Pantera

 • Pantera was een Amerikaanse groovemetalband die vooral in de jaren 90 absolute trendsetter binnen dit genre bleek. Met zanger Phil Anselmo, bassist Rex Brown en de gebroeders Vincent en Darrell Abbott groeide de band uit tot grootste in zijn soort. Darrell Abbott werd ook wel gezien als een van de beste gitaristen ter wereld. Uiteindelijk brachten onder andere drank en drugs in 2003 een eind aan het succesverhaal van Pantera. In 2004, tijdens een optreden van de toenmalige band van de gebroeders Abbott, Damageplan, vond Darrell Abbott de dood op het podium. Een verwarde Panterafan schoot tijdens het eerste nummer vier man dood, inclusief Darrell, en verwondde er drie.

  Geschiedenis

  In de jaren tachtig begint Darrell Lance Abbott (aka Diamond/Dimebag Darrell) met onder andere zijn broer, Vinnie Paul Abbott, de band Pantera. De uit Arlington, Texas (VS) afkomstige metalband sloeg in 1990 de hele metalwereld met verstomming door het uitbrengen van de uiterst agressieve plaat Cowboys from Hell. Het succes was ongekend. Voorheen maakten ze al vier albums, maar die worden meestal niet in een adem genoemd met de vijf studioalbums die vanaf 1990 uitgebracht werden, omdat de stijl compleet anders was dan de Groovemetal stijl waar Pantera beroemd om is geworden.

  In 1992 kwam het nog agressievere Vulgar Display of Power uit, volgens velen een ware mijlpaal in de geschiedenis van de metal. Alle hair- en power-metal van eind jaren 80 was hiermee volledig voorbijgestreefd. Het derde album van Pantera, "Far Beyond Driven," kwam in 1994 binnen op de nummer-eenpositie in de Amerikaanse hitlijsten en de band werd in 1995 genomineerd voor een Grammy Award voor het nummer "I'm broken". Pantera bracht nog twee studioalbums uit (The Great Southern Trendkill en Reinventing The Steel), maar het was duidelijk dat de band door allerlei redenen (drank, drugs, interne twisten, aangaan van te veel nevenprojecten) over zijn top heen was. Na Reinventing the Steel werd de groep gesplitst en gingen de leden hun eigen weg. Pantera werd nog wel een tweede keer genomineerd voor een Grammy Award in 2001 voor "Revolution is my name".

  Darrell Abbott en diens broer Vinnie Abbott richtten vervolgens de band Damageplan op, die redelijk wat succes kende. Aan dit verhaal kwam op 8 december 2004 echter een einde toen een gestoorde Panterafan (de 25-jarige Nathan Gale) Darrell Abbott en drie andere omstanders tijdens een optreden in Columbus (Ohio) (VS) doodschoot.

  In de nachtclub Alrosa Villa was Damageplan net met het eerste nummer begonnen, toen Gale het podium opstormde. Gale richtte zijn wapen het eerst op Darrel Abbott, die meerdere malen van dichtbij geraakt werd. Een getuige zei dat de man eerst Darrel Abbott en daarna zijn bodyguard (Jeff Thompson, 40) neerschoot, die probeerde Gale te overmeesteren. Er vielen in totaal vijf doden en drie gewonden. Voordat Gale nog meer slachtoffers kon maken, werd hij door de politie doodgeschoten. Later bleek dat Gale een aantal maanden daarvoor bij een optreden van Damageplan ook al het podium op probeerde te komen. Toen konden beveiligingsmensen hem nog tegenhouden. Gale hield de gitarist verantwoordelijk voor het uit elkaar gaan van zijn favoriete band Pantera. "Dimebag" Darrell Lance Abbott werd 38 jaar.

  Groepsleden

  • Terrence Lee (ook bekend als Terry Glaze), zang tot 1987
  • Philip Hanson Anselmo (ook bekend als Phil Anselmo), zang
  • Darrell Lance Abbott (ook bekend als Diamond/Dimebag Darrell), gitaar
  • Rex Brown (ook bekend als Rex Rocker), bas
  • Vincent Paul Abbott (ook bekend als Vinnie Paul), drums

  Discografie

  • 1983 - Metal Magic
  • 1984 - Projects in the Jungle
  • 1985 - I Am the Night
  • 1988 - Power Metal
  • 1990 - Cowboys from Hell
  • 1992 - Vulgar Display of Power
  • 1994 - Far beyond Driven
  • 1996 - The Great Southern Trendkill
  • 1997 - Official Live: 101 Proof
  • 2000 - Reinventing the Steel
  • 2003 - Far beyond the Great Southern Cowboy Vulgar Hits!

  Externe link

  Optredens in Nederland:

  Pantera in Nederland

  15 Maart 1991 Arnhem, Rijnhal met Judas Priest & Annihilator.

  24 oktober 1992 Arnhem, Rijnhal met Megadeth.

  1 februari 1993 Amsterdam, Paradiso.

  2 februari 1993 Tilburg, Noorderlicht.

  12 oktober 1994 Nijmegen, De Vereeniging.

  31 mei 1998 Eindhoven, Dynamo Open Air.

  23 april 2000 Den Bosch, Maaspoort met Powerman 5000 en Satyricon.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.