Smash Mouth

 • Smash Mouth is een Amerikaanse muziekband opgericht in 1994 in San José, Californië door zanger Steve Harwell, gitarist Gregg Camp, bassist Paul De Lisle en drummer Kevin Coleman.

  De band legt zich toe op alle genres en doet meestal coverwerk van andere liedjes. Alle bandleden waren al actief in een andere muziekgroep. Toen Harwells rapgroepje F.O.S uit elkaar ging, zocht hij zijn jeugdvriend Coleman op en speelden samen in Coleman's garage. Het was de manager van Coleman die de twee jeugdvrienden voorstelde aan Gregg Camp, die juist de lokale muziekband Lachadaddy vaarwel had gezegd. Paul De Lisle, die ook actief was in het vorige bandje van Gregg Camp, voegde zich ook bij de groep.

  Het is producer Eric Valentine die het pas gevormde bandje ontdekte. Hij produceerde een demo met twee liedjes van de groep. Met de demo ging de groep naar een lokaal radio station in San Francisco, en werd het een lokale hit en doorbraak voor de band (Nervous in the Alley). Daarna werd de band gevraagd om in een zomershow op te treden voor een publiek van duizenden. Iedereen wilde het liedje kopen, maar het was nog niet verkrijgbaar in de handel, dus nam de band het nummer op in 1997, Het debuutalbum Fush Yu Mang (1997) werd een succes en haalde dubbel platinum. Met de cover van "I'm a Believer" van The Monkees is de groep helemaal doorgebroken, sinds dit het titellied was van de animatiefilm Shrek. Verder heeft Smash Mouth ook een nummer geschreven voor de Amerikaanse televisieserie Charmed. De bekendste hit van de band is All Star. Deze hit kwam onder andere voor in Shrek 1 en Digimon: "The Movie". In de film "Rat Race" komen op het einde alle acteurs toevallig op een concert van Smash Mouth, daar zingen ze allen samen de hit.

  Kevin Coleman heeft de band moeten verlaten wegens gezondheidsproblemen en is eerst vervangen door Michael Urbano en daarna door Jason Sutter.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.