Kurupt

 • Ricardo Brown (geboren op 23 november 1972), beter bekend als Kurupt of Young Gotti, is een rapper uit Philadelphia, Pennsylvania.

  Biografie

  Op jonge leeftijd verhuisde Kurupt naar Hawthorne in Californië. Daar kwam de jonge Kurupt in aanraking met de politie wegens het dealen van drugs, maar hij werd nooit veroordeeld. In het drugscircuit kwam hij in aanraking met Snoop Dogg en via Snoop Dogg kwam hij weer in aanraking met rapper en producer Dr. Dre.

  Dr. Dre, die uit de net opgeheven rapgroep N.W.A kwam, besloot een platenlabel op te richten genaamd Death Row Records waar onder anderen Kurupt, Snoop Dogg en Nate Dogg zich bij aansloten.

  Rapcarrière

  Als eerste was Kurupt te horen in 1992 op het album The Chronic van Dr. Dre. Ook in 1993 was hij te horen op andermans album, dit keer op het album Doggystyle van Snoop Dogg.

  Hij richtte de rapgroep Tha Dogg Pound op samen met Daz Dillinger, waar Snoop Dogg, Nate Dogg en Warren G later ook gedeeltelijk lid van zouden worden. In 1995 maakten ze hun eerste album, genaamd Dogg Food. In 1997 verliet Dr. Dre Death Row Records, omdat hij ruzie kreeg met zijn partner Suge Knight. Ook Kurupt en de rest van de leden van Tha Dogg Pound verlieten Death Row.

  In 1998 bracht hij zijn eerste soloalbum uit genaamd Kuruption!, dat platina werd onder het label Antra Records.

  Kort na Kuruption! bracht hij het album Tha Streetz Iz a Mutha uit.

  In 2001 was hij te horen op het album 2001 van Dr. Dre. Nadat Kurupt een korte gevangenisstraf had uitgezeten ontmoette hij Suge Knight weer, wat resulteerde in een nieuw contract bij Death Row Records. Hiermee creëerde hij een ruzie met onder anderen Daz Dillinger en Snoop Dogg, zijn oude vrienden.

  Discografie

  • 1998 - Kuruption!
  • 1999 - Tha Streetz Iz a Mutha
  • 2001 - Space Boogie: Smoke Oddessey
  • 2005 - Against tha Grain
  • 2006 - Same Day, Different Shit
  • 2010 - Streetlights

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing