Wim Soutaer

 • Wim Patrick Paulette Soutaer (Halle, 27 juni 1974) is een Vlaams zanger.

  Carrière

  Hij verwierf bekendheid tijdens de talentenjacht bij Idool 2003, waar hij als derde eindigde. Soutaer begon zijn muzikale carrière op dertienjarige leeftijd als zanger van het schoolbandje State Of Mind. Zijn allereerste concert was een free podium ten voordele van een goed doel. State Of Mind bracht vooral eigen nummers, maar ook met covers van Pearl Jam, Nirvana en Metallica schuimden ze quasi alle jeugdhuizen in Vlaanderen af. De groep splitte omdat de gitarist bij het groepje Deviate ging spelen. Na zes jaar State Of Mind richtte Soutaer, samen met drummer Mich en Anton, de nieuwe groep Bodhi op. Zeven jaar lang reisden ze van jeugdhuis naar festival en omgekeerd. Op het palmares van Bodhi staan onder andere de halve finale van de rockwedstrijd Rockvonk en de kwartfinale van Humo's Rock Rally.

  Toen ook Bodhi ermee ophield, besloot Soutaer om solo te gaan. In 2000 neemt hij deel aan de Soundmixshow en wordt hij vierde met de cover Easy van Faith No More. De grote muzikale voorbeelden van Soutaer heten Billy Joel, Mike Patton en Elton John.

  In 2003 schrijft hij zich in voor de audities van de eerste editie van Idool 2003. Soutaer eindigt derde, na Peter Evrard en Natalia Druyts, en krijgt alsnog een platencontract van platenfirma BMG. Tijdens de zomer van 2003 scoort hij z’n eerste grote hit met de zelfgeschreven single Allemaal, waarvoor hij beloond werd met een gouden plaat. Tijdens Zomerhit 2003 krijgt de single van Radio 2 ook een prijs voor het beste lied.

  De tweede single van Soutaer wordt een ballade met Ik hoor bij jou: de voorbode van het debuutalbum Een nieuw begin. Dat album werd geproduceerd door Ronald Vanhuffel die eerder al succes had met de Nederlandse bands Blof en Volumia. Met de hulp van Xander de Buisonjé levert hij met Een nieuw begin twaalf sterke tracks af. Het album ging meer dan 40.000 keer over de toonbank (platinum).

  In 2004 komt Soutaer op de proppen met een derde single, Voor altijd, een Nederlandstalige cover van Laura non c'e van Nek. Ook met die derde single weet Soutaer zich te handhaven in de hoogste regionen van de Ultratop 50. Net als Natalia gaat het idool uit Huizingen met zijn album onder arm de op tournee en laat hij verschillende grote concertzalen vollopen.

  In augustus 2004 bracht hij zijn tweede album Twee en een DVD, opgenomen in het verre Miami, uit. Weer werd dit alles gevolgd door een succesvolle Twee tour doorheen Vlaanderen. Met namen als Maanrock, Suikerrock, Pinksterpop en Marktrock stonden al verschillende festivals in zijn agenda. Tegen de zomer van 2005 bracht Soutaer een nieuwe single uit Overal, waarmee hij weer mee in Tien Om Te Zien te zien was.

  Oktober 2005 deed Soutaer een belangrijke stap in zijn carrière en veranderde van management. Bob Savenberg stelde Soutaer voor aan het management van Niels William, waarmee hij dan ook in zee ging: ze maakten samen de single "Die zomer gaat nooit voorbij".

  Vanaf augustus 2006 was Soutaer een van de 6 Vlaamse deelnemers van het nieuwe VTM-programma Dancing on Ice

  In februari 2007 bracht Soutaer het nuchtere lied "De wereld draait door", na drie weken ziekenhuis, geveld door een bloedklonter in de hersenen. Na een periode van 4 jaar beëindigde zanger Soutaer zijn samenwerking met de platenfirma SonyBmg. Soutaers nieuwste single "Ze kent me" kwam op 22 juni 2007 uit bij zijn nieuwe platenfirma "Ars entertainment".

  Het jaar 2008 start met de nieuwe single "1000 manieren" waarvoor ook een videoclip wordt gedraaid in "La Riva" te Antwerpen.

  In februari start dan de concerttournee "Een avond met Wim Soutaer" waarbij Soutaer door heel Vlaanderen trekt ten voordele van verschillende goede doelen waaronder "To walk again", de organisatie van ex-triatleet Marc Herremans.

  Tijdens de concerten wordt duidelijk dat het nieuwe nummer "Slaap je hier vannacht" heel erg in de smaak valt bij het publiek. Dit wordt dan ook de nieuwe zomersingle waarmee Soutaer op 9 augustus, 5 jaar na "Allemaal", weerom de prijs voor het beste lied wint op "Radio 2 zomerhit".

  De zomer wordt afgesloten met een exclusieve primeur. De single "Heel de zomer lang" is een unieke samenwerking met "oude rot" Willy Sommers. Het nummer wordt meteen gekozen tot supertip bij "Tien Om Te Zien" en is tevens de laatste voorbode van het nieuwe album "Dichterbij" dat sinds 12 september 2008 in de rekken ligt.

  In 2009 volgden de singles "Overal ben jij" en "Eerlijkheid" (een cover van Billy Joel's 'Honesty'). Eveneens was Wim één van de artiesten die een eigen versie van het gordellied "zoveel te doen" uitbracht.

  In 2010 nam Wim het peterschap van de Rode Kruis-campagne 'Bloed geven doet leven' op zich en schonk aan de vele bloeddonoren zijn single "Voorbij" weg. De zomer van 2010 staat voor Wim Soutaer grotendeels in het teken van de revue "Het Witte Paard" in Blankenberge waar hij gedurende de zomerdagen bijna dagelijks zal te zien zijn. De jongste single heet "(Ik wil vanavond met je) dansen".

  Samen met zijn ex-vrouw heeft Soutaer een dochter.

  Naast de Nederlandstalige nummers, bracht Soutaer ook dancenummers uit onder de naam Liam South. Soutaer werkt voor dit project samen met Housetrap (artiestennaam van Bart Grinaert) en de Belgische DJ Dave Lambert.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.