Midnight Oil

 • Midnight Oil was een Australische rockband, opgericht in 1971 onder de naam Farm. In 1976 werd de latere naam aangenomen, afgeleid van de Engelse uitdrukking "burning the midnight oil" die zoiets betekent als "tot 's avonds laat blijven werken". De groep rondom zanger Peter Garrett kreeg in de jaren 80 van de twintigste eeuw internationale bekendheid, onder meer dankzij de single 'Beds are Burning'.

  Hun betrokkenheid bij diverse politieke vraagstukken werd naast hun rauwe rockstijl een handelsmerk. Dit sprak onder andere uit de thematiek van de lp 'Diesel and Dust'. Het eerdergenoemde 'Beds are Burning' van die lp heeft in de Nederlandse hitlijsten gestaan en vroeg aandacht voor de positie van de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals. Een ander voorbeeld van hun betrokkenheid bij de politieke knelpunten in Australië is te horen in het nummer 'Blue Sky Mine' hetgeen gaat over de gevolgen van de vroegere asbestwinning in het Australische plaatsje Wittenoom. Garrett en andere bandleden raakten betrokken bij organisaties als Greenpeace en de Movement Against Uranium Mining. In 1984 werd Peter Garrett lijsttrekker van een politieke partij, de Nuclear Disarmament Party. Later werd hij actief voor de Australian Labor Party, namens welke hij vanaf 2004 in het parlement zat. Toen Labor in november 2007 de verkiezingen won, werd hij door premier Kevin Rudd aangewezen als minister voor milieuzaken.

  Als gevolg van zijn politieke activiteiten verliet Garrett eind 2002 de band, die daarmee ophield te bestaan. De andere bandleden bleven samenwerken, zij het niet langer onder de naam Midnight Oil. Op 15 maart 2009 kwam de band eenmalig bij elkaar voor een benefietconcert in Melbourne voor slachtoffers van de grote bosbranden die Australië begin dat jaar hadden geteisterd. In 2010 werd 'Diesel and Dust' in het boek 'The 100 Best Australian Albums' tot beste Australische album uitgeroepen.

  Midnight Oil speelde onder meer op het Belgische festival Torhout-Werchter in 1990.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.