Westlife with Diana Ross

 • Diane Earle (Diana) Ross (Detroit, Michigan, 26 maart 1944) is een Amerikaanse soulzangeres. Ze werd bekend met The Supremes en startte daarna een succesvolle solocarrière.

  Biografie

  Carrière

  Ze werd geboren als tweede in een gezin met zes kinderen. Samen met Mary Wilson, Florence Ballard en Barbara Martin vormde ze The Primettes in 1959. Nadat ze in 1960 een contract kregen bij Motown, werd de naam van de groep in 1961 veranderd in The Supremes. Barbara Martin verliet de groep kort daarna. In 1967 werden ze Diana Ross and the Supremes. Florence Ballard werd door Motown-eigenaar Berry Gordy ontslagen, waarna Cindy Birdsong erbij kwam en ze weer een zingend trio vormden. De Supremes namen twaalf grote hits op in deze periode, vrijwel alle geschreven en geproduceerd door het trio Holland-Dozier-Holland.

  In oktober 1969 verliet Ross de groep en begon ze aan een solocarrière die ook succesvol bleek. Haar eerste grote hit was een nieuwe versie van het door Ashford & Simpson geschreven Ain't No Mountain High Enough in 1970. Daarna speelde ze in een verfilming van het leven van Billie Holiday, Lady Sings the Blues. Voor haar rol kreeg ze een Oscarnominatie.

  Ze bracht in 1973 een album met duetten uit met Marvin Gaye onder de titel Diana and Marvin. Diana Ross scoorde daamee een aantal grote hits. In 1975 kwam ze terug op het witte scherm in de film Mahogany. De titelsong Do You Know Where You're Going To werd een nummer 1-hit. Haar tweede, zelfgetitelde album kwam in de top 10 terecht.

  In 1978 speelde Ross de rol van Dorothy in de filmmusical The Wiz. Michael Jackson vertolkte de rol van vogelverschrikker.

  Haar duet met Lionel Richie, Endless Love, uit 1981 bleek de bestverkopende single uit haar carrière te zijn. Het was haar laatste hit op het Motownlabel. Hierna had ze een contract met RCA.

  Begin jaren 80 begon haar carrière neerwaarts te gaan. Om dit te voorkomen werd contact gezocht met The Bee Gees om een hit voor haar te schrijven. Deze samenwerking resulteerde in het nummer Chain Reaction dat in 1985 uitkwam. Het werd een grote hit in onder meer Engeland, waar het op nummer 1 kwam. In Nederland kwam de song niet hoger dan een tip-notering. Na een paar succesvolle en wat minder succesvolle albums keerde ze eind jaren 80 terug naar Motown. Daar had ze tot 2001 een contract.

  Op 16 en 17 oktober 2009 was Ross de hoofdact van Symphonica in Rosso. Ross trad in het Arnhemse GelreDome op voor 34.000 mensen per avond. Doordat de organisator TEG failliet ging, gaven Marco Borsato & friends twee extra concerten om de optredens van Ross te kunnen betalen.

  Persoonlijk

  Ross is twee keer getrouwd geweest: met Robert Ellis Silberstein van 1971 tot 1977 en met Arne Næss jr. van 1986 tot 2000. Næss overleed in 2004 ten gevolge van een ongeval tijdens het bergbeklimmen. Ross heeft twee dochters met Silberstein en twee zoons met Næss. Daarnaast heeft ze een dochter met Berry Gordy, die geboren werd toen Ross een half jaar met Silberstein getrouwd was. In 2009 werd ze grootmoeder toen deze (oudste) dochter een zoon kreeg. Ross werd ook genoemd in het testament van Michael Jackson als voogdes voor de kinderen na zijn overlijden.

  Discografie

  Zie ook discografie The Supremes.

  Dvd's

  Filmografie

  • 1972: Lady Sings the Blues (genomineerd voor een Academy Award voor Beste Actrice in 1972)
  • 1975: Mahogany
  • 1978: The Wiz
  • 1994: Out of Darkness (televisiefilm)
  • 1999: Double Platinum (ook een televisiefilm)

  Trivia

  • Haar eerste album Diana Ross uit 1970 werd hetzelfde jaar opnieuw uitgebracht onder de naam Ain't no mountain high enough
  • Ross heeft in de Billboard Hot 100 zes nummer 1-hits op haar naam staan als solozangeres. Als hierbij de twaalf nummer 1-hits als leadzangeres van The Supremes worden opgeteld, dan staat ze gelijk met Elvis Presley in het totaal aantal nummer 1-hits.
  • Ze was ook te horen als lead op de nummer 1-single We are the world (USA for Africa).
  • Een gemixte sample van haar hit I'm coming out werd gebruikt door the Notorious B.I.G. voor zijn nummer 1-single Mo money mo problems.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing