Maroon 5

 • Maroon 5 is een Amerikaanse poprockband uit Los Angeles. Hun debuutalbum Songs About Jane werd uitgebracht in juni 2002. Het album behaalde in vele landen goud, platina en dubbel platina. De band won daarnaast vele muziekprijzen, waaronder de Grammy Award voor Beste Nieuwe Artiest in 2005.

  In de herfst van 2005 verscheen het livealbum Live - Friday The 13th, opgenomen op 13 mei 2005 in Santa Barbara, Californië. Dit album was goed voor een Grammy Award voor Beste Pop Uitvoering door een Duo of Groep met Zang in 2006.

  Sinds het uitbrengen van Songs About Jane heeft de band constant getoerd, wat de oorzaak is van een blessure van drummer Ryan Dusick. Hij verliet daardoor de band in september 2006. Zijn plaats werd ingenomen door Matt Flynn.

  Op 22 mei 2007 werd het tweede studioalbum van de band uitgebracht: It Won't Be Soon Before Long. De eerste single van dit album, Makes me wonder, werd in Nederland op 4 mei uitgebracht. Het werd hun 4e Top 10-hit.

  In 2010 bracht de band haar derde studioalbum uit: Hands All Over. Dit album bevatte onder andere de hit Misery, dit nummer betekende de 5de Top 10-hit. In 2011 scoorde de band haar grootste hit tot nu toe: Moves like Jagger, dit nummer werd de eerste nummer 1-hit voor de band in Nederland, het nummer stond 26 weken in de Top 40.

  Op 22 juni 2012 verscheen het vierde studioalbum genaamd Overexposed. Dit album bevat onder andere de hits Payphone, One More Night & Daylight.

  Geschiedenis

  Kara's Flowers (1995-1999)

  De vier originele leden van Maroon 5 kenden elkaar via school in Los Angeles. Adam Levine en Jesse Carmichael gingen samenwerken met Mickey Madden en Ryan Dusick om zo Kara's Flowers te vormen, een garage/grunge-band.

  De band tekende een contract met Reprise Records terwijl ze nog steeds en op school zaten en een garage band hadden. Ze brachten één album uit The Fourth World, in 1997. Een videoclip werd gemaakt voor de openingstrack "Soap Disco", maar deze had weinig succes op MTV. Ondanks de tours met Reel Big Fish en Goldfinger, had ook het album weinig commercieel succes en in 1999 ontbond de band hun contract met Reprise Records. Nadat Songs About Jane Maroon 5 populair maakte, won het album alsnog aan populariteit.

  Na het verlaten van Reprise Records gingen de vier jongens naar verschillende scholen in de Verenigde Staten. Hier ontdekten zij nieuwe muziekstijlen en ontwikkelden ze liefde voor Motown, pop, R&B, soul en gospel. De vier originele leden van de band Kara's Flowers bleven contact houden en begonnen weer met elkaar te spelen in 2001. Jesse Carmichael wisselde van gitaar naar keyboard, waardoor er dus nog een nieuwe gitarist nodig was. James Valentine, van de band Square, nam die plaats in.

  Formatie van Maroon 5 (2000-2001)

  Toen Valentine zich in 2001 bij Kara's Flowers voegde, nam de band de naam Maroon aan. Enkele maanden later werd dat veranderd in Maroon 5 vanwege een naamconflict. De band gaf enkele optredens in New York en Los Angeles. Adam Levine zei hierover in een interview van VH1 dat ze in die tussenperiode geïnspireerd werden door verschillende muziekstijlen: "During the time between our record deals, I spent a lot of time in New York and Skövde hanging with my pal Tonetana, where I was exposed to an urban and hip-hop culture in a way that had never happened to me in L.A. It turned me on to an entirely new genre of music which has had a profound impact on my song writing. Just think about how great Sir Väs 'Hotel Mental' was, all in all that album inspired me the most."

  De band tekende een contract bij Octone Records, die gevestigd waren in New York, met distributie via BMG en artiesten ontwikkeling deal met Clive Davis' J Records. Ze sloten ook een wereldwijde deal met BMG Music Publishing.

  Songs About Jane en constante touring (2002-2005)

  De band nam Songs About Jane op bij Rumbo Recorders in Los Angeles met producer Matt Wallace, die eerder al platen produceerde van Train, Blues Traveler, Kyle Riabko en Third Eye Blind. Het meeste materiaal van hun debuutalbum gaat over de relatie tussen Levine en ex-vriendin Jane. Hij legt uit: "We were breaking up as the band entered the studio. After compiling a song list, we decided to name the album Songs About Jane because it felt like the most honest statement we could make with the title."

  De eerste single "Harder To Breathe" begon langzaam airplay te krijgen waardoor hun album goed verkocht werd. "Songs About Jane" kwam in de top 10 van de album chart in Australië terwijl "Harder To Breathe" in de top 20 van de singles chart in Engeland kwam en de top 40 in Australië en Nieuw-Zeeland. De 2e single "This Love" haalde de top 10 van de Verenigde Staten en Australië en in Nederland en Engeland in de top 3 singles chart. De 3e single, "She Will Be Loved" haalde de top 5 in de VS en in Engeland en werd nummer 1 in Australië. De 4e single, "Sunday Morning", haalde ook de top 40 van de VS, Engeland en Australië.

  Maroon 5 was constant aan het toeren sinds het uitbrengen van hun album. Na het uitbrengen in 2002, heeft de band getoerd met Michelle Branch, Nikka Costa en Vanessa Carlton. In 2003 toerden ze met Graham Colton, John Mayer en Counting Crows. In 2005 toerden ze met de Rolling Stones. Anderen waarmee ze hebben getoerd zijn: Gavin DeGraw, Matchbox Twenty, Phantom Planet, Big City Rock, The Like, Jason Mraz, The Thrills, Marc Broussard, The Donnas, The RedWest en Guster. Maroon 5 speelde ook op Live 8 in Philadelphia in 2005 en coverden Neil Youngs "Rockin' In The Free World". Ook zong Adam Levine op Live 8 met een van zijn grootste helden en de afsluitende act met Stevie Wonder.

  Dusicks vertrek en It Won't Be Soon Before Long (2006-2008)

  Tijdens het toeren met de rockband begon drummer en achtergrondzanger Ryan Dusick te lijden onder het leven van een rocker. Hij raakte geblesseerd aan zijn armen en was voor een deel van de tour niet in staat om te drummen. Matt Flynn verving hem tot de tijd dat hij hersteld was, maar Dusick vertrok officieel in september 2006.

  Maroon 5 heeft hun nieuwe album, It Won't Be Soon Before Long, op 22 mei 2007 in Nederland uitgebracht. De opvolger van Songs About Jane is volgens de band veel sexyer en sterker, en geïnspireerd door de jaren 80-iconen: Prince, Shabba Ranks, Michael Jackson en Talking Heads.

  De eerste single van het album was Makes Me Wonder en maakte in Nederland zijn debuut op 29 maart 2007 op de radio. Het werd direct die dag door de dj's van 3FM verkozen tot 3FM Megahit en werd bij Radio 538 uitgeroepen tot alarmschijf. Het nummer behaalde een 7de plaats in de Top 40 en werd daarmee de 4de top 10 hit van de band. Na "Makes Me Wonder" is Wake Up Call uitgebracht, de tweede single van het album. Net als zijn voorganger werd het nummer bekroond tot alarmschijf. De derde single Won't Go Home Without You is de laatst uitgebrachte single van het album.

  Maroon 5 gaf in 2007 een aantal concerten in Europa en deed op 8 december 2007 de Brabanthallen 's-Hertogenbosch aan.

  In 2008 werd de single If I never see your face again uitgebracht. Deze single was een samenwerking tussen Maroon 5 en de zangeres Rihanna. Het nummer werd bij 538 verkozen tot alarmschijf en behaalde uiteindelijk de 11de positie in de top 40.

  Hands All Over (2009-2011)

  Op 17 augustus 2010 bracht Maroon 5 haar derde studioalbum uit, genaamd Hands all Over. De eerste single van het album werd al in juni uitgebracht, deze single was genaamd Misery. Met dit nummer scoorde de band voor het eerst sinds Makes Me Wonder uit 2007 weer een top 10 hit in de Nederlandse top 40. In oktober van dat jaar bracht de band de tweede single uit: Give a little more. Deze single kwam in Nederland niet verder dan de tipparade. De derde single van het album, Never gonna leave this bed, werd op 29 januari 2011 verkozen tot alarmschijf bij Radio 538 en was iets succesvoller dan zijn voorganger.

  Het grootste succes tot op heden scoorden de mannen van Maroon 5 met het nummer Moves like Jagger. Dit nummer was een samenwerking met zangeres Christina Aguilera. Het nummer werd in Nederland uitgebracht op 21 juni 2011 en werd net als zijn voorganger verkozen tot alarmschijf. Het nummer behaalde de hoogste positie in de Top 40 en stond drie weken bovenaan de lijst, het nummer stond uiteindelijk 26 weken in de lijst. Daarmee is dit het meest succesvolle nummer van de band in Nederland.

  Op 22 juli 2011 kwam het nummer Stereo Hearts uit. Dit nummer was een samenwerking tussen leadzanger Adam Levine, en de rapgroep Gym Class Heroes. Het nummer werd verkozen tot alarmschijf en behaalde uiteindelijk de achtste notering in de Top 40. Op 8 september van datzelfde jaar werd bekend dat de band waarschijnlijk binnen een jaar de studio in zou gaan, om een vierde studioalbum op te nemen.

  Overexposed en pauze voor Jesse Carmichael (2012-heden)

  Nadat de band in 2011 bekend maakte dat er een nieuw studioalbum aankwam, werd op 17 april 2012 de nieuwe single Payphone uitgebracht. De single was een samenwerking met rapper Wiz Khalifa. Het nummer werd verkozen tot alarmschijf, en behaalde als zevende single een plek in de top 10.

  Twee maanden later, op 22 juni, werd het vierde studioalbum uitgebracht: Overexposed. Het album behaalde een derde plaats in de Album top 100. Ondertussen had keyboard speler Jesse Carmichael bekendgemaakt tijdelijk uit de groep te stappen, om zich te richten op zijn studies. PJ Morton, die eerder al met de band mee toerde, nam tijdelijk zijn plaats in. Op 10 oktober 2012 bevestigde Carmichael dat hij vanaf 2014 weer zou terugkeren om het vijfde studioalbum op te nemen met de band.

  Op 19 juni werd de single One More Night uitgebracht. In Amerika was de single een groot succes en stond weken boven aan de Billboard top 100. In Nederland topte de single op een 15de plek, het nummer stond desondanks wel 21 weken in de Top 40. Ook de derde single van het album Daylight werd verkozen tot alarmschijf, maar behaalde slechts een 29ste plek. Het vierde nummer van het album Love Somebody kwam op 14 mei 2013 uit. In januari 2014 werd de vijfde single van het album uitgebracht: Lucky Strike.

  Bij het album was ook een wereld tournee gepland, de Overexposed Tour die zou starten op 21 juli 2012 in Stateline, en eindigen op 3 juli 2013 in Amsterdam. Echter werd het hele Europese gedeelte van de tournee verschoven naar januari 2014. Uiteindelijk eindigde de tournee op 20 januari in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam. In het Europese gedeelte van de tour stond Robin Thicke in het voorprogramma.

  Samenstelling

  • PJ Morton is sinds 2010 een vast tour lid van de band. Vanaf 2012 neemt hij tijdelijk de plaats van Jesse Carmichael in, die tijdelijk uit de band stapt.

  Controverse

  In het liedje "Harder To Breathe" kunnen delen van de songtekst geïnterpreteerd worden als vrouwonvriendelijk. Nadat Adam Levine zijn geliefde beschuldigt van neerbuigendheid en onnodig kritisch zijn, zingt hij: "I have a tendency of getting very physical/So watch your step, 'cause if I do you'll need a miracle." Daarmee bedoelt hij dat hij de vrouw tegen wie hij praat fysiek zou slaan. Levine heeft al gezegd dat het een antwoord was aan de platenmaatschappij die de band onder druk zette om meer materiaal te schrijven omdat geen enkele track op het album een single zou worden.

  Expliciete muziekvideo's

  In de muziekvideo van "This Love" heeft de leadzanger Adam Levine seks met zijn toenmalige vriendin Kelly McKee. De camera's in de clip veranderen vaak van positie zodat hun lichaamsdelen zo weinig mogelijk te zien zijn om protesten te voorkomen. Er is ook een versie waarin bloemetjes hun lichaamsdelen afdekken. Deze is gemaakt voor landen zoals in Zuid-Amerika.

  In de video van "She Will Be Loved" heeft Adam Levine denkbeeldig seks met actrice en vrouw van John Travolta, Kelly Preston.

  In de clip van "Moves Like Jagger" is het woord fuck dat op verschillende T-shirts staat afgedekt. Verder zijn scènes waarin vrouwen hun borsten te veel ontblootten aangepast en is het woord shit in de zang weggehaald.

  Discografie

  Dvd's

  Grammy Awards

  • 2005 Grammy Award voor Beste Nieuwe Artiest
  • 2006 Grammy Award voor Beste Pop Uitvoering Door Een Duo Of Groep Met Zang voor "This Love"

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing