System of a Down

 • System of a Down is een Amerikaanse metal/hardrockband uit Hollywood, Californië. Alle vier de bandleden zijn van Armeense afkomst.

  System of a Down is vooral bekend geworden door de opzwepende muziekstijl. De muziek van de band heeft meestal betrekking op gevoelens en politieke en sociale gebeurtenissen, zoals de Armeense genocide en de oorlog in Irak. Naast de standaardinstrumenten (elektrische gitaren, bas en drums) maakt de band gebruik van instrumenten zoals de piano, viool en mandoline.

  Geschiedenis

  De basis van System Of A Down werd gelegd in 1993, het jaar waarin de leden elkaar ontmoetten. De naam System Of A Down werd afgeleid van een gedicht dat gitarist Daron Malakian ooit schreef, "Victims Of A Down".

  De band kende een groot succes met de eerste singles Suite-Pee, Spiders en Sugar van hun debuutalbum System Of A Down. Dit album werd geproduceerd door Rick Rubin en Dave Sardy. Nochtans is hun grootste succes nog steeds Toxicity, dat op nummer één stond in de Amerikaanse, Canadese en waarschijnlijk ook de Europese hitlijsten. Chop Suey! is het bekendste nummer. In Nederland behaalde het album de gouden status. Hun derde album was Steal this album! en bevatte liedjes die niet pasten op het album Toxicity. Met het nummer Boom! en de bijbehorende videoclip van Michael Moore nam de band ook stelling tegen de oorlog in Irak. Van deze cd bestaan vijf versies: een cd-r waarop met viltstift geschreven is (weliswaar in druk) en vier andere versies gemaakt door de bandleden zelf.

  In 2004 maakte de band opnamen voor een album dat in 2005 zou worden uitgebracht. Dit album bestond uit twee delen beginnend met het album Mezmerize, dat zich voortzette met het album Hypnotize. Mezmerize werd goed ontvangen met een nummer 1-positie op de Billboard charts. Van het album werden in de Verenigde Staten in de eerste week 452.990 exemplaren verkocht. Het album bracht vernieuwingen met zich mee: Daron Malakian nam bijvoorbeeld ongeveer de helft van alle zang in veel nummers voor zijn rekening en in het nummer Lost in Hollywood deed hij zelfs alle tekst. De eerste single van dit album was B.Y.O.B. (Bring Your Own Bombs). Dit nummer ging over de oorlog in Irak. De tweede single werd Question!. Het album begon met het merkwaardige nummer Soldier Side (Intro), dat slechts 1 minuut en 3 seconden duurde. Een half jaar later verscheen het nummer nog een keer, ditmaal op het album Hypnotize, als de afsluiter van het album en als compleet lied.

  De eerste single van het album werd Hypnotize. Op het album stond ook het nummer Lonely Day, een ballad geschreven en gezongen door Daron Malakian en tevens de tweede single van het album. In mei 2006 maakten de bandleden bekend dat ze er een poosje mee zouden stoppen, omdat ze enige tijd solo wilden gaan. Serj Tankian ging werken aan een soloalbum getiteld Elect The Dead, dat uitkwam op 23 oktober 2007, sindsdien heeft hij ook een tweede album gemaakt genaamd:Imperfect Harmonies uitgekomen op 21 september 2010. Hij nam tevens deel aan Pinkpop in 2008. Daron Malakian houdt zich nu bezig met een eigen band genaamd Scars on Broadway, die ook al hun eerste album hebben uitgebracht genoemd naar de band. Ook de drummer van System of a Down, John Dolmayan, is lid van Scars on Broadway.

  Eind 2010 beweerden verschillende bronnen dat System of a Down in 2011 weer op tournee zou gaan. De Franse radio-dj Francis Zégut onthulde dat de band op 6 juni 2011 in Parijs zou gaan spelen. Een interactieve poster van het dubbel festival Rock am Ring / Rock im Park leerde dat de band ook daar hun opwachting zou maken. Op maandag 29 november 2010 maakte de band in een persbericht bekend inderdaad diverse festivals en optredens te zullen spelen. Op 21 augustus 2013 en 17 april 2015 speelden ze in de Ziggo Dome in Amsterdam.

  Muziekstijlen

  De muziek van System Of A Down bevat invloeden uit veel verschillende muziekstijlen, zoals metal, hardrock, jazz en Oosterse muziek. Dit laatste komt door de Armeense afkomst van de bandleden. John en Shavo werden geboren in Armenië, Serj en Daron werden respectievelijk geboren in Libanon en de Verenigde Staten maar hebben eveneens Armeense roots.

  Opmerkelijke liederen

  Chop Suey! was de zesde single van het tweede album, Toxicity. De single kwam uit in augustus 2001. De band wilde Chop Suey! aanvankelijk Suicide ("zelfmoord") noemen, maar de bandleden veranderden de titel onder druk van hun platenmaatschappij. Wel is aan het begin van het lied de tekst we're rolling suicide te horen. Vaak wordt gedacht dat Serj Tankian dit lied schreef, maar eigenlijk is het een gedicht van Father Armeni over de genocidecrisis in Armenië.

  Opmerkelijk is bovendien dat er enkele zogenaamde Kruiswoorden geciteerd worden: Why have you forsaken me is een vertaling van de woorden die Jezus aan het kruis gezegd zou hebben volgens de evangeliën van Matteüs en Marcus, namelijk Eloï, Eloï, lama sabachtani (resp. 27:46 en 15:34); Father into your hands I commend my spirit zijn enkele Kruiswoorden volgens het evangelie van Lucas (23:46).

  This Cocaine Makes Me Feel Like I'm On This Song verscheen op de eerste helft van het dubbelalbum Mezmerize/Hypnotize, dat uitkwam in mei 2005. Het was het zesde nummer op de cd en werd geschreven door de zangers van de band, Serj en Daron. Het lied heeft een snelle beat en wordt zeer vlug gezongen. De boodschap die de band met dit lied probeerde over te brengen, is nogal onduidelijk. Er zijn vele interpretaties van de tekst en van vele andere liedjes van de band. De chaotische melodie zinspeelt mogelijk op de gevolgen na cocaïnegebruik. Onderstaande is een fragment:

  I can't see your souls through through your eyes
  The crying walls of sliding architecture
  Kidnapped by the likes of pure conjecture
  Upholstery loving men all dwelling in the wells
  Kidnapped by the likes of pure conjecture...

  Het nummer Soldier Side staat op het album Hypnotize. Vermoedelijk heeft dit lied als thema de oorlog, want er wordt gezongen over jonge mannen die afscheid moeten nemen van hun familie: They were crying when their sons left. All young men must go. Er wordt ook verwezen naar God: God is wearing black. He's gone so far to find no hope. He's never coming back.

  Bezetting

  Huidig:

  • Serj Tankian - vocalist, toetsenist
  • Daron Malakian - gitarist, vocalist
  • Shavo Odadjian - bassist
  • John Dolmayan - drummer

  In het verleden:

  • Ontronik Khachaturian - drummer

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.