Espen Lind

  • Espen Lind (Oslo, 13 mei 1971) is een Noorse zanger, songwriter en producer.

    Espen Lind werd geboren in Oslo. Toen hij vijf jaar oud was, verhuisde zijn familie naar Tromsø in Noord-Noorwegen. Op zijn vijftiende ging hij in een opnamestudio werken. In 1993 verhuisde hij naar Los Angeles. Twee jaar later bracht hij onder de naam Sway zijn nummer Yum Yum Gimme Some uit. Zijn debuutalbum, MMM Prepared to be Swayed, verscheen in september 1995. In 1996 kreeg hij een platencontract van Universal Music in New York. Een jaar later kwam zijn tweede album Red uit, met de hitsingle When Susannah Cries. Zijn derde album This is popmusic, met de single Black Sunday, kwam in oktober 2000 op de markt. Het was een succes in Noorwegen, maar niet in de rest van Europa. Dit geldt ook voor zijn vierde album April (2005).

    Daarna is hij ook nummers gaan schrijven. Zo schreef hij met Lene Marlin de Noorse liefdadigheidssingle Venn (vriend) voor de slachtoffers van de tsunami in 2004, waarop onder andere Kurt Nilsen meedeed. Ook heeft hij onder meer voor Beyoncé en Atomic Kitten nummers geschreven.

    Discografie

    Albums

    • 1995: Mmm...Prepare To Be Swayed
    • 1997: Red
    • 2000: This is popmusic
    • 2005: April
    • 2006: Hallelujah live (met Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes & Askil Holm)
    • 2008: Army Of One
    • 2009: Hallelujah live vol. 2 (met Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes & Askil Holm)

    Singles

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing