Santana featuring Sean Paul & Joss Stone

 • Joscelyn Eve Stoker Haar derde studioalbum, Introducing Joss Stone, uit 2007, werd het tweede hoogste debuut ooit voor een Britse vrouwelijke soloartiest in de Billboard 200.

  In 2009 bracht ze haar album Colour Me Free! uit. In 2011 volgde LP1. Beiden bereikten ze de top 10 in Amerika. In 2011 maakte ze ook deel uit van de band SuperHeavy, met onder andere Mick Jagger. Stone heeft tot nu toe wereldwijd al meer dan 13 miljoen albums verkocht, waardoor ze tot de bestverkopende artiesten van de jaren 00 behoort. In juli 2012 bracht Stone haar laatste album uit, The Soul Sessions, Vol. 2, een vervolg op haar debuutalbum.

  Levensloop

  Joss Stone is geboren in Dover, in Kent (in het Verenigd Koninkrijk). Ze bracht haar tienerjaren door in Ashill in Devon. Ze is de derde van de vier kinderen van Richard en Wendy Stoker. Ze deed haar eerste optreden op de Uffculme Comprehensive School, in Uffculme in Devon. Ze zong een cover van Jackie Wilsons "Reet petite" uit 1957. Vanwege haar dyslexie stopte Stone met haar school op 16-jarige leeftijd, met drie General Certificate Of Secondary Education-kwalificaties. "Ik was niet zo stom. Ik ben gewoon een beetje dyslectisch en ik was niet een erg goede leerling. Ik ben meer artistiek", zei ze.

  Stone groeide op met een grote variatie van muziek, waaronder Amerikaanse R&B- en soulzangeressen, zoals Dusty Springfield en Aretha Franklin. Ze ontwikkelde daardoor een muziekstijl in het genre soul. In 2001, toen ze dertien was, kwam ze in de show Star for a Night van de BBC. Ze zong 'On the Radio' van Donna Summer uit 1979, en won. Aan MTV vertelde ze: "Ik ben meer van de soulmuziek dan van wat dan ook, vanwege de zang. Je moet een goede stem hebben om soulmuziek te zingen en ik heb het al leuk gevonden sinds ik klein ben".

  In 2002 besloot ze om auditie te doen voor S-Curve in New York. Ze sloot ook een deal met BMG in het Verenigde Koninkrijk. Sindsdien heeft ze opgetreden met artiesten zoals Blondie en Gladys Knight.

  The Soul Sessions (2003)

  Nadat ze had getekend voor S-Curve, vloog Stone naar Miami, Florida in de Verenigde Staten om te beginnen werken aan haar debuutalbum The Soul Sessions. The Soul Sessions werd uitgebracht op 16 september 2003. Ze werkte samen met mensen zoals Betty Wright, Benny Latimore, Timme Thomas en Willie 'Little Beaver' Hale. Ook trad ze op met Angie Stone en The Roots.

  Het album bestaat uit covers van soulliedjes van Wright, Franklin, Laura Lee en Bettye Swann. Toen het werd uitgebracht aan het einde van 2003, kwam het in de top vijf van de Album Hitlijst uit het VK en ook in de Top 40 van de Billboard 200 uit de VS. De single Fell in love with a boy was een cover van Fell in Love With a Girl van de The White Stripes uit 2001. Hij kwam in de Top 20 van de Singles Hitlijst uit het VK. De tweede single, Super duper love, die een cover is van Sugar Billy's Super Duper Love uit 1974, kwam ook in de Top 20.

  Mind, Body & Soul (2004)

  Na het bereiken van goede kritieken met The Soul Sessions, nam Stone haar tweede album op. Mind, Body and Soul werd uitgebracht op 28 september 2004. Zelf zegt Stone dat dit haar echte debuutalbum is, omdat ze de nummers van dit album grotendeels zelf heeft geschreven. "Ik vind dat ik op dit album veel beter zing", zegt ze. Het werd een groter succes dan haar vorige album, omdat het debuteerde in de albums-hitlijst in het VK op nummer één, een record dat eerder op naam stond van Avril Lavigne. Het album kwam net niet in de Top 10 van de Billboard 200, het kwam namelijk op zijn hoogst op nummer 11. De single You Had Me werd haar eerste top 10-hit in het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd werd dit ook een hit. De singles die erna kwamen, Right to be wrong en Spoiled kwamen allebei in de Top 40. Don't cha wanna ride kwam zelfs in de Top 20. "Spoiled" kwam net buiten de Top 50 van de Hot R&B/Hip-Hop Songs, het kwam op nummer 54.

  Introducing Joss Stone (2007)

  Stone begon met het werken aan haar derde studioalbum, Introducing Joss Stone, in de Compass Point Studios in Nassau op de Bahama's in mei 2006. Het werd uitgebracht op 12 maart 2007 in het Verenigd Koninkrijk door Virgin. Stone heeft samengewerkt met Raphael Saadiq en met samenwerkingen met Lauryn Hill, Common en Joi. Stone beschrijft het album als "echt wie ik ben. Daarom noem ik het Introducing Joss Stone. Dit zijn mijn teksten en dit is wie ik ben als artiest". Ze heeft ook gezegd dat haar breuk met Beau Dozier een bron van inspiratie was terwijl ze Introducing Joss Stone aan het schrijven was.

  Het album kwam binnen op nummer 12 in de albums-hitlijsten van het VK. Het kwam ook binnen op nummer twee in de Billboard 200. Er werden 118.000 cd's verkocht in de eerste week. Het album werd daardoor het hoogste debuut voor een Britse solozangeres in de hitlijsten van de VS. Het passeerde het record van Amy Winehouse met Back To Black. Sinds de release van het album zijn er al meer dan 60.000 cd's van verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Het kreeg daardoor een zilveren status in de hitlijsten.

  "Tell me 'bout it kwam binnen op nummer 28 in de Singles Hitlijsten van het VK. Het stond daar maar voor drie weken in, het kwam slechts op nummer 83 in de Billboard Hot 100 uit de VS. De tweede single, "Tell Me What We're Gonna Do Now" kwam in de Top 65 in de U.S. Hot R&B/Hip-Hop Songs.

  Op 3 december 2007 werd de derde single van het album Introducing Joss Stone uitgebracht:, Baby Baby Baby. De single kon vanaf 23 december op iTunes worden gedownload en vanaf 30 december vanaf andere webwinkels. Op 14 januari 2008 kon de single worden gekocht in de winkels. Naast de single Baby Baby Baby staat er ook een versie op van de digitale downloadsingle L-O-V-E op.

  Colour Me Free (2009)

  Joss Stone kondigde in 2009 in een interview op de Amerikaanse website Billboard een nieuw album aan. Dit album heet "Color Me Free" en is uitgekomen 20 oktober 2009. Het album is meerdere malen uitgesteld: in april en juli.

  Op 31 mei 2009 kwam het nieuws naar buiten dat EMI naar de rechtszaal stapt, omdat Stone contractbreuk zou hebben gepleegd. In 2007 had ze met EMI afgesproken om het album vóór 31 januari 2008 af te hebben. Dit zou echter niet zo zijn, al beweert Stone zelf dat het album voor die tijd wel klaar was. Stone heeft EMI eerder £2 miljoen aangeboden, zodat ze kon vertrekken, omdat Stone en haar platenmaatschappij volgens Stone niet meer samen konden werken. In het bedrag van £2 miljoen zit een schadevergoeding van £800.000 voor Colour Me Free. EMI heeft het aanbod geweigerd, en is dus naar de rechtszaal gestapt. Op dit moment is niet bekend wat deze rechtszaak betekent voor de release van Colour Me Free, en voor Joss' contract bij EMI.

  In maart hield Stone een serie concerten in het Verenigd Koninkrijk, en tijdens die concerten heeft ze al nieuwe nummers laten horen. Ook het nummer "Governmentalist", dat Stone uitbracht en dat ging over president Bush in Engeland -2008- (en het was niet voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen uitgebracht) staat op het nieuwe album. In de zomer heeft ze een tournee gedaan in Europa, waaronder ook in Nederland op 2 juli 2009, in Westergasfabriek. Op 1 februari 2010 stond ze in Paradiso.

  LP1 (2011)

  In augustus 2010 werd bekendgemaakt dat Stone niet langer onder contract staat bij EMI, maar dat ze haar eigen platenmaatschappij, Stone'd Records, heeft opgericht. Ook werd er in december 2010 aangekondigd dat er een verzamelalbum zal uitkomen onder de naam "Super Duper Hits: The Best of Joss Stone". 26 juli 2011 brengt Stone'd Records Joss' eerste album in eigen beheer, LP1, via Suburban Records uit. Dit album werd geproduceerd door Dave Stewart.

  Andere werken

  In juli 2005, zong Stone het lied "What Ever Happened To The Heroes", voor de film Fantastic Four. Het werd geschreven door Pink, Billyman en Christopher Rojas en werd geproduceerd door Beau Dozier, vlak voor hun break-up, in november van dat jaar.

  Stone deed een versie van "It's a Man's Man's Man's World" en "Papa's Got A Brand New Bag", met "De Koning van de soulmuziek", James Brown in de talkshow Friday Night with Jonathan Ross, op de BBC 1, op 1 juli 2005. Ze zong op 8 september 2005 een duet met Rob Thomas, het lied "Stop Draggin' My Heart Around", dat een cover is van Stevie Nicks uit 1981. Op 5 februari 2006, deed Stone samen met Stevie Wonder, India.Arie en John Legend een medley van Wonders hits. Drie dagen later, op 8 februari, op de nacht van de Grammy Awards van 2006, zong ze weer een medley, maar nu van Sly & the Family Stone, samen met Legend, Ciara, Maroon 5, Will.i.am, Robert Randolph, Steven Tyler en Joe Perry.

  Stone werkte samen met jazzpianist Herbie Hancock en blueszanger Jonny Lang voor een cover van "When Love Comes to Town, van U2 uit 1988. Dit lied kwam op het album "Possibilities van Hancock, uit 2005. In datzelfde jaar zong Stone ook mee op het lied "Cry Baby Cry", samen met Sean Paul en Santana en werkte ze met Patti LaBelle aan het lied "Stir It Up", voor de Disneyfilm "Chicken Little". "Ik heb haar eerst gehoord, voordat ik haar zag, en ik zei, 'Waar komt die zwarte meid vandaan?' Ze klonk als een zwarte meid! Nee, nee, niet een meid-een zwarte vrouw", zei LaBelle over Stone. Stone kwam ook op het album "The Truth About Love" van Lemar, met het lied Anniversary.

  Op 28 juni 2007 vroeg Stone aan Brian May, de gitarist van Queen, om met haar "Under Pressure" op te voeren op het concert voor Diana, dat werd gehouden in het Wembley Stadion in Londen. Hij zegde het eerst toe, maar toen hij door kreeg hoe anders de uitvoering zou worden in vergelijking met het origineel, dat hij het toch weigerde. Toen deed Stone het solo, ze zong ook haar hit You Had Me en een cover van "That Ain't a Lot of Love" van Sam & Dave met Tom Jones.

  In september 2007 maakte Stone ook een cover op L-O-V-E van Nat King Cole, ter promotie van het luchtje Coco Mademoiselle van Chanel. Er werd een korte film bij gemaakt, waar Keira Knightley in speelde. Ze maakte voor kerst een single die "All I Want For Christmas" heet, het liedje werd geschreven door Dan Mackenzie.

  In 2007, zong Stone het lied "Gimme Shelter", een cover van The Rolling Stones, samen met Angélique Kidjo, voor haar album "Djin Djin". In 2008, zong Stone ook op Randy Jackons album "Randy Jackson's Music Club, Vol. 1", met het lied "Just Walk on By". Eerst zou ze dat samen zingen met Three 6 Mafia, maar de rapgroep kwam toch niet, om onbekende redenen. Stone heeft samen met countryzangeres LeAnn Rimes de CMT Crossroads gedaan, op 7 december 2007.

  Op de DVD van Jeff Beck "Performing this week...live at Ronnie Scott's" uit 2008 (5 concerten op rij in november 2007) vertolkt Joss Stone "People Get Ready" van Curtis Mayfield, in de Engelse jazzclub van Ronnie Scott in Soho (Londen).

  Joss Stone zingt mee op het nummer "Just One Kiss", dat verscheen op het album "The Way I See It" van Raphael Saadiq. Raphael Saadiq had haar geholpen bij het album "Introducing Joss Stone".

  Op 17 oktober 2008 bracht Stone een nieuw lied uit, dat "Governmentalist" heet. Het lied gaat over de verkiezingen van Amerika in 2008. Het lied gaat vooral over de 'mankementen' van de overheid, zoals de oorlog in Irak. In een couplet wordt er gezongen: "You think more than you do", dat betekent: "U denkt meer dan wat u daadwerkelijk doet", waarmee wordt bedoeld dat er veel ideeën zijn in het Witte Huis, maar dat er niet veel van die ideeën ook echt worden uitgevoerd. En in de bridge wordt gezongen: "How many lives will you sacrifice, will you ever be satisfied?", wat betekent: "Hoeveel levens gaat u nog opofferen, zult u ooit tevreden zijn?", dit gaat waarschijnlijk over de oorlog in Irak.

  Op 27 december 2008 bracht Stone een kerstlied uit, dat "The Anti-Christmas Carol" heet. In het lied zingt Stone dat ze blij is dat Kerst maar één keer per jaar voorkomt. Het lied kan gratis worden gedownload vanaf Stones site.

  Stone is lid van de supergroep SuperHeavy, samen met Mick Jagger, Dave Stewart, Damian Marley en A. R. Rahman. In september 2011 kwam hun gelijknamige debuutalbum uit.

  Aandacht in de media

  In 2005 werd Stone woordvoerster van Gap, ze verving daarmee actrice Sarah Jessica Parker. Ze nam twee reclames op, één waarin ze een cover zong van "Night Time Is the Right Time" van Ray Charles uit 1958, en één waarin ze een cover zong van "God Only Knows" van The Beach Boys uit 1966. Tegen de tijd van die laatste reclame gingen er geruchten rond dat ze was ontslagen omdat ze uit ging met Beau Dozier (de zoon van producer en componist Lamont Dozier), die toen 25 jaar was. Zij was pas 17 jaar toen. Gap ontkende die geruchten echter, ze zeiden dat ze juist erg blij waren met Stone en tegen de BBC Radio 1 zeiden ze dat de geruchten totaal verzonnen waren.

  Er ontstond een kleine controverse door Stones verschijning bij de '2007 Brit Awards' op 14 februari 2007. Ze had gepraat met een namaak Amerikaans accent, tijdens een speech over Robbie Williams. Stone reageerde er als volgt op: "Uiteindelijk maakt het me helemaal niks uit of er mensen zijn die een probleem hebben met mijn accent. Dat is alles wat ik erover kan zeggen. De woorden die ik zeg, veranderen niet. Als jullie vinden dat ik de woorden lelijk uitspreek, luister dan niet. Ik ben niet een gruwelijk persoon, alleen omdat ik anders klink. En ik kan er ook niks aan doen, want ik werk al sinds mijn 14de in Amerika. Alles wat ik doe, is werken. Ik werk en dan ga ik weer naar huis."

  De Canadese zanger Bryan Adams fotografeerde Stone voor het Hear the World-magazine, om meer aandacht te vragen voor het onderwerp 'horen'. Stone zegt dat het voor haar het ergste zou zijn wat haar kan overkomen, als ze niet meer zou kunnen horen.

  Half december 2007 werd Stone de nieuwe "Flake-girl". Ze maakte een reclame in de lente van 2008. Volgens Cadbury Schweppes, de makers van Flake, was Stone het eerste niet-model dat de rol nam.

  Acteercarrière

  Stone maakte haar acteerdebuut in Eragon als de mysticus en kruidenvrouwtje Angela. "Ik had zo iets van, 'Waarom willen jullie mij? Ik ben een zangeres, hoor!' Ik weet niet waarom Fangmeier me wilde, maar hij wilde het wel. Ik word altijd gevraagd voor films - misschien zien ze me op het podium, dat ik zo emotioneel word steeds. Maar ik had zo van, 'Nou, laten we het doen.' Ik zal nooit echt iets serieus nemen tot ik dat moet, en acteren is gewoon voor de lol. Ik dacht niet dat ik het ooit zou doen, maar, hé, waarom niet?", zei Stone als reactie.

  In maart 2008 nam Stone de rol van Stefanie Heinzmann in de komende Britse romantische komedie Snappers op zich, waarin ze een lesbische kus had. "Ik wilde mezelf gewoon uitdagen. Er zijn dingen in de film die me echt dwingen om mijn grenzen op te zoeken en dat vind ik leuk! Ik kan ook bevestigen dat er een lange tongzoen in zal zitten, maar dat die niet met een man is!", zei Stone. Ze zal ook de soundtrack schrijven voor de film. In de film spelen ook Chloe Howman, Caroline Quentin en Bruce Jones. De première op het Comedy Festival is afgezegd, omdat de film niet op tijd af was. Nu wordt er gedacht om de film in maart 2009 alsnog uit te brengen.

  In 2009 speelt Stone de rol van Anna van Kleef in het derde seizoen van de serie The Tudors.

  Trivia

  • Ze staat erom bekend dat ze optreedt met blote voeten en kleren in neo-hippiestijl. Stone heeft haar haar ter promotie van Introducing Joss Stone paars geverfd. Haar haar heeft inmiddels al vele verschillende stijlen gehad, zoals krullen, stijl, paars, zwart en bruin.
  • Stone was tijdens het North Sea Jazz Festival van 2005 een van de hoofdacts, naast Candy Dulfer en Jamie Cullum.
  • Op 11 juli 2007 gaf zij, na eerder showcases, haar eerste officiële concert in Nederland in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Op 31 oktober keerde ze terug voor een concert in Ahoy Rotterdam, Later in 2009 gaf Joss Stone een concert samen met Jason Mraz op het Westerpark gasfabriek in Amsterdam.
  • Stone heeft ook samengewerkt met de band Something Sally, voor hun single Tip of my tongue. Something Sally heeft tijdens Stones tour een tijdje als Special Guest meegereisd.
  • Stone zingt mee met Al Green op het nummer 'How Do You Mend A Broken Heart ?', een nummer van de 'Sex and The City'-cd.

  Discografie

  Dvd's

  Filmografie

  Zie ook

  • Categorie:Muziekalbum van Joss Stone
  • Categorie:Nummer van Joss Stone

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.