Authority Zero

 • Authority Zero is een Amerikaanse punkrockband uit Mesa, Arizona. De groep gebruikt vaak reggae-elementen in zijn muziek. Verder zijn er ook nog Spaanse en Portugese invloeden.

  Geschiedenis

  In 1994 werd de band opgericht. Bill Marcks begon als gitarist, Jerry Douglas begon als zanger en gitarist, het derde lid was J.W. Gordon die de Drum voor zijn rekening nam. Dit trio schreef enkele nummers. Een jaar later vroeg Douglas grappend of Jason DeVore niet wilde komen zingen voor de band. Het werd al snel meer dan een grap want Jason DeVore verraste de bandleden. Douglas was verbaasd dat Jason "in 15 minuten erg aanstekelijke nummers kon schrijven". De twee voegden aan de band Jeremy Wood toe die basgitaar zou spelen. Jeremy kon de groep op sleeptouw nemen en nam veel initiatief, hij had namelijk al ervaring als leadgitarist. De band leek compleet maar Gordon moest al snel vervangen worden omdat die lid werd van de Air Force. Daniel Garcia nam zijn plaats in op de drum en voegde meteen iets toe aan de band. Dankzij hem kon de band sneller en complexer spelen. Later moest hij de groep verlaten om familiale redenen.

  Marcks, Douglas, DeVore, en Wood bleven over en waren dus op zoek naar alweer een nieuwe drummer. Jim Wilcox was de nieuwe drummer en met hem erbij was er eindelijk een vaste opstelling. Nadat een lokale EP een succes werd besloot de band een eerste album op te nemen. A Passage in Time werd het debuut album. Het album had duidelijke Spaanse en Portugese invloeden en was meteen een succes en het liet de band toe voor het eerst op tournee te gaan. Ze speelden op Warped Tour, "The No Use for a Name/The Starting Line tour" en bij Sum 41's "Sum on Your Face".

  Twee jaar na hun debuutalbum brachten ze een nieuw album uit getiteld "Andiamo", wat Italiaans is voor "we gaan" maar kan ook worden geïnterpreteerd als "and I am Zero" wat dan de titel werd van hun live-dvd. De cd was een mix van genres en was ook politiek gekleurd. Nummers als "A Thousand Years of War" en "Revolution" zijn daar bewijs van. Ook de cover van "Mexican Radio" toonde een politieke kant. (de tekst wordt in het nummer subtiel gewijzigd om een statement te maken tegen de invasie in Irak.)

  In 2006 bracht Authority Zero een nieuw album uit getiteld "Rhythm & Booze". Op de cd waren vijftien akoestische live-nummers bijeengebracht. Een jaar later werd het album 12:34 opgenomen. Het nummer Courage werd uitgebracht als single.

  Eind 2008 verliet Bill Marcks de band omdat hij meer tijd met zijn gezin wilde doorbrengen. Hij werd tijdelijk vervangen door Zach Vogel. Met hem werd ook het volgende album opgenomen. "Stories of Survival" dat in 2010 uitkwam. Vogel bleef niet lang bij de band. In 2011 moest hij plaats maken voor Brandon Landelius. De band krijgt het zwaar te verduren want Jim Wilcox besliste in 2012 om uit Authority Zero te stappen om zich meer te focussen op zijn "Blue Collar Prophet" project. Chris Bartholomew verving hem tijdens de tour en later werd bekendgemaakt dat Sean Sellers definitief de positie van Wilcox zou innemen. Sellers speelt verder nog in The Real McKenzies en Good Riddance. En de leegloop aan bandleden houdt niet op: In maart 2013 besliste Jeremy Wood om er mee op te houden. Wood nam eerder al een break van drie jaar. De reden is niet geheel duidelijk. De basgitaarist verklaarde dat er te veel persoonlijke verschillen zouden zijn, maar ook dat hij meer tijd wilde dorbrengen met zijn familie. De vervanger van Wood werd Mike Spero en met hem werd ook het nieuwe album opgenomen. Op 2 april 2013 kwam de cd "The Tipping Point" uit. Twee dagen later startte Authority Zero een Europese tour.

  Huidige bandleden

  • Jason DeVore - Zang
  • Brandon Landelius - Gitaar
  • Mike Spero - Basgitaar
  • Sean Sellers - Drum

  Discografie

  Livealbums

  • Rhythm & Booze (akoestisch live-compilatiealbum)
  • Less Rhythm more Booze (akoestisch livealbum)

  Demo's

  • Live Your Life
  • Patches in Time

  Trivia

  • Jason DeVore heeft ook een solocarrière waar hij akoestische nummers speelt.
  • De band heeft dezelfde initialen als hun staat: Arizona (AZ).
  • Het nummer "Revolution" staat op de cd "Rock Against Bush, volume 1".

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing