The Chills

 • The Chills is een alternatieve-rockband uit Dunedin, Nieuw-Zeeland. In de jaren 80 en 90 was The Chills een van de belangrijkste bijdragers aan de alternatieve muziekstroming die bekendstaat als Dunedin Sound.

  Geschiedenis

  Door de jaren heen is de bezetting van sterk veranderd, en het enige permanente lid sinds het begin is zanger en componist Martin Philipps. Diverse andere voormalige leden van The Chills hebben zich bij succesvollere bands zoals The Verlaines en Luna aangesloten. Philipps' eerdere band the Same heeft opgetreden samen met ander bands die aan de Dunedin Sound-stroming meededen, zoals Toy Love en The Enemy. Na de dood van drummer Martyn Bull veranderde Philipps de naam van de band tijdelijk in A Wrinkle in Time, omdat de naam The Chills hem te veel aan zijn overleden vriend herinnerde. Deze verandering werd echter snel teruggedraaid.

  Dit voortdurende wisselen van de bezetting heeft tot gevolg gehad dat de band maar weinig albums heeft uitgebracht, commercieel nooit erg succesvol is geweest en vrij onbekend is gebleven. Met name in de jaren 90 was de band weinig productief, doordat Philipps begon te sukkelen met zijn gezondheid; zo kreeg hij bijvoorbeeld hepatitis als gevolg van drugsverslaving. Later werd de band weer wat productiever, doordat Philipps van zijn verslaving was genezen.

  Bij de opname van het album Sunburnt mochten twee bandleden van The Chills het Verenigd Koninkrijk niet in. Dave Mattacks en Dave Gregory van de band XTC vielen voor hen in.

  Discografie

  Singles

  Literatuur

  • Davey, T. & Puschmann, H. (1996) Kiwi rock. Dunedin: Kiwi Rock Publications. ISBN 0-473-03718-1
  • Dix, J. (1988) Stranded in paradise: New Zealand rock'n'roll 1955-1988. Wellington: Paradise Publications. ISBN 0-473-00638-3
  • Eggleton, D. (2003) Ready to fly: The story of New Zealand rock music. Nelson, NZ: Craig Potton Publishing. ISBN 1-877333-06-9

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.