Basshunter

 • Jonas Erik Altberg (Halmstad, Zweden, 22 december 1984), beter bekend onder zijn artiestennaam Basshunter, is een Zweedse singer-songwriter, producer en DJ. Hij is bekend van zijn hits "Vi sitter i Ventrilo och Spelar DotA", "Boten Anna", "Now You're Gone" en "All I Ever Wanted".

  Altberg beschrijft zijn muziek zelf als eurodance; anderen classificeren het als hard dance. Hij maakt zijn muziek op zijn eigen computer met het programma Fruityloops. Hij begon in 1999 met het maken van muziek en bracht zijn eerste album, The Bassmachine, in 2004 uit via zijn webpagina.

  In 2008 wint Basshunter een EBBA Award. De European Border Breakers Awards (EBBA) zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het afgelopen jaar succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  Altberg heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, waar hij veel problemen mee had, maar hij is langzamerhand over de stoornis heen gekomen.

  Bekende nummers

  Boten Anna

  Basshunter werd, nadat hij de single Boten Anna ("Anna Bot") had uitgebracht, enorm bekend in Zweden, Denemarken en Noorwegen en later ook in Nederland en België. Het nummer kwam bovenaan te staan in de hitlijsten en werd op 3 mei 2006 tot Noorse officiële Russefeiring-nummer gekozen. In de Nederlandse Top 40 werd de koppositie bemachtigd. In de Single Top 100 zou het niet verder komen dan de 2e plaats.

  De tekst van Boten Anna gaat over een gebruikster van IRC waarvan de zanger denkt dat ze een IRC-bot is. Hij ontdekt later dat ze een echt persoon is, maar zegt dat ze in zijn ogen altijd een bot zal blijven. Ondanks het esoterische onderwerp werd het nummer door de gevestigde media goed ontvangen. Het woord bot werd vaak foutief herkend als boot, temeer daar een deel van de clip zich in een waterfiets in een kanaal afspeelt, en in de tekst ook over een kanaal wordt gesproken. In dit laatste geval wordt echter een IRC-kanaal bedoeld. De Gebroeders Ko hebben hierop ingespeeld met een Nederlandse spoof die eind augustus 2006 de Nederlandse hitlijsten binnenkwam.

  In het kanaal #BassHunter.se op QuakeNet was, toen het nummer uitkwam, een bot actief genaamd Anna. Door de populariteit van het nummer zit dat kanaal nu echter, net als #Anna, vol met bots. Er zit geen echte Anna meer. Inmiddels is de "boten-anna hype" zo goed als over, want zowel #anna als #Basshunter.se is bijna leeg.

  Het Deense internetradiostation MMradio.org heeft een Deense remix gemaakt die Rundfarten (Jeg kender en båd) (De Rondvaart - Ik ken een boot) heet. Het is een parodie die inspeelt op het feit dat veel mensen denken dat het nummer over een boot gaat, in plaats van over een bot. De parodie gaat over een boot, waardoor het misverstand vergroot wordt. De dj's die het gemaakt hebben, hebben nooit verteld hoe ze het nummer wilden noemen, en bij de eerste uitzending is door luisteraars bepaald dat het om een boot genaamd Anna ging. Een tweede Deense parodie is gemaakt door een duo dat zich "Klamedia" noemt. De parodie heet Kåta Hannah (Geile Hannah) en wordt in gebroken Zweeds gezongen.

  De Nederlandse artiesten de Gebroeders Ko hebben een gelijknamige parodie Boten Anna op het nummer gemaakt, dat over een boot gaat met de naam Anna. Het bereikte uiteindelijk de zesde plaats in de Top 40 en de 3e plaats in de Single Top 100. Eind november brachten dezelfde artiesten weer een parodie van het nummer uit, getiteld Sinterklaas Boot, die het tot respectievelijk nummer zeven en nummer twee heeft gebracht.

  Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA

  De tweede singlerelease van Basshunter, waarin gezongen wordt Vi sitter i Ventrilo och Spelar DotA, gaat over Basshunter en zijn vrienden, die het communicatieprogramma Ventrilo gebruiken terwijl ze Defense of the Ancients (DotA) spelen. Dit is een mod voor het spel Warcraft III: The Frozen Throne en Warcraft III: Reign Of Chaos. Het nummer toont een erg grote gelijkenis met Daddy DJ van Daddy DJ uit 2002. Van Daddy DJ is overigens een korte remix bekend die hij ook heeft ingemixt. Omdat de titel redelijk lang is en men veelal niet wist hoe dit uitgesproken diende te worden, werd deze door verschillende media versimpeld tot DotA.

  Vifta med händerna

  De derde single van Basshunter heet Vifta med händerna (zwaai met de handen). Een rapnummer met de bekende beats van Basshunter. De single is een samenwerking met Patrik en Lillen. De videoclip bij het nummer is in oktober en november 2006 opgenomen in Zweden. In de clip staat Basshunter achter de draaitafel en gaan Patrik en Lillen er op los met een Zweedse rap. Iedereen gaat uit zijn dak op de plaat, totdat de manager van de zaak binnen komt vallen. Basshunter probeert nog met een lolletje zijn album LOL <(^^,)> te slijten aan de man, maar dat mag niet baten en de man laat iedereen zonder pardon de deur uit gooien. De releasedatum van de single is vooralsnog onbekend.

  Jingle Bells

  Eind 2006 werd de kerstsingle Jingle Bells uitgebracht. Deze single haalde nummer 31 in de Single Top 100, een hitlijst die enkel op verkopen gebaseerd is. De Nederlandse Top 40 of Mega Top 50, algemene hitlijsten waarin ook airplay verwerkt is, werden niet bereikt.

  I Can Walk on Water, I Can Fly

  I Can Walk on Water, I Can Fly is het eerste lied dat Basshunter uitbracht in 2008 op Now You're Gone - The Album.

  Musikhjälpen

  Dit is een nummer die in het einde van 2008 bekend werd onder de mensen. Ondanks het een Zweeds nummer is, is het toch heel erg bekend over de wereld. Hij heeft dit nummer gemaakt voor een stichting die mensen helpt in hongersnood. Hij heeft dit nummer in slechts 4 uurtjes gemaakt.

  De tekst gaat over dat muziek mensen helpt, zelfs in hongersnood.

  Discografie

  • Discografie van Basshunter

  Albums

  Het uit 2004 stammende album The Bassmachine is alleen uitgekomen in mp3-formaat op de website van Basshunter.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.