Ice‐T

 • Ice-T (Newark, 16 februari 1958), artiestennaam van Tracy Marrow, is een Amerikaanse rapper en acteur.

  Biografie

  Hoewel Ice-T werd geboren in Newark (New Jersey), werd hij één van de leidende figuren achter de zogenaamde West Coast-hiphop. Nadat hij op jonge leeftijd beide ouders verloor aan hartaanvallen, werd hij opgevoed door zijn familie in het zuiden van Los Angeles. Hier ging hij naar de bekende Crenshaw High School en na zijn diploma ging hij vier jaar in het Amerikaanse leger.

  Naast zijn carrière als solorapper is hij tevens zanger en oprichter van de metalband Body Count. Daarnaast heeft Ice-T ook geregeld als gast-artiest opgetreden bij de thrashmetalband Slayer, de deathmetalband Six Feet Under en de heavymetalbands Black Sabbath en Motörhead. Ice-T is de eerste en enige gastzanger tot nu toe bij een nummer van Black Sabbath. Hij is dan ook al jaren een groot fan van de band en heeft daarom bij twee van zijn albums muziek van de groep gebruikt als intro. Een van deze nummers is "Shut Up Be Happy", waarin Jello Biafra een spoken word uitvoert op de muziek van het nummer "Black Sabbath".

  In de Amerikaanse televisieserie Law & Order: Special Victims Unit speelt hij de rol van detective Odafin "Fin" Tutuola.

  Ice-T richt zijn aandacht sinds 2000 met name op acteren maar hij produceert nog steeds. Ook richtte Ice-T een groep op genaamd Sex, Money & Gunz (SMG). Hiermee maakte hij muziek met rappers van de East & West Coast, zoals Smooth Da Hustler, Marky Live en Duce Fever.

  In 2006 wilde hij een terugkeer maken met een nieuw album van Body Count en een soloalbum, Gangsta Rap.

  Naam

  Marrow's artiestennaam Ice-T is afgeleid van de voormalige pooier, Iceberg Slim. Ice was een fan van Slim toen hij nog klein was en beïnvloed werd door het leven in het getto.

  Privéleven

  Ice-T kreeg in 1976 een dochter met zijn toenmalige vriendin, door wie hij inmiddels opa van twee kleinkinderen is. In de jaren tachtig en negentig had Ice-T een relatie met Darlene Ortiz, wier foto te zien was op de cover van zijn albums Rhyme Pays (1987) en Power (1988). Het stel kreeg in 1992 een zoon, Ice. Ze gingen eind jaren negentig uit elkaar. In 2001 trouwde Ice-T met Playboymodel en danseres Nicole "Coco" Austin (1979).

  Discografie

  • 1987: Rhyme Pays
  • 1988: Power
  • 1989: The Iceberg/Freedom of Speech...Just Watch What You Say
  • 1991: O.G. Original Gangster
  • 1993: Home Invasion
  • 1996: VI - Return of the Real
  • 1999: The Seventh Deadly Sin
  • 2006: Gangsta Rap

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.