The Cranberries

 • The Cranberries is een Ierse rockband die populariteit kreeg in de jaren 90. De band trad op met onder andere The Rolling Stones en AC/DC, en in 1995 bezorgde het album No Need To Argue hen de internationale doorbraak.

  Bandleden

  • Dolores Mary Eileen O'Riordan (Burton) (6 september 1971), leadzang, keyboard, (achtergrond)gitaar.
  • Michael (Mike) Hogan (29 april 1973), basgitaar.
  • Noel Anthony Hogan (25 december 1971), gitaar.
  • Fergal Patrick Lawler (4 maart 1971), drums & percussie.

  Geschiedenis

  Noel en Mike Hogan, twee broers uit Limerick, Ierland begonnen in 1990 een band met drummer Fergal Lawler. Oorspronkelijk heette de band The Cranberry Saw Us, een woordspeling op cranberry sauce. Dolores O'Riordan deed auditie voor de rol van lead-zangeres en won, en schreef de tekst voor "Linger". Haar stem, variërend van scherp tot krachtig en van hoog tot laag, is het essentiële kenmerk van het geluid van de band.

  Hun zelfgeproduceerde demobandje deed het lokaal goed en de band nam al snel een bandje op wat veel populariteit en interesse van de critici kreeg. Na een flinke ruzie over muziekcontractanten, tekenden The Cranberries bij Island Records. Na een onsuccesvolle eerste single, brak de band met haar manager. Hun tweede single, Linger, en hun debuutalbum Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? werd een gigantisch succes in de Verenigde Staten en later ook in Groot-Brittannië. De volgende single, Dreams, werd eveneens een hit en bereikte de veertiende plaats in de Amerikaanse hitlijsten.

  In 1994 trouwde Dolores O'Riordan met Don Burton, de tour-manager van de band. O'Riordans status als frontvrouw van de band begon spanningen te veroorzaken binnen de groep terwijl No Need To Argue, hun tweede album, werd geproduceerd. Op dit album staat ook de hitsingle Zombie, een protest tegen het geweld tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland in de jaren 90. Het album bracht de band een immense populariteit in heel Europa en de VS.

  Terwijl er al geruchten waren over O'Riordans dreigende vertrek uit de band, werd het album To The Faithful Departed uitgebracht. Het album verkocht goed, ondanks een aantal negatieve recensies, maar niet zo goed als het vorige album. Tijdens de daaropvolgende jaren gingen er steeds meer geruchten over het mogelijke uiteenvallen van de band en werd een grote tour afgelast. In 1999 kwam het album Bury The Hatchet uit.

  In 2001 bracht de band het album Wake Up And Smell The Coffee uit. Het kwam binnen op nummer 46 in de VS-hitlijsten.

  Een "Best Of..."-compilatie genaamd Stars werd uitgebracht in 2002, samen met een dvd met vernieuwende muziekvideo's, die zelfs in de prijzen zijn gevallen.

  In 2004 maakten de bandleden echter bekend dat ze een pauze zouden nemen om hun individuele carrières aandacht te geven. Eerder dat jaar had Dolores O'Riordan de titelsong van de film The Passion of the Christ gezongen, Ave Maria. Haar solo-album Are You Listening? kwam uit op 7 mei 2007. Noel Hogans nieuwe project is de "Mono Band".

  The Cranberries hebben besloten het volgende album uit te stellen. Na meer dan twaalf jaar van onophoudelijke tours en promoties, meer dan 38 miljoen albums verkocht en concerten gegeven voor honderdduizenden fans van over de hele wereld, vond de band dat het tijd was voor een pauze.

  In augustus 2009 bracht Dolores O'Riordian haar tweede soloalbum No Baggage uit. Tevens maakten Dolores en de originele bandleden bekend dat ze voor het eerst in zeven jaar weer bij elkaar zouden komen voor een live tour, welke eind 2009 in Noord-Amerika begon en begin 2010 naar Europa kwam. Op 23 maart 2010 stonden The Cranberries in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

  Op 27 februari 2012 verscheen, voor het eerst in ruim elf jaar, een nieuw studioalbum: Roses.

  Discografie

  Dvd's en video's

  • Children Of Bosnia
  • Live - Live In Astoria (VHS) (1994)
  • Beneath The Skin - Live In Paris (dvd) (2001)
  • Stars - The Best of 1992 - 2002 (dvd) (2002)
  • Live - Live In Astoria (dvd) (2005)

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing