Enya

  • Enya, geboren als Eithne Patricia Ní Bhraonáin (fonetische uitspraak: Enja njí Wrénanj) (Gaoth Dobhair (County Donegal), 17 mei 1961) is een Ierse zangeres.

    Enya stelt eigenlijk drie personen voor: Eithne zelf, Roma Ryan die de teksten schrijft en Nicky Ryan die de albums produceert.

    Levensloop

    1961 tot 1987

    Enya werd lid van de groep Clannad in 1980. Andere leden waren onder andere haar zus Máire Brennan, tegenwoordig Moya Brennan, en broers Pól Brennan en Ciarán Brennan. Ze verliet de band kort voordat Clannad faam verwierf met Theme from Harry's Game in 1982. Clannad's producer Nicky Ryan volgde Enya, en na haar vertrek richtte ze haar eigen opnamestudio op, genaamd Aigle, wat Frans is voor adelaar. Nadat ze Clannad verlaten had, nam Enya in 1984 twee instrumentale nummers op, An Ghaoth Ón Ghrian (The Solar Wind) en Miss Clare Remembers. Ze schreef ook de muziek voor de soundtrack van de film The Frog Prince. In 1986 schreef ze de muziek voor het BBC programma The Celts; deze muziek bracht ze ook uit op haar eerste solo album; Enya, maar dit was geen groot succes.

    Orinoco Flow, Shepherd Moons & The Celts

    In 1988 bracht Enya haar tweede album uit, genaamd Watermark. Dit album, en vooral de single Orinoco Flow (voor de Amerikaanse markt Orinoco Flow, Sail Away, hernoemd) betekende haar grote doorbraak. Ze werd meteen internationaal bekend, en van Watermark werden 8 miljoen exemplaren verkocht. In 1991 bracht ze Shepherd Moons uit, ook een groot succes. Van dit album werden tien miljoen stuks verkocht en het leverde haar haar eerste Grammy Award op. Een jaar later, in 1992, kwam The Celts op de markt. Dit album is de bewerkte versie van haar eerste album Enya, maar toch ging The Celts bijna acht miljoen keer over de toonbank.

    The Memory of Trees & Paint The Sky With Stars

    In 1995 kwam The Memory of Trees uit. Ook dit album leverde haar een Grammy Award op. Twee jaar later, in 1997, bracht ze Paint the Sky With Stars: The Best of Enya uit. Hierop staan twee nieuwe nummers: Only If... en Paint The Sky With Stars.

    A Day Without Rain & The Lord of the Rings

    Vijf jaar na haar laatste album (The Memory Of Trees) bracht Enya een nieuwe CD uit, genaamd A Day Without Rain. Dit is Enya's succesvolste album ooit. Het leverde haar opnieuw een Grammy op. Ook schreef ze in 2002 twee nummers voor The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: The Council Of Elrond (Feat. Aniron) en May It Be. May It Be leverde haar een Oscarnominatie op.

    In 2002 werd Only Time - The Collection uitgebracht. Een set van vier discs, met 50 nummers, één video, een screensaver voor de computer en een slideshow met foto's. Deze uitgave was gelimiteerd. Er werden 200.000 exemplaren uitgebracht.

    Amarantine

    In 2005 bracht Enya Amarantine uit. De twaalf nieuwe liedjes, waaronder drie in Loxian, leverden haar opnieuw een Grammy Award op in 2007. In 2006 verschenen twee speciale versies van Amarantine; een speciale kersteditie en een verzameleditie met het boek van Roma.

    And Winter Came

    Enya's zevende album And Winter Came kwam uit op 7 november (Frankrijk, Duitsland, Ierland en de BeNeLux); 8 november (Australië); 10 november (rest van Europa, Zuid-Amerika) en 11 november (VS) 2008 en is een winter-/kerstalbum. Het bestaat uit twaalf nummers, maar bij de voorverkoop via iTunes werd er een extra 13e nummer, Miraculum, bijgeleverd. Het album bestaat uit tien gecomponeerde nummers en twee uitvoeringen van bestaande kerstnummers (O Come, O Come, Emmanuel en Oíche Chiúin). De versie van Oíche Chiúin is een nieuwe uitvoering, 20 jaar na de originele uitvoering.

    Muziekstijl

    Enya zingt in verschillende talen; tot op heden heeft ze al tien verschillende talen gebruikt: Engels, Iers-Gaelisch, Frans, Japans, Latijn, Spaans, Welsh, Sindarin, Quenya en Loxian. De meeste nummers zijn in Engels of Iers-Gaelisch. Hoewel ze een Grammy heeft gewonnen voor haar album in de categorie New Age, verwijst ze zelf niet met deze term naar haar muziek. Als men vraagt onder welke categorie ze zichzelf zou indelen, antwoordt ze gewoon: Enya. Wereldwijd heeft Enya meer dan vijftig miljoen platen verkocht.

    Discografie

    Albums

    • Enya (1987)
    • Watermark (1988)
    • Shepherd Moons (1991)
    • The Celts (1992)
    • The Memory Of Trees (1995)
    • Paint The Sky With Stars (1997)
    • A Day Without Rain (2000)
    • Amarantine (2005)
    • And Winter Came (2008)
    • The Very Best of Enya (2009)

    Singles

    • I Want Tomorrow (1987)
    • Orinoco Flow (1988)
    • Evening Falls (1988)
    • Storms In Africa (1989)
    • Oíche Chiún (1989)
    • Exile (1991)
    • Caribbean Blue (1991)
    • How Can I Keep From Singing? (1991)
    • Book Of Days (1992)
    • The Celts (1992)
    • Marble Halls (1994)
    • The Christmas EP (1994)
    • Anywhere Is (1995)
    • On My Way Home (1996)
    • Only If... (1997)
    • Orinoco Flow (1998)
    • Only Time (2000)
    • Wild Child (2001)
    • Only Time (Remix) (2001)
    • May It Be (2002)
    • Amarantine (2005)
    • It's In The Rain (2006)
    • Sounds of the Season (2006)
    • It's in the Rain/Adeste Fideles (2006)
    • Christmas Secrets EP (2006)
    • Trains and Winter Rains (2008)

    Collecties

    • Shepherd Moons & Moonshadows (1995)
    • Watermark & Shepherd Moons (1996)
    • The Enya Collection (1996)
    • Best Of (Paint the sky with stars) (1997)
    • A Box Of Dreams (1997)
    • Enya (1998)
    • Only Time - The Collection (2002)
    • The Very Best Of Enya (2009)

    Soundtracks

    • The Frog Prince (1985)
    • Green Card (1990)
    • LA Story (1991)
    • Far And Away (1992)
    • Toys (1992)
    • Themes From Calmi Cuori Appassionati (2001)
    • The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Rings (2001)

    Prijzen

    • Won een Grammy in 1992 voor "Beste New Age Album" voor het album Shepherd moons.
    • Won een Grammy in 1996 voor "Beste New Age Album" voor het album The memory of trees.
    • Won een Grammy in 2001 voor "Beste New Age Album" voor het album A day without rain.
    • Won een Grammy in 2006 voor "Beste New Age Album" voor het album Amarantine.

    Trivia

    • In de animatieserie South Park werd een nummer van Enya gebruikt. Een jongetje van 8 jaar oud moest in een afgesloten ruimte naar een nummer luisteren zodat hij zou weten hoe het is om oud en levensmoe te zijn, maar nog niet dood te kunnen gaan. [1]

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.