Sylvester

 • Sylvester, artiestennaam van Sylvester James, (Los Angeles, 6 september 1947 - San Francisco, 16 december 1988) was een Amerikaanse disco- en soulzanger en songwriter. Door zijn flamboyante en androgyne verschijning, werd hij vaak als een drag queen beschreven, ondanks herhaaldelijke ontkenning hiervoor. Door een reeks hitsingles in de late jaren zeventig werd Sylvester in de VS beter bekend als "Queen van de Disco".

  Sylvester werd geboren in Watts, Los Angeles, alwaar hij een liefde ontwikkelde voor muziek in het gospelkoor van zijn Pinkstergemeente kerk. Hij verliet de gemeenschap echter toen hij voor zijn homoseksualiteit vervolgd werd. Hij vertrok naar San Francisco, waar hij de tegencultuur omarmde en zich voegde bij de The Cockettes, een drag-queengroep. De groep produceerde soloshows die zeer beïnvloed werden door vrouwelijke blues- en jazzzangers als Billie Holiday en Josephine Baker. Tijdens hun tour naar New York werd de groep kleiner en verliet Sylvester The Cockettes om zich te richten op zijn solocarrière.

  Met Sylvester als leadzanger bracht hij samen met zijn ‘Hot Band’ twee commercieel onsuccesvolle albums uit in 1973. Met nieuwe achtergrondzangers verkreeg hij een contract met Harvey Fuqua van Fantasy Records. Zijn eerste soloalbum, Sylvester (1977), was een matig succes en werd gevolgd door het bekende discoalbum Step II (1978), met bekende hitsingles zoals "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Dance (Disco Heat)". Hij maakte nog drie albums met Fantasy Records voor hij vertrok naar Megatone Records, het dance-georiënteerde label, gesticht door vriend en medewerker Patrick Cowley, met wie hij vier albums en het Hi-NRGnummer "Do Ya Wanna Funk" maakte. Als activist voerde Sylvester campagne tegen de verspreiding van HIV en AIDS, waar hij zelf aan stierf in 1988. Hij is begraven op de Inglewood Park Cemetery in zijn geboorteplaats.

  Op 20 september 2004 werd Sylvesters bekende nummer, "You Make Me Feel (Mighty Real)", ingehuldigd in de Dance Music Hall of Fame. Een jaar later op 19 september 2005, werd Sylvester zelf gehuldigd in de Dance Music Hall of Fame voor zijn prestaties als artiest

  Noten

  • Vertaald van de Engelse Wikipedia
  • Brogan, Stephen (najaar 2012). "Queens in History: Sylvester". Beige (London: What4Media). p. 66–69.
  • Gamson, Joshua (2005). The Fabulous Sylvester: The Legend, the Music, the 70s in San Francisco. New York City: Henry Holt and Co.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.