Wiener Philharmoniker

 • De Wiener Philharmoniker is een Oostenrijks symfonieorkest dat in 1842 werd opgericht. Naast hun concerten in hun thuisbasis, de Wiener Musikverein, en diverse andere zalen, vormen zij ook het orkest van de Weense Staatsopera onder de naam Orchester der Wiener Staatsoper. Dit Weense orkest behoort tot de beroemdste orkesten ter wereld en deelt volgens vele experts een eerste plaats met de Berliner Philharmoniker en het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouworkest.

  De dirigent en componist Otto Nicolai begon in 1842 met een Philharmonische Akademie, die jaarlijks enkele concerten verzorgde. Vanaf het begin was het een geheel onafhankelijk orkest waarin de leden bij meerderheid van stemmen besluiten nemen. Onder leiding van verschillende grote dirigenten bereikte het orkest spoedig een tot dan toe ongekend hoog niveau. Tot de dirigenten die het orkest leidden, behoren Hans Richter, Gustav Mahler, Richard Strauss, Bruno Walter, Clemens Krauss en Wilhelm Furtwängler. Na 1933 heeft het orkest geen chef-dirigent meer gekend. Niettemin valt er een aantal dirigenten te noemen die vaak de Wiener Philharmoniker hebben gedirigeerd, zoals Herbert von Karajan, Josef Krips, Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber, Karl Böhm en Bernard Haitink.

  Om orkestlid te worden moet men eerst drie jaar bij het orkest van de Weense Staatsopera gespeeld hebben. De leden van het orkest beslissen na deze tijd of men tot de Wiener Philharmoniker wordt toegelaten. Lange tijd konden vrouwen geen lid van dit orkest worden, al mochten zij incidenteel wel meespelen. Vanaf september 2008 wordt de positie eerste concertmeester aan de Weense Staatsopera bezet door een vrouw. Typerend voor het orkest is de zogeheten Duitse opstelling, met achteraan de contrabassen. De typische intense klank van de violen, de ietwat laag gestemde hobo, de krachtige Weense hoorns en de open pauken, en niet het minst het gevoel voor rubato dragen bij aan de zeer herkenbare orkestklank. Het orkest maakt vele geluidsopnamen in de fameuze Großer Saal van de Wiener Musikverein.

  Op 31 december 1939 stelde Clemens Krauss de traditie van de Nieuwjaarsconcerten in met muziek van en rond de componistenfamilie Strauss. Sinds de wereldwijde uitzending hiervan op televisie bereikt het orkest jaarlijks een geschat publiek van een miljard kijkers in meer dan veertig landen. De uitzending in Nederland wordt steevast van commentaar voorzien door Joop van Zijl. Traditioneel eindigt elk concert met An der schönen blauen Donau en, begeleid door handenklappend publiek, de Radetzkymars. Ook een sinds 2004 jaarlijks terugkerend evenement is het zomerconcert in de tuin van Schloss Schönbrunn. Dit concert wordt Europawijd uitgezonden, is gratis te bezoeken en wordt jaarlijks bezocht door meer dan 100.000 bezoekers. De dirigent en het programma variëren elk jaar, maar traditiegetrouw wordt geopend met Wiener Blut van Johann Strauss jr.

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.