Katie Melua

 • Ketevan (Katie) Melua (Georgisch: ქეთევან (ქეთი) მელუა) (Koetaisi (Georgië), 16 september 1984) is een Britse zangeres en muzikante.

  Biografie

  Katie Melua groeide op in Koetaisi (Georgië) en later in Batoemi, gelegen aan de Georgische kust. Op achtjarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Belfast, Noord-Ierland en nog later naar Londen (Engeland). Dit vanwege het beroep van haar vader, hartspecialist.

  In Londen ging Katie Melua naar de BRIT School for the Performing Arts & Technology. Deze door de muziekindustrie ondersteunde school staat bekend als leverancier van beroemde artiesten. In 2003 werd Katie Melua ontdekt tijdens een showcase door Mike Batt (zelf ook zanger en tekstschrijver, maar ook arrangeur en producent) die op zoek was naar een zangeres met aanleg voor jazz en blues.

  Haar eerste album Call Off The Search werd in 2003 uitgebracht. Hierop staan twee nummers van haarzelf. Haar tweede album Piece By Piece kwam uit op 26 september 2005.

  Op 19 maart 2005 kwam haar grootste droom uit door samen met overgebleven leden van de Britse rockband Queen het nummer 'Too Much Love Will Kill You' ten gehore te brengen op een anti-AIDS-concert in Zuid-Afrika. Het concert bracht een recordbedrag in de strijd tegen aids/hiv op.

  In 2005 wint Katie Melua een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  Op haar tweede album staat onder andere de single Nine Million Bicycles, dat zij op 27 augustus 2005 zong tijdens het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita in de Grote of St. Jeroenskerk te Noordwijk. Dankzij de extra aandacht die Melua door dit optreden kreeg, begon haar populariteit in Nederland en België toe te nemen.

  In 2007 maakte Katie Melua haar opwachting tijdens het openingsgala van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, maar ook op het festival zelf, waar ze in 2004 voor de eerste keer optrad (toen nog in Den Haag), zou ze een optreden verzorgen. Er werd gelijk van de gelegenheid gebruikgemaakt om een tegel op de Walk of Fame Europe in te wijden. Eveneens in 2007 kwam haar derde album Pictures uit.

  In november 2007 heeft ze tijdens Domino Day de eerste steen omgegooid. Op 8 december 2007 zong zij een lied op het Junior Eurovisiesongfestival 2007 in Rotterdam, Nederland.

  Op 13 april 2008 trad ze op in Ahoy in Rotterdam, dat volledig uitverkocht was.

  In mei 2009 bracht Melua een live-cd uit die door Mike Batt gemixt was. Het studioalbum The House, dat geproduceerd is door William Orbit, kwam op 21 mei 2010 uit in Nederland, en twee dagen later in België.

  Melua's album Secret Symphony, in samenwerking met Mike Batt opgenomen in de Air Studios in Londen, kwam op 2 maart 2012 uit in Nederland en op 5 maart in het Verenigd Koninkrijk.

  Op 1 september 2012 trouwde ze met voormalig wereldkampioen superbikes James Toseland.

  Discografie

  Dvd's

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.