Van Canto

 • Van Canto is een a-capellametalband uit Duitsland, opgericht in 2006. De band bestaat uit vier zangers, één zangeres en een drummer.

  Betekenis "Van Canto"

  Canto komt van het Latijnse woord cantare en betekent "ik zing". "Van" is het Nederlandse "van". Dit hebben ze gebruikt omdat het beter klinkt en doet denken aan de hardrockband Van Halen.

  Van Canto combineert a-capellazang met heavy metal en creëert daarmee naar eigen zeggen "metal a capella". Twee van de vijf zangers (één zanger en de zangeres) verzorgen de daadwerkelijke zang terwijl de overige drie zangers met hun stem de instrumenten (gitaar en basgitaar) imiteren met behulp van versterkers.

  Geschiedenis

  De vorming en het eerste album

  De band is opgericht in 2006 door Stefan Schmidt. Het debuutalbum A Storm to Come kwam in december 2006 uit. Op dit album staan naast eigen composities ook coverversies van bijvoorbeeld Metallica's Battery. In het jaar 2007 volgden er optredens op onder andere Bochum Total, RockHarz-festival, dem Dong Open Air en Steel Meets Steel. Daarnaast speelde de band dat jaar samen met Nightwish op het On a dark winter night festival.

  De grote deal en het tweede album

  In 2007 tekende Van Canto een contract bij GUN Records/Sony BMG. A Storm to Come werd in december 2007 opnieuw uitgegeven. Hierin maakt Bastian Emig zijn debuut als vervanger van drummer Dennis Strillinger. In 2008 begint de band aan een tour door Brazilië en talrijke optredens op metalfestivals in Duitsland. Ze speelden onder andere op het Duitse Wacken Open Air. Ook wordt er met Charlie Bauerfeind in de Twilight-Hall-Studios van Blind Guardian gewerkt aan het tweede album. Deze krijgt de naam Hero die in september 2008 werkelijk wordt. Hansi Kürsch van Blind Guardian had een gastoptreden bij door het Van Canto geschreven lied Take to the Sky. Op dit album staan gecoverde nummers van onder andere Nightwish, Manowar, Iron Maiden en Deep Purple, alsmede een cover van Blind Guardians Bard's Song. Ook wordt in 2008 de eerste videoclips van Speed of Light en Wishmaster (Nightwish cover) werkelijkheid. Vanaf herfst 2008 tot juli 2009 toert de band door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

  Wissel naar Napalm records en het derde album

  Op 19 augustus 2009 kondigt Stefan Schmidt op het fanportal Metalcon aan, dat Van Canto opnieuw in de Twilight-Hall-Studios van Blind Guardian onder regie van Charlie Bauerfeind een derde studioalbum gaat maken. Hierbij wordt ook bekendgemaakt dat de band van GUN Records de overstap maakt naar Napalm Records. Op 26 februari 2010 komt het nieuwe album Tribe of Force tegelijkertijd met de voorgaande albums A Storm to Come en Hero uit.

  Op dit nieuwe album staan dertien nummers, waaronder covers van Grave Diggers Rebellion en Metallica's Master of Puppets. Chris Boltendahl (Grave Digger), Tony Kakko (Sonata Arctica) en Victor Smolski (Rage) hebben een gastoptreden op het album. Het nummer Magic Taborea is het eerste nummer van de band met orkestbegeleiding en wordt het officiële lied van het computerspel Runes of Magic.

  Tribe of Force stijgt tot plaats drieëntachtig in de Duitse albumlijst.

  In maart en april 2010 speelt de band Tour of Force in dertien Duitse staten. De tour sluit af in het uitverkochte Zeche Carl in Essen, waar 650 mensen op afkomen. Na enige festival terreinen in de zomer gaat Van Canto in oktober 2010 met Blind Guardian op tournee.

  Het vierde album

  Het vierde album,Break the Silence , wordt volgens de planning eind september 2011 uitgebracht, gevolgd door de Out of the Dark tour met Tristania, Revamp, Xandria en Amberian Dawn. Deze tour zal Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, België (8 oktober 2011, Biebob, Vosselaar), Hongarije, Tsjechië en Nederland (7 oktober 2011, Patronaat, Haarlem) aandoen.

  Buiten deze tour geeft Van Canto in 2011 nog een aantal optredens:

  • 28 mei, Bad Kreuznach, Duitsland (het 100e optreden, alleen toegankelijk voor fanclub leden)
  • 3-4 juni, Rockstad Falun, Zweden (met Sabaton, Grave Digger en Freedom Call)
  • 18 juni, Rock in Concert Open Air, Lichtenfels, Duitsland (met In Extremo en Subway to Sally)
  • 2 juli, Castle Rock, Mulheim, Duitsland (met Oomph en Moonspell)
  • 23 juli, Das Fest, Karlsrühe, Duitsland
  • 30 juli, Rengsdorfer Rock, Duitsland
  • 4-6 augustus, Wacken Open Air, Duitsland

  Bandleden

  Huidige leden

  • Dennis Schunke (Sly) – lead vocals
  • Inga Scharf – hogere lead vocals
  • Stefan Schmidt – lagere "rakkatakka" vocals, "wahwah" solo gitaar vocals
  • Ross Thompson – hogere "rakkatakka" vocals
  • Ingo Sterzinger (Ike) – lage "dandan" vocals
  • Bastian Emig – percussie/drums

  Voormalige leden

  • Dennis Strillinger (2006–2007) – drums

  Discografie

  • A Storm to Come (2006)
  • Hero (2008)
  • Tribe of Force (2010)
  • Break the Silence (2011)
  • Dawn of the Brave (2014)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing