Breakaway (live@vh1.com)

Kelly Clarkson

 • Kelly Brianne Clarkson (Fort Worth (Texas), 24 april 1982) is een Amerikaans zangeres. Ze was winnaar van American Idol in 2002.

  Biografie

  Kelly Brianne Clarkson werd geboren in de Amerikaanse staat Texas, waar ze haar jeugd doorbracht. Ze is het derde en jongste kind van Jeanne Ann Rose, een lerares van Griekse en Ierse afkomst, en Stephen Michael Clarkson, een gewezen ingenieur van Welshe afkomst.

  Clarkson had geen gemakkelijke jeugd, vooral door de scheiding van haar ouders – ze was toen zes jaar oud. In het nummer Because of You uit 2005 heeft ze dit thema verwerkt. Haar broer ging bij haar vader wonen, haar zus bij haar tante en Kelly bleef bij haar moeder.

  Clarkson was een meisje dat graag zong, en op dertienjarige leeftijd werd haar gevraagd te zingen in het koor van haar middelbare school. Dit aanbod nam ze aan en vanaf dit moment had ze de kans om haar stem te trainen. Nadat Clarkson het diploma van de middelbare school behaalde, besloot ze samen met een vriendin naar Los Angeles te verhuizen om mee te gaan doen met audities en om demo's op te sturen naar platenmaatschappijen. Clarkson en haar vriendin waren net een paar uur ingetrokken in hun appartement toen het appartementencomplex volledig uitbrandde. Op het moment van de brand waren zij niet in het gebouw aanwezig. Dit betekende meteen het eind van de reis en ze keerden terug naar Texas.

  Doorbraak (2002–2004) en eerste album: Thankful

  Het winnen van American Idol in 2002, waarvoor ze door vrienden was aangemeld, bezorgde Clarkson een platencontract bij RCA en haar droom kwam uit: het opnemen van een eigen album. Maar Clarkson wilde wel de tijd nemen voor haar album, daarom bracht ze eerst in de Verenigde Staten een dubbele a-kantsingle uit: A Moment Like This en Before Your Love. De eerstgenoemde behaalde de nummer 1 positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

  Een jaar later kwam het debuutalbum Thankful uit met als leadsingle Miss Independent, samen met zangeres Christina Aguilera geschreven. Hierna kwamen nog twee singles uit: Low en The Trouble with Love Is. Dit laatste nummer kwam op de soundtrack van Love Actually. Met Miss Independent brak Clarkson ook internationaal door.

  Succes (2005-2006) en tweede album: Breakaway

  Clarkson wilde dat haar tweede album, in vergelijking met het eerste, een meer eigen sound zou krijgen. Dit resulteerde in het goed verkopende Breakaway, een album met een krachtige poprocksound en veel potentiële hits. Het album verscheen eind 2004 in de Verenigde Staten en werd een regelrecht succes. De eerste single Breakaway (samen met Avril Lavigne geschreven) belandde, ondanks het popformaat, in haar thuisland op nummer 6 mede doordat het nummer de soundtrack was van de film The Princess Diaries 2: Royal Engagement. In Nederland werd het nummer als vijfde single uitgebracht.

  Weken nadat de single werd uitgebracht, bevond deze zich nog hoog in de hitlijsten in de Verenigde Staten. Een half jaar na de verschijning van de single bracht Clarkson de tweede single Since U Been Gone uit. Hierin zingt Clarkson over het single zijn na het verbreken van een relatie. Het bereikte de vierde plek in de Nederlandse Top 40. Opvolger Behind These Hazel Eyes was ook succesvol. Halverwege 2005 stond Kelly met alle drie deze singles in dezelfde Amerikaanse hitlijst, iets wat maar zelden voorkomt. De vierde single Because of You (een ballad) was haar meest persoonlijke. Op 31 december 2005 kwam Because of You de Nederlandse Top 40 binnen en op 28 januari 2006 stond hij op nummer 1.

  Hierna kwam de vijfde single van Breakaway uit: Walk Away. Deze was echter minder succesvol dan de voorgangers. Deze single heeft nooit de Nederlandse hitlijsten gehaald doordat de platenmaatschappij Breakaway opnieuw uitbracht – op grond van de gestegen populariteit van de zangeres hoopten zij dat Breakaway nu wel zou aanslaan. En inderdaad kwam het nummer, zij het wel voorzichtig, de top tien binnen om daar ook enkele weken te blijven. In de Verenigde Staten werd het nummer Gone opgepikt door de radiostations maar het werd niet op single uitgebracht.

  Na het uitbrengen van Breakaway ging Clarkson op tournee – eerst met de Breakaway Tour en daarna de Hazel Eyes Tour. In december 2005 gaf Kelly in Australië een aantal concerten, waarna ze vanaf februari 2006 een aantal shows in Europa gaf. Van het album Breakaway zijn wereldwijd nu ongeveer elf miljoen stuks verkocht. Dit komt onder meer doordat het album in de zomer van 2005 ook in Europa (in speciale editie) is uitgebracht.

  Labelproblemen (2007) en derde album: My December

  Op 22 juni 2007 kwam het album My December uit. Clarkson was op dit album actiever aanwezig en had ook aan meer nummers meegeschreven. Het gevolg was een meer volwassen geluid van de zangeres. De eerste single van haar nieuwe album werd Never Again, dat op 13 april werd uitgebracht. In Nederland werd het nummer uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio 538. Ondanks het bereiken van de Amerikaanse top 10, daalde Never Again vrij snel doordat het weinig op de radio werd gedraaid. Daarom besliste de platenmaatschappij om de tweede single, Sober, al twee maanden na Never Again uit te brengen – daarbij maakten ze een inschattingsfout door pas een week later de single naar de radiozenders te sturen. Omdat het nummer toen alweer zakte in de hitlijsten, werd het niet op de radio gedraaid. Geruchten over de ruzie tussen platenbaas Clive Davis en Clarkson kwamen in de media.

  Ondanks de negativiteit kwam het album My December binnen op nummer zeven in de Nederlandse Album Top 100. In de Verenigde Staten kwam het album binnen op de tweede plaats en overtrof het de eersteweeks verkoopaantallen van Breakaway. Het album verdween vrij snel uit de lijsten doordat de platenmaatschappij weinig aandacht schonk aan het promoten van het album. Clarkson ontsloeg haar manager, annuleerde haar My December-tournee en zocht naar iemand die beter bij haar paste en dezelfde visie had. Die vond ze in de persoon van Reba McEntire, een bekende countryzangeres. Clarkson scoorde een grote hit met Because of You, een Grammy-genomineerd duet met McEntire.

  Na de ophef rondom My December begon ze in september met de promotie in Australië, waar de geruchten weinig invloed hadden op de verkoopcijfers en Clarkson gewoon in de top 10 bleef staan. One Minute werd daar als single uitgebracht en deed het erg goed. Na de My December Tour volgde de My December World Tour. Deze bracht haar op 5 en 6 april 2008 naar België en Nederland.

  Nieuwe poging (2008-2010) en vierde album: All I Ever Wanted

  Voor haar vierde album werkte Clarkson onder andere samen met producer Ryan Tedder, die verantwoordelijk was voor onder andere Leona Lewis' Bleeding Love. Hij beschreef de nummers waar hij aan werkte voor het album als: met "grootse refreinen" en "zware drumprogrammeringen". Enkele nummers zijn geïnspireerd op de electrorockband Garbage en er is een midtempo rockballad dat een experimentele brug heeft, geïnspireerd op Mozart. In een radio-interview meldde de zangeres dat ze op het liedje Irvine van het album My December een vervolg had geschreven, getiteld I Finally Got It Right, dit nummer haalde uiteindelijk niet het album. Op 9 januari 2009 maakte Clarkson de albumtitel bekend in haar nieuwsbrief.

  De eerste single My Life Would Suck Without You was een week later al te downloaden. Het nummer deed het erg goed in de hitlijsten en zorgde voor een comeback door zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk de eerste plek te bereiken. Het nummer vestigde een record door de grootste sprong in de geschiedenis van de Amerikaanse hitlijst te maken, een record dat ze al eerder in 2002 verbrak met A moment like this. De single was haar best presterende single in de Nederlandse Top 40 en bereikte de derde plek.

  Het album kwam uit op 10 maart 2009. Het debuteerde in Nederland en Vlaanderen op de zesde plek. In haar thuisland kwam het album op de eerste plek.

  Als tweede single werd I Do Not Hook Up gekozen – deze had minder succes dan de voorgaande, maar behaalde niettemin in de meeste landen de top-twintig.

  Als derde single werd gekozen voor Already Gone. Nadat het nummer op de 70e plek was binnengekomen in de Billboard Hot 100 in maart 2009, na uitbrengen van het album, werd Already Gone als derde single uitgebracht op 11 augustus 2009. De single bereikte de dertiende positie in de Verenigde Staten, de twaalfde positie in Australië en de vijftiende plaats in drie andere landen, maar haalde in de meeste landen niet de top 20.

  De vierde single in de Verenigde Staten, All I Ever Wanted, de titelsong van het album, werd geen hit en bleef steken op de 96e plaats in de Hot 100.

  Vijfde album: Stronger (2011)

  In november 2009 werd Clarkson door MTV geïnterviewd. Daarin gaf ze aan bezig te zijn met het schrijven van nummers voor haar vijfde album. Dat album is getiteld Stronger en werd (in de Verenigde Staten) uitgebracht op 25 oktober 2011. In Nederland verscheen het album op 21 oktober. Clarkson schreef mee aan ongeveer de helft van de liedjes op het album. In interviews heeft Clarkson aangegeven dat You Love Me verreweg haar favoriete liedje is op het album. Ook Dark Side noemt ze soms als favoriet.

  De eerste single van het album, "Mr. Know It All", kwam uit op 30 augustus 2011. Clarkson liet het nummer (de studioversie, niet live) tijdens een live webcast op haar officiële website horen. Vervolgens werd het nummer op 5 september beschikbaar gesteld op iTunes. Clarkson heeft het nummer verscheidene malen bij televisieshows in de Verenigde Staten ten gehore gebracht. Dit heeft ertoe geleid dat de single, na het uitbrengen van het album, begin november 2011 de top-tien van de Amerikaanse Hot 100 behaalde. In Zuid-Korea en Australië behaalde Mr. Know It All zelfs de toppositie. In Nederland is de single nooit verder gekomen dan plaats 9 in de tipparade.

  Greatest Hits Chapter One, kerstalbum en komend album (2012-heden)

  Clarkson bracht haar eerste album met muzikale hoogtepunten, Greatest Hits: Chapter One, uit op 19 november 2012. Net zoals bij Stronger, ging ook Chapter One vergezeld van een kleine oplage van haar derde ep, The Smoakstack Sessions Vol. 2. Drie nummers werden opgenomen voor de compilatie, "Catch My Breath", "Don't Rush" en "People Like Us". Ze werden alle ook uitgebracht als single. "Catch My Breath", de eerste single, kwam uit in oktober 2012 en bereikte de 19e plaats in de Billboard Hot 100 in de VS. "Don't Rush", dat ze samen met countryzanger Vince Gill maakte, verscheen eveneens in oktober 2012 en bereikte de 87e plaats van deze hitlijst. De derde en laatste single, "People Like Us", verscheen in april 2013 en kwam terecht op plaats 56 van de Hot 100. In augustus 2013 verscheen haar nieuwe single "Tie It Up".

  In april 2013 kondigde Clarkson aan bezig te zijn met het opnamen voor haar eerste kerstalbum. Het album en de single Underneath The Tree komen eind dit jaar uit. Voor dit album werkt ze samen met Kurstin, Shontelle, countrymuzikanten Ronnie Dunn en McEntire en Trisha Yearwood. Ze kondigde ook aan om plannen te hebben voor haar zevende studioalbum in 2014.

  Privéleven

  In december 2012 maakte Clarkson bekend verloofd te zijn met Brandon Blackstock. In juni 2014 beviel ze van een dochter.

  Discografie

  Dvd's

  • From Justin to Kelly (2003)
  • Miss Independent (2003)
  • Behind Hazel Eyes (2005)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing