Al Jarreau

 • Alwyn Lopez "Al" Jarreau (Milwaukee, Wisconsin, 12 maart 1940) is een Amerikaans jazz- en popzanger. Al Jarreau staat bekend om zijn vaak geïmproviseerde scatzang en het vermogen om muziekinstrumenten met zijn stem na te bootsen, waaronder gitaar en percussie. Hij is de enige zanger die Grammy Awards heeft gewonnen in drie categorieën: Jazz, R&B en Pop.

  Biografie

  Als zoon van een predikant kreeg hij de eerste zangervaringen in het kerkkoor. Hij studeerde eerst psychologie aan het Ripon College, waar hij 's avonds optrad in een zanggroep genaamd "The Indigos". In 1962 studeerde hij af, en ging hij "Vocational Rehabilitation" studeren aan de Universiteit van Iowa. Hierna ging hij werken als welzijnswerker, maar later besloot hij professioneel zanger te worden. In Californië trad hij met een jazztrio, onder leiding van George Duke, op in kleine clubs. Zijn eerste album werd in 1965 uitgebracht. Eind jaren zestig deed hij enkele tv-optredens, waaronder bij Johnny Carson.

  In 1975 werd hij ontdekt door een talentscout van Warner Brothers. Datzelfde jaar werd het album We Got By uitgebracht. Het album werd goed ontvangen door critici en geeft hem internationale faam. Ook Glow uit 1976, zijn tweede album, deed het goed. Al Jarreau brak pas echt door met zijn derde album, Look to the Rainbow uit 1977 waarop onder andere een uitvoering van "Take Five" staat. Breakin' Away (1981) is zijn best verkochte album. Op dit album staat de hit "Roof Garden" en het nummer "We're in This Love Together".

  Al Jarreau zong en componeerde ook het thema in van de populaire Amerikaanse televisieserie "Moonlighting" en was te horen op "We are the World" als onderdeel van USA for Africa. In 1996 speelde hij de rol van Teen Angel in een Broadwayversie van Grease. In 2001 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Al Jarreau is een regelmatig terugkerende gast op het North Sea Jazz Festival.

  In 2007 nam Al Jarreau het album "Givin it up" met George Benson op. Op dit album zong ook Paul McCartney twee nummers mee. Gezamenlijk maakten Al Jarreau en George Benson in 2008 een wereldtournee en deden ook Azië (o.a. Bangkok in Thailand) aan.

  Op 22 juli 2010 raakte hij tijdens zijn tournee door Japan en Europa onwel. In het Franse Gap werd hij met ademhalingsmoeilijkheden in een ziekenhuis opgenomen en de dag erna was de situatie kritiek. Nadat de toen 70-jarige naar een ziekenhuis in Marseille was overbracht verbeterde zijn situatie, die werd toegeschreven aan oververmoeidheid. Hij kreeg longproblemen en hartproblemen en ging het rustiger aan doen.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.