WORLDSTAGE | Summer Paradise

Simple Plan

 • Simple Plan is een Canadese poppunkband uit Montreal, gevormd in 1999. De bekendste nummers van de band zijn Summer Paradise, Jet Lag ,Welcome to My Life en Your Love Is a Lie.

  Biografie

  Het begin

  In 1997 richtten richtten Pierre Bouvier en Charles-André "Chuck" Comeau op 18-jarige leeftijd de band Reset op, samen met Philippe Jolicoeur en Adrian White. Na een album besloot Comeau zich op zijn studie te richten. Twee jaar later werd een nieuwe band opgericht, samen met Sebastien Lefebvre en Jeff Stinco. Comeau vroeg Bouvier om zich bij de nieuwe band te voegen, waarna David Desrosiers de plaats van Bouvier in Reset overnam die kort daarna terugkeerde.

  Vervolg

  De band toerde op grote tournees zoals Warped Tour 2001. In 2002 kwam het eerste album No Pads, No Helmets... Just Balls uit. Ze werden hierbij bijgestaan door onder andere Joel Madden van Good Charlotte en Mark Hoppus van Blink-182. De plaat had vooral in Canada, delen van de Verenigde Staten en Japan succes. De eerste single I'm Just a Kid was succesvol. Na het eerste album wonnen ze ook de MuchMusic Video Award for People’s Choice als "Favourite Canadian Group". In 2004 kwam tweede album Still Not Getting Any... uit, waarop Welcome to My Life stond die een Nederlandse Top 40-notering behaalde.

  Simple Plan

  In 2007 rondde de band hun derde studioalbum af en in 2008 kwam Simple Plan met als leadsingle When I'm Gone uit. Als tweede single werd Your Love Is a Lie gekozen, de best presterende single in de Top 40. Op 24 oktober 2008 ging Simple Plans derde single Save You in première. Het lied is opgedragen aan Pierres broer, Jay Bouvier, die in 2006 gediagnosticeerd werd met kanker en overleefde. Er werd een speciale website rondom het nummer opgericht waarop mensen hun ervaringen konden delen, later werd er nog een vierde single gekozen: Take my hand.

  Het vierde album

  Op 18 november 2010 kondigde Simple Plan aan dat ze na lange tijd hun vierde album hadden voltooid. Het album Get Your Heart On! kwam 21 juni 2011 uit met Can't Keep My Hands Off You, Jet Lag met Natasha Bedingfield als gastzangeres, Astronaut, en Summer Paradise (met K'naan en Sean Paul als gastzangers) als singles. Het liedje This Song Saved My Life is één van de opmerkelijkste songs op dit nieuwe album : deze song werd geschreven voor en door de fans, die op Twitter zelf stukken tekst of korte boodschappen konden insturen, de band maakte hier dan zelf een nummer van. Ondanks het feit dat deze song niet als single uitgebracht werd, werd er wel een videoclip voor opgenomen.

  Biografie

  In november en december 2012 bracht de groep ook een biografie uit van 300 pagina's dik. Hierin zijn teksten terug te vinden geschreven door de bandleden zelf, weetjes, info over het ontstaan van de groep, exclusieve foto's,...Dit boek werd uitgebracht in het Frans en het Engels en noemt Simple Plan : The Official Story of Simple Plan : L'histoire Officielle. De biografie is uitgebracht bij La Presse. De fans konden het boek al op voorhand bestellen online. Fans in het buitenland kunnen het boek bijna uitsluitend bestellen via het internet. De bandleden lieten weten zeer opgetogen te zijn over het boek, die er eindelijk is na verschillende jaren van aan- en afkondigingen.

  Nieuwe EP en vijfde album

  In november 2014 bracht de band een ep met 7 nieuwe nummers. Deze songs werden geschreven voor het album Get Your Heart On maar kwamen er uiteindelijk niet op terecht. Op 24 december 2013 zette de band zelf een volledig liveconcert op YouTube. Het was aanvankelijk de bedoeling een live-dvd uit te brengen maar die kwam er dus niet.

  De band heeft laten weten aan een nieuw album te werken. Dit wordt verwacht in 2015.

  Optredens in België en Nederland

  België

  Simple Plan trad voor de eerste keer op in België op Rock Werchter in 2005. Hun eerste Belgische concert vond plaats in de Ancienne Belgique op 3 november 2008. 12 september 2011 keerde groep voor het eerst sinds bijna 3 jaar terug naar België voor een optreden in de concertzaal Vooruit in Gent. Ook in 2012 kwam Simple Plan naar België. De groep trad op 29 april op bij het festival Groezrock in Meerhout.

  Nederland

  Simple Plan kwam in 2011 en 2012 naast België ook naar Nederland. Daarvoor had de groep al enkele keren in het land opgetreden. De laatste keer dat Simple Plan in Nederland optrad was op 18 maart 2012 in het Klokgebouw in Eindhoven.

  Muziekstijl

  Op het eerste album No Pads, No Helmets...Just Balls is de muziekstijl van de band vooral te beschrijven als poppunk en punkrock. Er zijn sterke invloeden van bands als Bad Religion (er staat ook een cover van het nummer American Jesus van deze band op het album), Blink-182 (zanger Mark Hoppus zingt mee op I'd Do Anything) en Good Charlotte.

  Op het tweede album Still Not Getting Any... evolueert de sound naar een hardere sound met duidelijke rockinvloeden. Producer voor dit album was dan ook Bob Rock, die ook Metallica en The Offspring producete.

  Het derde naamloze album kenmerkt zich door de intrede van synthesizers en andere elektronische muziekelementen. Ook wordt er gebruik gemaakt van blaasinstrumenten. De stijl is opvallend veel donkerder. Het album werd dan ook uitgebracht op het moment dat verschillende bandleden problemen kenden in hun privéleven. De bandleden zeiden achteraf zelfs minder tevreden te zijn over dit album. Ze vonden dat ze zichzelf te serieus genomen hadden.

  Het vierde en voorlopig laatste volwaardige album is de band duidelijk opnieuw van stijl gewijzigd : de vaak donkere songs op het vorige album zijn ingewisseld voor licht verteerbare songs. Ook de onderwerpen zijn beduidend minder zwaar. De band zei bewust deze twist gegeven te hebben omdat ze zichzelf niet meer herkenden op het vorige album. In Get Your Heart On! keert de band dan ook eerder terug naar de stijl uit de begindagen. Wel blijven synthesizers aanwezig en de stijl evolueert meer naar pop. Ook op de ep Get Your Heart On! The Second Coming! wordt deze lijn doorgetrokken.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.