Rick James

  • Rick James (Buffalo (New York), 1 februari 1948 – Los Angeles, 6 augustus 2004) (pseudoniem van James Johnson Jr.) was een Amerikaans zanger, musicus, liedschrijver en platenproducent. Hij is vooral bekend om zijn superhit "Super Freak".

    Hij ging op vijftienjarige leeftijd in dienst bij de Amerikaanse Naval Reserve, maar deserteerde al vroeg en trok naar Toronto (Canada); daar speelde hij in de groep The Mynah Birds met onder andere Neil Young. Daar nam hij ook de artiestennaam Rick James aan. De groep nam in 1966 twee liedjes op voor het platenlabel Motown, "It's My Time" en "Go On and Cry", die pas veertig jaar later werden uitgegeven. James werd namelijk gearresteerd voor het deserteren en de groep ging uit elkaar. Een paar jaar later kwam Rick James opnieuw onder contract bij Motown als songschrijver, producent en artiest. In 1977 vormde hij een eigen band, The Stone City Band, en in 1978 bracht hij een eerste plaat uit onder zijn eigen naam, "Come Get It!", waaruit het nummer You and I nummer één werd op de Amerikaanse R&B-hitlijst. Zijn stijl was een mengeling van rock en funk (ook wel funk 'n' roll of punk funk genoemd). Een ander nummer één-hit was Give It to Me Baby uit 1981, dat net zoals zijn grootste internationale hit Super Freak op het album "Street Songs" stond. Cold Blooded uit 1983 was zijn derde nummer één R&B-hit; in dat jaar had hij ook een hit met Ebony Eyes, een duet met Smokey Robinson.

    Hij produceerde ook opnamen van The Temptations (die op Super Freak ook meezongen), de Mary Jane Girls en Teena Marie.

    In 1986 had hij zijn laatste grote hit met Loosey's Rap. Zijn losbandige levensstijl (hij was naar eigen zeggen met "duizenden" vrouwen naar bed gegaan), drugs en contractuele problemen eisten echter hun tol en hij belandde verschillende malen in de gevangenis.

    In 1997 nam hij de draad weer op; hij trouwde met de 27-jarige danseres Tanya Hijazi, en bracht een nieuwe plaat "Urban Rapsody" uit, waaraan onder meer Snoop Doggy Dogg en Bobby Womack meewerkten.

    Rick James stierf op 6 augustus 2004 aan een hartaanval.

    In 1990 gebruikte MC Hammer de instrumentale track van Super Freak voor zijn grote hit U Can't Touch This. Voor deze samenwerking kreeg James zijn enige Grammy Award.

    Trivia

    Rick James speelde een gastrol in een aflevering The A-Team, "The Heart of Rock N' Roll", waarin hij zichzelf speelde en optrad in een gevangenis. Ook Isaac Hayes speelde in deze aflevering een gastrol.

    Discografie (albums)

    • 1978: Come Get It!
    • 1979: Bustin' Out of L Seven
    • 1979: Fire It Up
    • 1980: Garden of Love'
    • 1981: Street Songs'
    • 1982: Throwin' Down
    • 1983: Cold Blooded
    • 1984: Reflections (een "greatest hits" album)
    • 1985: Glow
    • 1986: The Flag
    • 1988: Wonderful
    • 1989: Kickin' (uitgebracht in Groot-Brittannië)
    • 1997: Urban Rapsody
    • 2002: Anthology

    Radio 2 Top 2000

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.