Vanessa Hudgens

 • Vanessa Anne Hudgens (Salinas, 14 december 1988) is een Amerikaans actrice, zangeres en model.

  Ze speelde in eerste instantie voornamelijk in het theater voor ze haar filmdebuut maakte in Thirteen. Sindsdien speelde ze in diverse televisieseries – waaronder The Suite Life of Zack & Cody, The Brothers Garcia en Drake & Josh – en films als Thunderbirds. Pas in 2006 vergaarde ze grote internationale bekendheid door de rol van Gabriella Montez in High School Musical en de vervolgen High School Musical 2 en High School Musical 3: Senior Year. Dankzij deze films werd Hudgens bekend als zangeres en ze bracht nog in 2006 haar debuutalbum, V, uit. In 2008, na afloop van High School Musical, volgde het tweede album, Identified.

  Levensloop en carrière

  Jeugd en debuut

  Hudgens is het eerste kind van Gina Guangco en Gregory Hudgens.

  Haar grootouders, van zowel moeders als vaders kant, waren muzikanten. Toen ze nog naar de peuterspeelzaal ging, deed ze mee in een musical, iets dat ze haar ouders niet verteld had. Ze vertelde haar moeder dat ze een pop nodig had, die ze vervolgens ook kreeg. Ze kreeg haar ouders zover om haar op een avond naar school te brengen – er woedde toen een sneeuwstorm, dus ze waren bijna thuisgebleven. "Mijn ouders zagen me Geen wiegje als rustplaats zingen. Ik hield de kleine baby Jezus vast en ik was Maria. Sindsdien heb ik altijd gehouden van acteren, zingen en dansen. Ik danste als driejarige altijd door het huis, met eigen dansjes op Everyone Dance Now."

  In haar jeugd woonde Hudgens in verschillende plaatsen aan de Amerikaanse westkust. Het gezin verhuisde speciaal van Oregon naar Californië – waarbij ze Paso Robles specifiek benoemt – zodat Hudgens dans- en pianolessen kon volgen.

  Na afloop van het thuisonderwijs studeerde Hudgens in Engeland Drama and Music aan het Kingsbrook Business and Enterprise College. Eenmaal terug in Los Angeles speelde ze gastrollen in Still Standing en Robbery Homicide Division, voor ze in 2003 een bescheiden rol kreeg in de film Thirteen, naast onder meer Holly Hunter and Evan Rachel Wood. Een jaar later kwam daar de rol van Tin-Tin in de film Thunderbirds bij, evenals diverse gastrollen.

  High School Musical-films en solo-albums

  In 2005 auditeerde ze voor de rol van Gabriella Montez in de Disney Channel-televisiefilm High School Musical. Sinds de eerste auditie werd ze gekoppeld aan Zac Efron en ze zijn sindsdien nooit meer uit elkaar gehaald, zoals veel andere duo's die tijdens de audities werden gevormd. Hudgens bemachtigde de rol en liet daarmee zo'n twaalf andere meisjes achter zich, waaronder Ashley Tisdale – die later de rol van Sharpay Evans zou krijgen. High School Musical werd een succes en leverde Hudgens diverse nominaties en prijzen op.

  Omdat ze haar zangtalent had bewezen in de film, kreeg ze van diverse platenmaatschappijen een platencontract aangeboden. Ze koos uiteindelijk voor Hollywood Records en begon in de zomer van 2006 met de opnames van wat haar debuutalbum V zou worden.

  Na High School Musical (HSM)

  Na afloop van High School Musical werd Hudgens geselecteerd voor de rol van Sam in Bandslam. Ondanks dat de film commercieel geen succes was, kreeg Hudgens veel lof van de critici. Ze "onderscheid zich van de rest van de acteurs" en doet volgens sommigen denken aan Thandie Newton en Dorothy Parker. Tevens verscheen ze Zac Efron's Pool Party, een korte komische video voor de website Funny or Die.

  In 2009 werd bekendgemaakt dat ze Linda Taylor zal spelen in Beastly, een rol die oorspronkelijk was aangeboden aan Leighton Meester. De film – een moderne versie van Beauty and the Beast – is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alex Flinn. Hudgens speelt in deze film naast Alex Pettyfer, Neil Patrick Harris en Mary Kate Olsen. De film werd opgenomen tussen juni 2009 en augustus 2009 in Montreal, Canada.

  Daarnaast is ze ingezet voor de rol van Blondie in de actiefilm Sucker Punch. Hiermee lijkt Hudgens te willen breken met haar Disney-imago, iets dat ze eerder aangaf in een interview.

  Hudgens liet weten dat ze haar zangcarrière op een laag pitje zet om zich te focussen op de komende filmprojecten, waarbij ze in principe geen uitzondering maakt voor soundtracks. Maar, omdat ze altijd in is voor iets muzikaals, geldt dat alleen als ze niet hoeft te zingen in de film.

  Privéleven en imago

  Schoonheids- en vermogenslijsten

  Hudgens wordt door veel tijdschriften en websites in schoonheidslijsten gezet van FHM, Maxim, People, Premiere.com en Complex. Hudgens is slechts 1,55 m lang.

  Reclame-uitingen en liefdadigheid

  Ze is woordvoerster voor het kledingmerkt *eckō unltd., meerbepaald voor de vrouwenlijn Eckō Red. Hudgens' nummer Sneakernight werd gebruikt als promotienummer voor de schoenenlijn van het merk. Naar verluidt heeft ze hier een half miljoen dollar voor gekregen.

  Relaties

  Hudgens heeft een relatie gehad met Zac Efron (2005-2010) en is sinds 2011 samen met Austin Butler.

  Controverse

  Naaktfoto's

  Op 6 september 2007 verschenen er foto's van Hudgens online, één waarin ze poseert in lingerie en een ander waarin ze naakt te zien is. Haar persvoorlichter liet weten dat de foto's in privésfeer zijn gemaakt en noemt het feit dat ze op het internet verschenen, onfortuinlijk.

  In augustus 2009 verschenen er andere foto's op het internet, waarop Hudgens topless te zien is. Deze foto's zouden voor het eerste schandaal gemaakt zijn.

  Rechtszaken

  Hudgens werd in 2007 aangeklaagd door Brian Schall, vanwege vermeende contractbreuk. Schall meende nog $150.000,– van Hudgens te goed te hebben, wegens kosten die hij heeft gemaakt als haar advocaat.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing