Fats Domino

 • Fats Domino, geboren als Antoine Dominique Domino, Jr. (New Orleans, 26 februari 1928), is een rhythm-and-blueszanger-pianist. In de jaren 50 en 60 was hij de best verkopende Afro-Amerikaanse muzikant.

  Biografie

  Zijn carrière begon in 1949 met "The Fat Man", een van de eerste rock-'n-rollplaten en de reden voor zijn wereldberoemde bijnaam. Dit nummer en de vele hits die daarna volgden schreef hij samen met Dave Bartholomew, een bandleider en producent van vele rhythm-and-bluesartiesten uit New Orleans. De nummers werden tijdens de vijftiger jaren allen opgenomen in de studio van Cossimo Matassa in New Orleans en uitgebracht op het Imperial Label. The Fat Man werd met meer dan een miljoen verkochte exemplaren een grote hit. Bartholomew is ook de schrijver van de wereldhits "I hear you Knockin'" en "One Night".

  Na een aantal kleine hits brak Domino in 1955 definitief door bij het grote publiek met "Ain't That a Shame", dat in de Verenigde Staten de top tien haalde. Vervolgens maakte Domino 35 nummers die de Nederlandse Top 40 haalden, waaronder "Whole Lotta Loving", "Blue Monday" en "Blueberry Hill". Ook speelde Domino in de films Shake, Rattle & Rock! Gedurende de zeventiger jaren was Domino nog steeds actief, maar niet zo succesvol als in de vijftiger en zestiger jaren. In 1980 trad hij voor het eerst op bij het North Sea Jazz Festival.

  Nadat in 2005 de orkaan Katrina over zijn geboorteplaats was getrokken, werd Fats Domino korte tijd vermist, totdat zijn dochter hem herkende op foto's van geëvacueerden. Door deze natuurramp mist hij sindsdien wel 12 van zijn 22 gouden platen, maar hij is erg gelukkig met het feit dat hij nog wel de foto heeft waar hij samen met Elvis Presley op staat afgebeeld.

  Zijn laatste optreden vond plaats op 19 mei 2006 bij Tipitinas, de bekende jazz- en bluesclub in New Orleans. Dit optreden is opgenomen op de recent verschenen documentaire "Walking Back to New Orleans".

  Golden Record Awards

  (meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht)

  Hitlijsten

  Singles

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.