Just Can't Get Enough

The Black Eyed Peas

 • The Black Eyed Peas is een Amerikaanse hiphop/house-band uit Los Angeles. De groep bestaat uit will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en Fergie.

  Biografie

  The Black Eyed Peas werden in 1992 opgericht als Atban Klann door will.i.am, Apl.de.ap en Dante Santiago, onder welke naam ze een contract kregen bij Ruthless Records van Eazy-E. Maar omdat hun teksten te positief en vredelievend waren voor het label werd er nooit een album uitgebracht.

  Nadat Eazy-E stierf aan aids in 1995 werd de groepsnaam veranderd in The Black Eyed Peas. Dante Santiago werd vervangen door Taboo, en hun debuutalbum Behind the Front (1998) ontving goede kritieken. Hierna brachten zij in 2000 het album Bridging the Gap uit. De doorbraak kwam met Elephunk, hun derde album, dat werd uitgebracht in 2003. Op dit album hadden ze een nieuwe zangeres, Stacy "Fergie", die voorheen optrad bij Kids Incorporated en ook lid was van tienerband Wild Orchid. Zij verving de achtergrondzangeres Kim Hill, die de band in 2000 verliet.

  Van het album Elephunk verscheen het anti-oorlogslied Where is the love?, dat hun eerste grote hit werd in veel landen (2003). De band had meer succes in Europa dan in hun thuisland. Gedurende hun tournee in Azië in 2004 werd het levensverhaal van Apl.de.ap verteld in een wekelijkse Filipijns televisieserie onder de naam Maalaala Mo Kaya (Will You Remember). Hierin werd verteld over zijn kindertijd in Pampanga, een plaats in de Filipijnen, voordat hij op 14-jarige leeftijd zijn familie verliet om naar de Verenigde Staten te gaan om daar een betere toekomst te kunnen krijgen. Het refrein in The Apl Song is geschreven in Tagalog, de officiële taal in de Filipijnen. Het nummer vertelt het levensverhaal van Tagoo. De Filipijnse tekst en de melodie van het nummer is gebaseerd op het nummer Balita van de Filipijnse folkgroep Asin uit de jaren 1970-80. Van het nummer werd een exclusieve video voor de Filipijnse fans opgenomen ten tijde van hun tournee.

  De single Let's Get Retarded werd herschreven tot Let's Get it Started voor de promotievideo van de NBA (basketbal) finale. De nieuwe tekst van het nummer paste beter bij basketbal, in tegenstelling tot de originele tekst die ging over feesten en dronken worden.

  Begin augustus 2004 vloog hun opnamestudio in Los Angeles in brand, waarbij nog net de harde schijf met hun nieuwe muziek gered kon worden. De release van hun vierde album Monkey Business werd hierdoor uitgesteld, en het verscheen alsnog op 7 juni 2005. De eerste single van dit album Don't Phunk With My Heart bereikte zowel in Amerika als in andere landen hoge plaatsen. Sommige radiostations die het nummer te obsceen vinden, kunnen een alternatieve versie spelen, Don't Mess With My Heart.

  In oudere videoclips was er vaak sprake van een thema van zwarte mannen en blonde vrouwen. Critici vroegen zich af of er soms sprake was van een raciale fetisj. In recentere videoclips is er meer spreiding van rassen te zien.

  In 2007 waren er geruchten dat The Black Eyed Peas uit elkaar zouden gaan. De bandleden ontkenden dit, wel werkten ze naast de band aan soloprojecten. Zo zong will.i.am samen met de Pussycat Dolls het nummer Beep. Daarnaast brachten hij en Fergie een soloalbum uit.

  Op 9 juni 2009 werd hun nieuwe album The E.N.D. uitgebracht. Het album kwam op nummer één in Amerikaanse Billboard 200 en behaalde de top 10 in Nederlandse Album Top 100. Het album klinkt anders dan de voorgaande albums; er staat geen echte hiphop meer op, maar meer elektronische muziek. Als eerste single komt het nummer Boom Boom Pow uit. Dit nummer stond elf weken op rij op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De tweede single werd I Gotta Feeling die voor 14 weken op nummer een stond in de Amerikaanse Billboard Hot 100, als opvolger van Boom Boom Pow. I Gotta Feeling, geproduceerd door David Guetta, is de tot nu toe grootste hit die de groep ooit heeft gehad. Inmiddels staan The Black Eyed Peas door de twee nummer 1-hits al een half jaar onafgebroken op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. I gotta feeling is met 108 weken de langstgenoteerde single ooit in de Nederlandse hitlijsten.

  De groep is driemaal in de Benelux geweest. Op 4 juli 2009 stonden ze in Rotterdam tijdens de TMF Awards. Op 19 mei 2010 stonden ze met hun The E.N.D. World Tour in het Sportpaleis van Antwerpen. Alle tickets waren in amper 5 minuten de deur uit. Ook traden ze op tijdens Rock Werchter.

  Na het nummer I Gotta Feeling zijn er nog 3 singles uit gekomen van het album "The END" , dit zijn "Meet Me Halfway" , "Rock That Body" en "Imma be". Ook zou er een 3D-film van een concert van "The E.N.D World Tour gemaakt worden door James Cameron, deze zou dan in de bioscopen uitgekomen zijn. Omdat The Black Eyed Peas zich graag wilden richten op hun nieuwe studioalbum ging dit niet door. Wel zal er van "The E.N.D World Tour" in Zuid-Amerika één van de concerten opgenomen worden en die zal op dvd worden uitgebracht.

  Eind 2010 brachten de Peas alweer een nieuw album uit : "The Beginning". Dit werd door critici niet bepaald positief onthaald, en ook vele fans waren teleurgesteld in dit album. Maar de eerste single van het album ; The Time was wel een dikke hit. In Nederland schopte het nummer het tot nummer 4 in de Top 40, en in Vlaanderen werd het een nummer 1-hit. De daarop volgende singles, "Just Can't Get Enough" en "Don't Stop The Party", werden ook hits. "Whenever" had minder succes en kwam in Nederland niet eens in de hitlijsten.

  Tijdens een concert in 2011 in Engeland, maakte de groep bekend dat het even een pauze inlast (net zoals het deed in de tijd tussen het album 'Monkey Business' en 'The E.N.D'.) Vooral Will.i.am en Fergie wilden hun solocarrière verder uitbouwen. Will.i.am bracht zijn album #willpower uit, waarvan This is love (met Eva Simons) en Scream & Shout (met Britney Spears) zeer grote hits werden, en #thatPOWER (met Justin Bieber) een klein hitje. Ook had Will.i.am kleine hitjes met Bang Bang, Crazy Kids (met Ke$ha), Fall Down (met Miley Cyrus), Something Really Bad (met Dizzee Rascal) en Feelin' Myself (met French Montana, Wiz Khalifa, Miley Cyrus en DJ Mustard). Fergie bracht nog een nummer uit met rapper Pitbull, Feel alive, en A Little Party Never Killed Nobody (All We Got), wat de soundtrack was voor de film The Great Gatsby (2013) samen met GoonRock en Q-Tip.

  Tijdens een interview in 2013 op het Franse radiostation NRJ, vertelde Will.i.am dat hij in 2013 weer met Fergie, Apl.de.ap en Taboo aan de slag gaat voor hun zevende studioalbum. Op dit moment is de groep aan het werken aan een nieuw album. In juni 2014 zei Will.i.am op het Britse radiostation Capital FM dat hij onzeker is over de toekomst van de Peas. Hij wil graag met de groep een nieuwe muziekrichting op, maar hij weet niet welke.

  Grammy Awards

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.