Mark Owen

 • Mark Anthony Patrick Owen (27 januari 1972) is een Engelse zanger en songwriter. Owen werd beroemd doordat hij een lid werd van de boyband Take That die verder bestond uit onder andere Robbie Williams en Gary Barlow. De groep was succesvol in de jaren negentig maar gingen in 1996 uit elkaar. Sinds hun comeback in 2005 is ook Owen weer onderdeel van de groep die eerst als viertal (zonder Williams) verder ging, en sinds 2010 weer in de oude samenstelling, met Robbie Williams.

  Biografie

  Jeugd

  Owen werd geboren in 1972 in Oldham, Lancashire, Engeland. Hij leefde samen met zijn moeder Mary, vader Keith, broer Daniel en zijn zus Tracy. Zijn vader werkte onder andere als politieagent terwijl zijn moeder in een bakkerij werkte. Owen maakte zijn middelbare school af op de St. Augustines Katholieke School in Oldham terwijl hij daarvoor op de Holy Rosary Basisschool zat. Owen had gedurende zijn jeugd de droom om profvoetballer te worden en heeft stage's afgewerkt bij verschillende Engelse clubs zoals Chadderton FC, Huddersfield Town en Rochdale.

  Take That

  Take That werd in 1990 opgericht en bestond uit vijf leden. Deze vijf leden waren Gary Barlow, Jason Orange, Howard Donald, Robbie Williams en hijzelf. Owen nam hoofdvocalen van het nummer "Babe" op zich dat een regelrechte hit werd in Engeland doordat het de nummer 1 positie behaalde. Ook in Nederland was het hun eerste echte hit door vijftien weken in de top 40 te blijven met de vierde positie als hoogste notering. Voor de rest zong Owen nog als leadzanger het nummer "The Day After Tomorrow" in, afkomstig van het album "Nobody Else". In 1995 verliet Robbie Williams de groep waarna in 1996 het doek viel.

  In 2005 kwamen de vier overgebleven leden van Take That weer bij elkaar voor "The Ultimate Tour". Door het grote succes werd er tijdens deze tour gewerkt aan een nieuw album die in 2006 uitkwam onder de naam Beautiful World. Owen zong als leadzanger de nummers "Shine", "Hold On" en "What You Believe In" in. "Shine" werd als single uitgegeven en bereikt in Nederland de achttiende positie. In 2007 ging de tweede tour van start sinds de comeback in 2005 onder de naam "Beautiful World Tour" en ook deze verliep succesvol waarna de leden van Take That hun tweede album als viertal opnamen genaamd "The Circus" die in 2008 uitkwam. Owen zong op dit album vier nummers in als leadzanger en deze waren "Hello", "Julie", "Up All Night" en "Hold Up A Light".

  In 2010 kwam Robbie Williams weer bij Take That en dat zou een nieuw begin betekenen. In datzelfde jaar kwam het zesde studioalbum van Take That uit genaamd "Progress". Op dit album staan drie nummers waar Owen de leadvocals heeft. Dit zijn de nummers: "SOS", "Kidz" en "What Do You Want From Me".

  Solo

  Owen was het derde lid van Take That die het probeerde als solo zanger. In Nederland behaalde Owen maar één magere hit in de top 40 en dat was zijn debuut solo-single "Child". In Engeland had Owen meer succes doordat nummers als "Child" en "Clementine" op de derde positie wisten te komen. Helaas werd de derde single minder succesvol en flopte het album waarna Owen op straat werd gezet door zijn platenlabel. In 2003 scoorde Owen weer een hit met "Four Minute Warning" dat in Engeland tot de vierde positie kwam. Helaas flopte de volgende singles en zijn tweede album waarna Owen weer op straat werd gezet. In eigen beheer bracht Owen nog één album uit in 2005 die nog slechter presteerde. in 2013 kondigde Owen aan om een nieuw album uit te brengen dat The Art Of Doing Nothing zou gaan heten en in juni zou uitkomen. De eerste single voor het album heet "Stars" en is op 1 mei uitgebracht.

  Privéleven

  Owen is sinds 2009 getrouwd met de actrice Emma Ferguson. Het echtpaar heeft drie kinderen.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.