Riverside

  • Riverside is een progressieve-rock- en -metalgroep uit Warschau, Polen.

    Ontstaan

    In 2001 richtte Piotr Grudziński (die gitaar in Unarmed speelde), Piotr Kozieradzki (de drummer van Domain) samen met geluidsman Jacek Melnicki, die allen een voorliefde voor progressieve rock en heavy metal hadden, een band op. Nadien voegde Mariusz Duda (ex Xanadu lid) zich bij hen, en ze veranderden hun naam in Riverside. In 2003 kwam hun demo Riverside uit. Wegens uiteenlopende meningen vertrok Melnicki, waarna toetsenist Michel Lapaj werd aangetrokken. Nadat in 2004 hun debuutalbum Out of Myself verscheen, kwam de band bij de platenmaatschappij InsideOut onder contract. In 2005 kwam hun tweede album Second Life Syndrome uit, in 2006 gevolgd door Voices In My Head. Deze ep was oorspronkelijk opgenomen om met name de Poolse fans van nieuw materiaal te voorzien, maar werd onder het InsideOut label opnieuw uitgebracht. In 2007 kwam het derde volwaardige album uit: Rapid-Eye Movement. Met dit album is hun Reality Dream trilogie compleet.

    De muziek van Riverside wordt wel omschreven als een mengeling van Anathema, Dream Theater, Marillion, Opeth, Pink Floyd, Pain of Salvation, A Perfect Circle en Porcupine Tree. Hun muziek is een mengeling van metal, symfonische en psychedelische rock muziek, en bevat langdurige, soms esoterische aandoende muziekstukken van keyboard en gitaar waarbij de bas altijd prominent aanwezig is, met daarnaast op zijn tijd heavy-metal riffs.

    In 2008 is Duda met zijn soloalbum Lunatic Soul uitgekomen. In de zomer van 2009 is het nieuwe Riverside album Anno Domini High Definition uitgebracht.

    In oktober 2010 verscheen er wederom een soloalbum van Mariusz Duda, Lunatic Soul II.

    In 2011 werd de EP Memories in My Head uitgebracht en in Januari 2013 werd Shrine of New Generation Slaves in de omloop gebracht.

    Op 11 maart 2015 begon de band met de opnames van het nieuwe album Love, Fear and the Time Machine dat in September 2015 uit zal worden gebracht zoals op de officiele Riverside site beschreven staat.

    Huidige bezetting

    • Mariusz Duda – zang, basgitaar
    • Piotr Grudziński - gitaar
    • Piotr Kozieradzki - drums
    • Michał Łapaj - keyboard

    Discografie

    • Riverside (2003, Promo)
    • Loose Heart (2003, Single)
    • Out of Myself (2004)
    • Voices In my Head (2005, ep)
    • Conceiving You (2005, Single)
    • Second Life Syndrome (2005)
    • Voices In my Head (2006, ep-heruitgave)
    • 02 Panic Room (2007, ep)
    • Rapid Eye Movement (2007, dubbel-cd)
    • Schizophrenic Prayer (2008, ep)
    • Lunatic Soul (2008, soloalbum van Duda)
    • Anno Domini High Definition (2009)
    • Lunatic Soul II (2010, soloalbum van Duda)
    • Memories in my head (2011, ep)
    • Impressions (2011, soloalbum van Duda)
    • Shrine of new generation slaves (2013)

    Dvd

    • Reality Dreams (2010) dubbel Dvd, met live concert en fotomateriaal

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing