Mango feat. Franco Battiato

  • Franco Battiato (Jonia (Catania), 23 maart 1945) is een Italiaanse zanger, liedjesschrijver en filmmaker.

    Battiato wordt beschouwd als één van de belangrijkste, invloedrijkste en originele persoonlijkheden in de Italiaanse muziek sinds de jaren zeventig. Battiato heeft zich altijd met vele muziekstijlen ingelaten en ze gecombineerd in een eclectische benadering. In zijn beginperiode in de jaren zestig had zijn muziek een romantisch karakter. In de jaren zeventig was de muziek experimenteel en avant-gardistisch. Daarna hield hij zich bezig met etnische muziek, progressieve rock en lichte muziek, om tenslotte zelfs bij opera en klassieke muziek te belanden.

    Samen met Alice nam hij deel aan het Eurovisiesongfestival 1984 met het lied "I treni di Tozeur". Op het einde van het lied zongen de achtergrondzangers in operastijl, wat controversieel was. Italië werd in een veld van 19 landen met 70 punten gedeeld vijfde met België. Opmerkelijk is dat Italië slechts van negen van de achttien andere landen punten kreeg, waaronder echter wel twee maal een 12 en nog enkele andere hoge punten. Na het Songfestival groeide het lied uit tot één van de absolute evergreens van het Songfestival.

    Discografie

    Jaren 70

    • Fetus (1971)
    • La Convenzione (1971)
    • Pollution (album)|Pollution (1972)
    • Sulle corde di Aries (1973)
    • Clic (1974)
    • M.lle le "Gladiator" (1975)
    • Feed Back (1975)
    • Battiato (1976)
    • Juke Box (1977)
    • L'Egitto prima delle sabbie (1978)
    • L'era del cinghiale bianco (1979)

    Jaren 80

    • Patriots (1980)
    • La voce del Padrone (1981)
    • L'arca di Noè (1982)
    • Orizzonti perduti (1983)
    • Mondi lontanissimi (1985)
    • Echoes of Sufi Dances (1985)
    • Genesi (1987)
    • Nomadas (1987)
    • Fisiognomica (1988)
    • Giubbe Rosse (1989)

    Jaren 90

    • Come un cammello in una grondaia (1991)
    • Caffè de la Paix (1993)
    • Unprotected (1994, live)
    • Messa arcaica (1994)
    • L'ombrello e la macchina da cucire (1995)
    • Battiato studio collection (1996, collection)
    • L'imboscata (1996)
    • Shadow Light (1996)
    • Battiato live collection (1997, live)
    • Gommalacca (1998)
    • Fleurs (1999)

    2000 en verder

    • Campi magnetici (2000)
    • Ferro battuto (2001)
    • Fleurs 3 (2002)
    • Dieci stratagemmi (2004)
    • Il vuoto (2007)
    • Inneres Auge - Il tutto è più della somma delle sue parti (2009)
    • Apriti sesamo (2012)
    • Joe Patti's experimental group (2014)

    Filmografie

    • Perdutoamor (2003)
    • Musikanten (2005)
    • Niente è come sembra (2007), alleen verschenen op DVD
    • La sua figura (2007), documentaire over het leven van Giuni Russo
    • Auguri don Gesualdo (2010), documentaire over het leven van Gesualdo Bufalino
    • Attraversando il Bardo (2014)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.