Joey Tempest

  • Joey Tempest, eigenlijk Rolf Magnus Joakim Larsson, (Upplands Väsby, 19 augustus 1963) is de zanger en belangrijkste songschrijver van de Zweedse hardrockband Europe. Op zijn naam staan nummers als The Final Countdown, Rock the Night en Superstitious.

    Jeugd

    Evenals de andere Europe leden, groeide Tempest op in de Stockholmse voorstad Upplands Väsby. Zijn grootste idolen waren Thin Lizzy en Led Zeppelin. In zijn tienerjaren speelde hij in bands, als Made In Hong Kong en Roxanne. Hij speelde oorspronkelijk slaggitaar en basgitaar, maar stapte over op leadzang. In 1979 richtte hij, met gitarist John Norum, drummer Tony Reno en basist Peter Olsson, de band Force op.

    Carrière

    Op de eerste twee Europe albums zong Tempest niet alleen, maar speelde hij ook synthesizer, tot de band besloot Mic Michaeli aan te nemen in april 1984.

    Nadat Europe tijdelijk stopte in 1992, bracht Tempest drie soloalbums uit. Het eerste album, A Place to Call Home bevatte een bijdrage van John Norum op het nummer Right to Respect. Diverse nummers op zijn derde soloalbum Joey Tempest werden medegeschreven door Mic Michaeli. In 2004 werd Europes combackalbum, Start from the Dark, uitgebracht, maar daarop de klassieke line-up met John Norum op gitaar. Tot op heden is Joey actief met Europe die vervolgens Secret Society (2006),Last Look at Eden (2009), Bag Of Bones (2012) uitbrachten (plus een aantal live opnames). In 2015 verschijnt er nieuw werk van Europe.

    Persoonlijk

    Tempest woont momenteel in Londen met zijn vrouw Lisa Worthington-Larsson en hun zoon James Joakim.

    Discografie

    Met Europe

    • Europe (1983)
    • Wings of tomorrow (1984)
    • The final countdown (1986)
    • Out of this world (1988)
    • Prisoners in paradise (1991)
    • Start from the dark (2004)
    • Secret society (2006)
    • Last look at Eden (2009)
    • Bag of Bones (2012)

    Solo

    • A Place to Call Home (1995)
    • Azalea Place (1997)
    • Joey Tempest (2002)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.