Joe Pesci

 • Joseph Francesco DeLores Eliot Pesci (Newark (New Jersey), 9 februari 1943) is een Amerikaanse komiek, acteur en zanger. Voor zijn bijrol in Goodfellas won hij in 1991 een Academy Award, nadat hij daarvoor in 1981 al eens werd genomineerd voor zijn bijrol in Raging Bull. Tot Pesci's andere acteerprijzen behoren onder meer een BAFTA Award, een American Comedy Award en meerdere National Board of Review Awards.

  Biografie

  Jeugd

  Pesci's moeder werkte als parttime kapster en zijn vader werkte in de fabriek van General Motors. In de jaren 60 werkte Pesci eerst als kapper, om in de voetsporen van zijn moeder te treden. Ook bracht hij een cd uit met de titel Little Joe Sure Can Sing onder de naam Joseph Richie. Daarin werd hij begeleid door een band van acteur Frank Vincent. Via Frank kwam hij dan ook in de acteerwereld terecht, waar hij in 1980 zijn filmdebuut maakte als tegenspeler van Robert De Niro in de film Raging Bull.

  Carrière

  Pesci kreeg steeds meer rollen toegewezen waarin hij naast Robert De Niro speelde, waardoor een goede vriendschap ontstond. In Once Upon a Time in America werd hij op aangeven van De Niro gecast, in Goodfellas speelden ze samen en ook in Casino en A Bronx Tale waren ze beiden te zien. De twee kregen samen succes, wat leidde tot de terugkerende sketch "The Joe Pesci Show" in het programma Saturday Night Live. Als verrassing verschenen ze ooit samen in dit programma.

  Pesci werd bij de jeugd bekend als de domme dief in Home Alone en Home Alone 2. Daarnaast speelde hij nog in JFK en in My Cousin Vinny, waarin hij een advocaat zonder enige ervaring speelt, die zijn neefje (een rol van Ralph Macchio) uit de gevangenis moet redden voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Daarnaast speelde hij in onder meer drie van de vier Lethal Weapon-films, als Leo Getz.

  In 1999, na zijn rol in de film Lethal Weapon 4, maakte Pesci bekend dat hij uit de filmwereld stapte, om verder te gaan met musicals. Hij keerde in 2006 nog een keer terug op het witte doek. Zijn vriend De Niro had een rol voor hem in The Good Shepherd.

  TV-optredens

  • The Lucy Show Televisieserie - Muzikantenleider (Afl., Lucy Gets a Roommate, 1966, niet op aftiteling)|Lucy and Carol in Palm Springs, 1966, niet op aftiteling)
  • Half Nelson (Televisiefilm, 1985) - Rocky Nelson
  • Half Nelson Televisieserie - Rocky Nelson (6 afl., 1985)
  • Tales from the Crypt Televisieserie - Vic/Jack (Afl., Split Personality, 1992)
  • Saturday Night Live Televisieserie - Presentator (Afl., Joe Pesci/Spin Doctors, 1992)
  • The Pink Panther Televisieserie - Dogfather e.a. (Afl. onbekend, 1993, stem)
  • All Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (Televisiefilm, 1994) - Ronald Grump

  Externe link

  • (en)  Joe Pesci in de Internet Movie Database

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.