Christopher Cross

 • Christopher Cross (San Antonio (Texas), 3 mei 1951) is een Amerikaanse zanger. Voor zijn werk ontving hij onder andere een Oscar en een Golden Globe, vanwege zijn werk voor films.

  Carrière

  Christopher Cross is het best bekend vanwege zijn nummers "Sailing" en "Arthur's Theme (Best That You Can Do)", een nummer uit de film Arthur, met in de hoofdrollen Dudley Moore en Liza Minnelli. Voor "Sailing" ontving Cross drie Grammy Awards in 1981. "Arthur's Theme" won een Academy Award voor Beste Originele Nummer.

  Eerst speelde Cross met een coverband uit San Antonio met de naam Flash, voordat hij een solocontract kreeg van Warner Bros. Records. Hij bracht zijn debuutalbum uit, waarmee hij vijf Grammy's won. Hij is de eerste en enige artiest die alle "Grote Vier" Grammy's (beste opname, nummer, album en nieuwe artiest) won in hetzelfde jaar. Het debuutalbum van Norah Jones, Come Away With Me, won deze prijzen ook, maar de prijs "Nummer van het Jaar" ging naar de schrijver van het nummer, die zij zelf niet was.

  Zijn tweede album, Another Page, kwam uit in 1983. Hierop stonden nummers als Think of Laura en All Right. Het album verkocht redelijk, al maakte het de hoge verwachtingen na het debuutalbum niet echt waar.

  Het derde album, Every Turn of the World werd uitgebracht in 1985. Het album bracht geen top 40 hits voort, en werd niet goed verkocht. Hij maakte nog drie albums in de jaren 90, maar ook daarmee werd de massa niet bereikt. Ook bracht hij in 2002 een Greatest Hits album uit.

  In 2007 werd een compleet kerstalbum uitgebracht door iTunes. Tegenwoordig treedt hij zo'n 100 keer per jaar op.

  Recentelijk is ook zijn dochter Madison zangeres geworden. In mei 2011 is zijn meest recente album, Doctor Faith, verschenen.

  Discografie

  Singles

  Prijzen

  • Academy Award voor Beste Originele Nummer, 1981, "Arthur's Theme (Best That You Can Do)"
  • Golden Globe voor beste originele nummer, 1981, "Arthur's Theme (Best That You Can Do)"
  • Grammy, 1981 - Opname van het Jaar - "Sailing"
  • Grammy, 1981 - Album van het Jaar - Christopher Cross
  • Grammy, 1981 - Beste Nieuwe Artiest - Christopher Cross
  • Grammy, 1981 - Nummer van het Jaar - "Sailing"
  • Grammy, 1981 - Beste Arrangement - "Sailing"

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.