreven aan de hele band, geen kwesties meer over wie de belangrijkste schrijver was geweest. May stelde I Want It All voor dat album samen, evenals Scandal (gebaseerd op Mercury's persoonlijke problemen met de Britse pers). Voor de rest van het album heeft Brian May creatief niet zoveel bijgedragen, hoewel hij wel geholpen heeft bij de opbouw van de basis van Party en Was It All Worth It (beide werden overwegend Mercury's stukken) en de gitaarriff van Chinese Torture.

  May schreef ook samen met Mercury het laatste nummer van Queen, Mother Love van het album Made In Heaven.

  Solocarrière

  Na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 kreeg zijn solocarrière de volle aandacht. In september 1992 kwam zijn eerste soloalbum, Back To The Light, uit. Op dit album staan bekende nummers zoals Driven By You en de nummer 1-hit Too Much Love Will Kill You. Op dat moment was The Brian May Band geformeerd met onder andere ex-Whitesnake- en ex-Black Sabbath-ritmesectie Neil Murray en Cozy Powell, en zij gaven concerten over de hele wereld. Een concertregistratie van deze tournee is uitgegeven onder de naam Live at the Brixton Academy. Tussentijds kwam ook nog de Queensingle No-One But You (Only The Good Die Young) uit als eerbetoon aan de pas overleden prinses Diana en aan Freddie Mercury. In 1998 kwam zijn tweede album Another World uit, en in het jaar 2000 zijn derde, de soundtrack Furia.

  Naast hun solocarrières richtten Brian May en Roger Taylor zich ook regelmatig op Queen. Zo kwamen er heropnamen van oude krakers zoals We Are The Champions met Robbie Williams, We Will Rock You, eerst met 5ive, vervolgens met Beyonce, Britney Spears en Pink – en Brian schreef het nieuwe Queen-nummer The Call ter gelegenheid van het door Nelson Mandela georganiseerde 46664 Concert in 2003.

  In 2002 trad Brian samen met Roger Taylor onverwacht op tijdens Koninginnedag in Nederland.

  Toevallig kwamen Brian en Roger daarna in contact met voormalig Free- en Bad Company-zanger Paul Rodgers. Na een succesvolle samenwerking bij de introductie van Queen in de Hall of Fame op 11 november 2004, besloten de heren om samen te gaan toeren onder de naam 'Queen+Paul Rodgers'. Van deze concertreeks zijn een dvd en een cd verschenen onder de naam Return of the Champions. In 2008 heeft het trio het album The Cosmos Rocks uitgebracht, Queens eerste studioalbum sinds 1995. Aansluitend toerde de band door Europa.

  Op 6 december 2005 ontving Brian May de onderscheiding Commander of the British Empire (CBE) uit handen van Koningin Elizabeth voor diensten aan de muziekindustrie.

  Op 23 april 2011 ontving Brian May de Eddy Christiani Award voor zijn inspirerende bijdrage aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. In datzelfde jaar speelde May mee met Tangerine Dream hetgeen resulteerde in het album Starmus-Sonic universe.

  Wetenschappelijke promotie

  Brian May is een enthousiast astrofysicus en heeft thuis altijd een sterrenkijker gereed staan. Omwille van de positieve uitstraling die hij aan de sterrenkunde heeft gegeven ontving May in 2002 een eredoctoraat van de universiteit van Hertfordshire.

  Brian May is coauteur van twee wetenschappelijke publicaties.

  Op 23 oktober 2006 verscheen het boek Bang! The complete history of the universe dat May samen met sir Patrick Moore en Chris Lintott heeft geschreven. Zoals de titel aangeeft, behandelt het boek de geschiedenis van het universum. Hiermee is May weer terug bij het vakgebied waarvoor hij heeft gestudeerd.

  Nadat hij in 2006 zijn aantekeningen tegenkwam, heeft May alsnog gewerkt aan zijn proefschrift over de reflectie van zonlicht op interstellair stof, dat gebaseerd is op waarnemingen die hij in 1971 in de sterrenwacht van Tenerife deed. Hij leverde in augustus 2007 het manuscript van zijn proefschrift in bij zijn promotores en promoveerde op 23 augustus 2007.. Daarnaast heeft May twee eredoctoraten.

  Op 23 augustus 2007 promoveerde Brian May tot Doctor in de Astrofysica na het verdedigen van zijn proefschrift over de formatie van stofwolken in de dierenriem ("zodiacal dust clouds"). De laatste gegevens voor zijn proefschrift verzamelde hij op de Canarische Eilanden, vanuit het observatorium Roque de los Muchachos op La Palma; zijn eerste observaties deed hij in 1971.

  In 2008 is hij geïnstalleerd als chancellor van de John Moores-universiteit in Liverpool.

  Radio 2 Top 2000

  Bibliografie

  • Bang! - The complete history of the universe, met Patrick Moore en Chris Lintott, 2006
  • A Village Lost and Found, met Elena Vidal, 2009

  Trivia

  • In plaats van een plectrum gebruikt Brian May sixpence-stukken om zijn gitaar te bespelen (uit de farewell proof set van 1970). Toen deze munten niet meer werden gemaakt, heeft de Engelse Munt speciaal voor Brian May een aantal sixpence-stukken geslagen, waarop in plaats van het hoofd van de koningin, het hoofd van Brian May is gebruikt.
  • May heeft in zijn tienerjaren met hulp van zijn vader zijn unieke gitaar gebouwd die een belangrijke bijdrage aan de typische 'Queensound' leverde. De gitaar bestaat uit afvalmateriaal zoals het mahoniehout van een open haard uit de 17e eeuw, een breinaald en veren uit een motorfiets. De gitaar kostte Brian aan materiaal aanvankelijk zo'n 16 pond; na enige wijzigingen (aan onder meer de pickups) heeft de gitaar uiteindelijk zo'n 30 pond gekost.
  • Naast zijn Red Special gebruikte May ook andere gitaren, zoals een Gibson, een Fender Telecaster en Ovation 12-snarige gitaren (voor akoestische stukken).
  • May is een enthousiast verzamelaar van 19de-eeuwse stereofoto's.
  • Mays vroege helden waren Cliff Richard, The Shadows (en vooral hun gitarist, Hank B. Marvin).
  • May is getrouwd met actrice Anita Dobson, die succesvol werd dankzij de Engelse soapserie EastEnders. Brian May heeft drie kinderen uit zijn eerste huwelijk.
  • Naar eigen zeggen was May tegen het einde van de jaren 80, tijdens het opnemen van The Miracle, ernstig depressief, tot op het punt waarop hij zelfmoord wilde plegen. Aanleiding daartoe was de dood van zijn vader en het feit dat hij zijn toenmalige vrouw Chrissie Mullens verliet.
  • May is een vegetariër.
  • May is eigenaar van Farthings, het huis van Patrick Moore in Selsey. Hij kocht het in 2008, toen de astronoom nog leefde, en liet hem er tijdens zijn laatste levensjaren in wonen voor een symbolische huur van 1 pond per jaar. Hij had aanvankelijk plannen om Farthings tot een museum en astronomiecentrum om te bouwen.[4]

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing