OBISPO, PASCAL

  • Pascal Obispo (Bergerac, 8 januari 1965) is een Franse muzikant en songwriter. In Frankrijk kan hij genieten van een relatief grote populariteit. Zijn album "Superflu" ging 1.250.000 keer over de toonbank en werd onderscheiden met diamant.

    Biografie

    Pascal Obispo werd in 1965 geboren te Bergerac, als zoon van Max Obispo, een voetballer van Girondins de Bordeaux. Pascal Obispo begon met zingen in de jaren '80. Zijn eerste album, "Le long du fleuve", bracht hij uit in 1990. Zijn tweede album werd een groot succes, "Plus que tout au monde" ging 250 000 keer over de toonbank en werd onderscheiden met dubbel goud. Na dit album werd hij razend populair in vrijwel alle Franstalige gebieden ter wereld. Grote hits had hij onder andere met de nummers Fan, 1980 en L'important c'est d'aimer. Tevens schreef hij muziek voor onder anderen Florent Pagny, Johnny Hallyday en Patricia Kaas. Tegenwoordig maakt hij dankbaar van zijn succes gebruik om mensen te helpen in de strijd tegen Aids en zich in te zetten voor goede doelen. In dat kader heeft hij ook meerdere keren deel uitgemaakt van Les Enfoirés, een groep artiesten die zich inzet voor daklozen.

    Discografie

    Albums

    • 1990 - Le long du fleuve (Uit handel)
    • 1992 - Plus que tout au monde (250 000 exemplaren verkocht - Dubbel goud)
    • 1994 - Un jour comme aujourd'hui (370 000 exemplaren verkocht - Platina)
    • 1996 - Superflu (1 250 000 exemplaren verkocht - Diamant)
    • 1998 - Live 98 (550 000 exemplaren verkocht - Platina)
    • 1999 - Soledad (690 000 exemplaren verkocht - Dubbel Platina)
    • 2001 - Millésime Live (595 000 exemplaren verkocht - Dubbel Platina)
    • 2004 - Studio Fan - Live Fan (365 000 exemplaren verkocht - Platina)
    • 2006 - Les fleurs du bien (296 000 exemplaren verkocht tot heden - Platina)

    Onderscheidingen

    Naast de onderscheidingen voor zijn albums en singles, ontving hij ook de volgende prijzen:

    • NRJ Music Awards: Beste mannelijk Franstalig artiest (2001)
    • Victoire de la musique: Winnaar "Muziekspektakel van het jaar" voor "Fanlive" (28 februari 2004)

    Trivia

    • In januari 2007 komt het nummer « Mauvaise foi nocturne » uit van Fatal Bazooka. Pascal Obispo werkt hieraan mee onder de pseudoniem "Vitoo". In deze parodie op Confessions Nocturnes van Diams, doet hij zich voor als de goede vriend van Fatal Bazooka.
    • Pascal Obispo is een anagram van Pablo Picasso.

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.