Lionel Richie

 • Lionel Brockman Richie Jr. (Tuskegee (Alabama), 20 juni 1949) is een Amerikaans muzikant en popzanger.

  Biografie

  1968-1981; Commodores

  Richie begon eind jaren 60 met medestudenten de band Commodores en schreef de meeste van hun hits die ze in de jaren 70 scoorden. Richie specialiseerde zich in ballads en zei daarover in het VH-1 programma Behind the Music "Iedereen in de band wilde het hardst funkende nummer schrijven, ik probeerde wat balans aan te brengen". En het werkte, want Easy, Three times a lady, Sail on en Still bereikten stuk voor stuk de hoogste regionen in de hitlijsten. Gevolg was wel dat Richie het centrale middelpunt van de band werd en dat er langzaam maar zeker een artistieke tweedeling ontstond. Nadat Endless Love werd afgewezen voor het volgende Commodores-album nam Richie het op als duet met Diana Ross; voor Kenny Rogers schreef hij de single Lady (in 1983 gecovered door de Jamaicaanse zanger Wayne Wade) en produceerde hij het album Share Your Love.

  1982-1987; de eerste drie solo-albums

  In 1982 bracht Richie een titelloos solo-album uit; het werd een van de bestverkopende albums van dat jaar en de single Truly leverde Richie zijn eerste Grammy Award op. In eerste instantie zou hij bij de Commodores blijven, maar halverwege een tournee met de band koos hij definitief voor een solocarrière.

  In 1983 verscheen zijn tweede album; Can't Slow Down, werd mede dankzij de singles All Night Long en Hello nog succesvoller dan de voorganger en zorgde ervoor dat Lionel Richie de status van superster verwierf.

  In 1985 werkte hij samen met Michael Jackson aan We Are The World, dat voor het goede doel, USA for Africa, werd opgenomen. De Harvard University onderscheidde hem op 5 december 2011 onder meer hiervoor met de Peter J. Gomes Humanitarian Award.

  Ook het album Dancing on the Ceiling uit 1986 was een succes. In 1987 trok Lionel Richie zich terug uit de muziekwereld; hij scheidde van zijn vrouw Brenda, zorgde voor zijn zieke vader (die in 1990 kwam te overlijden) en liep zelf bij de kno-arts vanwege een keelaandoening.

  1992-nu; comeback

  In 1992 maakte Richie een succesvolle comeback met het verzamelalbum Back to front. In Nederland stond dit album elf weken op nummer 1; van de drie nieuwe singles werd My Destiny de grootste hit. Richie zou dit succes in de daaropvolgende jaren niet meer overtreffen en ook de in de eerste single Do It To Me bezongen "Motown love" was voorbij.

  Richie tekende een nieuw contract bij Island en bracht in 1996 het redelijk succesvolle album Louder Than Words uit waarop hij min of meer teruggreep naar de oude vertrouwde Commodores-sound. In 1997 kreeg hij een plek in de Alabama Music Hall of Fame; sinds twee jaar eerder stonden de Commodores daar ook al in.

  Ook met de in Londen opgenomen opvolger Renaissance (2000) stond Richie nog volop in de schijnwerpers. Het album bereikte een 10de plaats in de Album Top 100 en daarvan verschenen op single: Don't Stop The Music en de hit Angel die de 8ste plaats haalde in de Nederlandse Top 40.

  Daarna vanaf 2001, ging het bergafwaarts met Richies succes. Hij bracht drie albums en een verzamelalbum uit, maar die verdwenen allemaal al snel weer in de uitverkoopbakken.

  Zijn platen waren dan wel geen hits meer, zijn optredens waren dat nog wel. In september 2008 gaf hij in het kader van de concertreeks Symphonica in Rosso vier uitverkochte concerten in het GelreDome in Arnhem. Bij de concerten waren er gastoptredens van onder meer Candy Dulfer, Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Leona Philippo en Jeroen van der Boom te zien. Naar aanleiding van deze concerten bracht hij in twee maanden eerder (juli 2008) de single Face In The Crowd, een duet met Trijntje Oosterhuis. Het werd zijn eerste top 10-hit in acht jaar tijd.

  De concertregistratie van Symphonica in Rosso kwam in december 2008 binnen op de eerste plaats van de albumlijsten. Het is Richie's eerste nummer 1-succes sinds 1992.

  Geruchten over een reünie van de Commodores resulteerden in 2009 in een 45 minuten durend concert met oud-leden William King en Walter Orange.

  In 2012 komt het album Tuskegee uit; hierop zingt Richie zijn hits als duetten met countrysterren als Shania Twain (Endless Love) en Kenny Rogers (Lady). Ook nam Lionel Richie het nummer Angel op met de Belgische zangeres Natalia en maakte hij met Waylon een nieuwe versie van You Are.

  Persoonlijk

  Lionel Richie is tweemaal gehuwd geweest. Zijn eerste huwelijk hield 17 jaar stand, zijn tweede huwelijk 8 jaar. Met zijn eerste vrouw adopteerde hij in 1983 Nicole Richie. Met zijn tweede vrouw heeft hij 2 kinderen.

  Discografie

  Dvd's

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.