Let's Dance

Five

 • 5ive (later bekend als Five) is een Britse boyband, opgericht in 1997. Ze hadden eind jaren negentig een behoorlijk aantal hits. Hun succes beperkte zich vooral tot Europa en Australië.

  Biografie

  In 1997 werd er een advertentie geplaatst in het Engelse theatertijdschrift The Stage, waarin jonge zangers en dansers gevraagd werd auditie te doen voor een boyband. De groep zou een wat "stoerder" imago moeten hebben dan eerdere jongensgroepen. Bob en Chris Herbert, de twee mannen die al eerder de Spice Girls hadden geformeerd, dachten dat het tijd was voor een mannelijke groep. 3000 man werden uiteindelijk teruggebracht tot vijf, waarna een contract getekend werd met BMG/RCA.

  Hun eerste single, Slam dunk (da funk), werd in november 1997 uitgebracht. De groep bleef hierna nog vele andere hitsingles uitbrengen en bovendien verschenen er nog drie albums. Ze behaalden in Engeland drie nummer 1-hits. Hun aantal verkochte cd's wereldwijd wordt tussen de 15 en 20 miljoen geschat. Hoewel er een poging werd gewaagd om door te breken in Amerika, had 5ive slechts één top 10-hit met When the lights go out.

  De vijf leden waren Scott Robinson, Ritchie Neville, Jason 'J' Brown, Abs Breen en Sean Conlon.

  De band ging, na het verschijnen van hun derde album Kingsize, op 27 september 2001 uit elkaar. In hetzelfde jaar verscheen er een cd met muzikale hoogtepunten. Ongeveer een jaar later begon Abs een solocarrière met het album Abstract Theory. Hiervan werden drie singles uitgebracht, die in Engeland allemaal de Top 10 behaalden.

  Exact vijf jaar na het uiteenvallen van de band, op 27 september 2006, gaven de (inmiddels volwassen geworden jongens) van 5ive een persconferentie in Bar Academy Islington in Londen waarin vier van de vijf voormalige leden (Scott Robinson, Richard Neville, Richard Breen en Jason Brown) na een onderbreking van vijf jaar aankondigden een nieuwe start te willen gaan maken met 5ive. Voormalig bandlid Sean Conlon zou daarvan geen deel meer uitmaken: hij was druk bezig zijn solocarrière van de grond te krijgen.

  Er stond een tournee gepland voor de nieuwe viermansformatie in 2007.

  Eind mei 2007 maakten zij echter bekend opnieuw uit elkaar te gaan en deze keer voorgoed. Scott Robinson was de eerste die na de bekendmaking van het nieuws in het voetlicht trad, en omdat hij solo ging ook degene die de toorn van de fans over zich heen kreeg. De voornaamste reden van de breuk, volgens ex-bandlid J, was dat platenmaatschappijen alleen brood in hen zagen als ze hun oude hits zouden blijven zingen, waarbij geen plaats was voor nieuw materiaal. In 2012 werd niettemin gesproken over een comeback. Alleen bandlid J wilde geen deel meer uitmaken van de band. Voor hem zou een vervanger gezocht worden. Naar verwachting geeft de band in november en december 2013 een reeks concerten (de Greatest Hits Tour). Op 12 April 2014 gaf de band in viermansformatie een optreden in Hasselt op het evenement "I Love The 90's". In maart 2014 verliet Abs Breen de band en op 30 augustus 2014 trad het drietal op in Nijmegen op tijdens een gelijknamig evenement.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.