Raphael Saadiq

 • Raphael Saadiq, geboren als Charlie Ray Wiggins (Oakland (Californië), 14 mei 1966) is een Afro-Amerikaanse muziekartiest. Hij is een zanger, tekstdichter en muziekproducent. Hij wordt geassocieerd met de neo-soulbeweging.

  Saadiq maakt al muziek sinds hij zes was. In de jaren 70 en 80, speelde hij bas in een kerk en op school. Hij speelde soms ook op lokale evenementen in zijn geboorteplaats.

  Saadiq maakte een naam voor zichzelf toen hij de leadzanger werd bij het R&B- en dancetrio Tony! Toni! Toné!. Hij gebruikte de naam Raphael Wiggins toen hij in dat trio zat. Hij nam de naam Raphael Saadiq aan halverwege de jaren 90.

  Na het album House of Music van Tony! Toni! Toné!, dat in 1996 uitkwam', begon Saadiq (onder zijn huidige naam) zijn solocarrière. Zijn grootste succes was de single "Ask of You", uit 1995, dat op nummer 19 in de hitlijsten van de VS kwam. Hij maakte nog wat liedjes voor zichzelf, maar zijn volgende grote project werd de R&B-groep Lucy Pearl. Saadiq's eerste solo album, Instant Vintage (2002), werd genomineerd voor 5 Grammy Awards.

  Saadiq hielp ook met het produceren van een aantal liedjes voor verschillende artiesten. Een van de bekendste daarvan was D'Angelo, want het album waaraan Saadiq had meegeholpen, "Untitled" won een Grammy Award. Andere artiesten waren onder andere Whitney Houston, Mary J. Blige, The Roots, Macy Gray, Snoop Dogg, Kelis, Ludacris, The Bee Gees, T-Boz van TLC, Joss Stone, Earth, Wind and Fire en nog een hoop anderen.

  In 2002 richtte Saadiq zijn eigen platenmaatschappij op, die heet Pookie Entertainment.

  In 2007 produceerde Saadiq het hele derde album, Introducing Joss Stone, voor de Britse soulzangeres Joss Stone.

  Op 1 juli 2008, nodigde Saadiq 100 vrouwen uit via zijn MySpace om naar een geheime voorproef te komen luisteren van zijn nieuwe album. De voorproef werd gehouden op 6 juli op een onbekende locatie. Het nieuwe album heet The Way I See It. In de blog stond dat op het album ook Joss Stone op het album verschijnt, op het nummer "Just One Kiss" en ook de legendarische Stevie Wonder met het nummer "Never Give You Up". Het album is op 16 september uitgebracht door Columbia. Zijn nieuwe album Stone Rollin' is op 22 maart 2011 verschenen.

  Zie ook

  • Neo soul
  • Lucy Pearl
  • Joss Stone
  • Snoop Dogg

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.