Porcupine Tree

  • Porcupine Tree is een Engelse band, en een vertegenwoordiger van de progressive rock. De band is ontstaan als een verzonnen verhaal van Steven Wilson en Malcolm Stocks over een legendarische groep uit de jaren 70, met verzonnen bandleden en een absurde discografie.

    Wilson speelde in de band no-man met Tim Bowness en Ben Coleman, maar maakte daarnaast een aantal muziekstukken die aan de verzonnen band Porcupine Tree werden toegeschreven. In 1989 werd een aantal stukken via de cassette Tarquin's Seaweed Farm verspreid onder personen die wellicht geïnteresseerd zouden kunnen zijn.

    Eén van de cassettes kwam in handen van het Britse undergroundmagazine Freakbeat. Richard Allen en Ivor Trueman, uitgevers van dit blad, waren bezig een platenmaatschappij op te zetten, en alhoewel ze Porcupine Tree een niet al te beste recensie gaven in hun blad, zochten ze wel contact om Porcupine Tree een nummer op een compilatiealbum te laten plaatsen. Dit album heette Psychedelic Psauna (DELCD005) en bevatte het nummer Linton Samuel Dawson zoals het ook op On The Sunday of Life... verscheen.

    Met het tweede volwaardige studio-album "The Sky Moves Sideways" brak Porcupine Tree door bij liefhebbers van progressieve rock, vooral omdat het album regelmatig sterk refereert aan het werk van Pink Floyd. Met "Stupid Dream" vestigde de band zich voorgoed in de canon van progressieve rock, hoewel frontman Steven Wilson zich niet kan vereenzelvigen met het feit dat zijn band als prog-rock geclassificeerd wordt.

    Op "In Absentia" werkt de band vanuit een hardere benadering, dit komt mede doordat Wilson heeft samengewerkt met de Zweedse progressieve death-metallers van Opeth. Als zodanig kennen de Opeth-albums uit die periode veel Porcupine Tree-invloeden, terwijl Wilson verscheidene elementen van het Opeth-geluid in het geluid van Porcupine Tree interpoleert. Hoewel het "In Absentia" aan consistentie ontbreekt, zorgt de relatie met Opeth er wel voor dat Porcupine Tree in beeld komt bij de metal-liefhebbers, een beweging die met het album "Deadwing" voortgezet wordt. Ook weet de band met "Deadwing" haar positie aan de top van de progressieve rock te consolideren.

    In 2007 verscheen het conceptalbum Fear Of A Blank Planet, en wordt in 2008 gevolgd door de EP Nil Recurring.

    Bezetting

    • Steven Wilson - gitaar, toetsen, zang
    • Colin Edwin - basgitaar
    • Richard Barbieri - toetsen
    • Gavin Harrison - drums (2002 - nu)

    Voormalige leden

    • Chris Maitland - drums(1993 - 2002)

    Live

    • John Wesley - gitaar, achtergrondzang (2002 - nu)

    Discografie

    Albums

    • 1989: Tarquin's Seaweed Farm
    • 1991: On The Sunday Of Life... (later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1993: Up The Downstair (als 2CD later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1995: The Sky Moves Sideways (als 2CD later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1996: Signify (als 2CD later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1997: Coma Divine (2CD) (live) (later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1998: Metanoia (later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 1999: Stupid Dream (in 2006 geremasterd en als CD/ DVD-Audio, heruitgegeven)
    • 2000: Voyage 34: The Complete Trip (later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 2000: Lightbulb Sun (ook uitgebracht als CD/DVD-Audio, Special Edition)
    • 2001: Recordings
    • 2001: Moonloop
    • 2002: Stars Die: The Delerium Years 1991–1997 (2CD) (later opnieuw uitgebracht bij Snapper Records)
    • 2002: In Absentia (ook te verkrijgen als CD/DVD_Audio, Special Edition)
    • 2003: XM (live)
    • 2004: Warszawa (live)
    • 2005: Deadwing(ook als DVD-Audio uitgebracht)
    • 2005: XMII (live)
    • 2007: Fear Of A Blank Planet (ook te verkrijgen als CD/DVD_Audio, Special Edition)
    • 2007: Nil Recurring
    • 2008: We Lost the Skyline
    • 2009: The Incident

    DVD's

    • 2006: Arriving Somewhere
    • 2010: Anesthetize (Opgenomen in de 013 op 15 en 16 oktober 2008, zal eveneens op blu-ray beschikbaar zijn)

    Hitlijsten

    Dvd's

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.