Las Ketchup

 • Las Ketchup is een Spaanse meidengroep, afkomstig uit Córdoba in Andalusië. De groep bestaat uit de zussen Lola Muñoz, Pilar Muñoz, Lucía Muñoz en Rocío Muñoz. Laatstgenoemde is pas later bij de groep gekomen. De naam Las Ketchup is een verwijzing naar hun vader José Fernández Torres, een flamencogitarist die beter bekend is onder de naam Tomatito (Tomaatje). Hier ligt meteen de verklaring van de titel van hun debuutalbum Las hijas del tomate, wat zich als De dochters van de tomaat vertaalt.

  The Ketchup Song

  Las Ketchup scoorde in de zomer van 2002 een grote hit met The ketchup song (Aserejé). Het nummer bereikte in veel landen de top van de hitlijsten, waaronder in Spanje, Engeland, Italië, Frankrijk, Finland, Zweden, België, Zwitserland, Duitsland, Argentinië, Mexico, Puerto Rico en Nederland. Het refrein is gebaseerd op het intro van Rapper's delight, een hit van the Sugarhill Gang uit 1979, maar de tekst Aserejé ja deje dejebe tu dejebe sebi unuova... betekent niets. Bij het nummer zat een bijbehorend dansje.

  Van The Ketchup Song zijn meerdere versies gemaakt, waaronder een Spaanstalige en een Engelstalige versie. Aan het eind van 2002 kwam er ook een kerstversie van uit, met bellen op de achtergrond en een nieuwe videoclip in kerstthema.

  Op 29 december 2009 werd The ketchup song (Aserejé) in de Decennium Single Top 100 uitgeroepen tot bestverkochte single van het afgelopen decennium..

  Eurovisiesongfestival 2006

  Op het Eurovisiesongfestival van 2006, dat in de Griekse hoofdstad Athene werd georganiseerd, vertegenwoordigde Las Ketchup Spanje met het lied Bloody Mary. Door de bekendheid die de groep in Europa al had verworven, verwachtten velen dat Spanje eindelijk weer eens mee zou kunnen strijden om de overwinning. Zover kwam het echter niet: Las Ketchup werd slechts 21e in de eindrangschikking, met 18 punten. In de finale streden 24 landen om de Eurovisietitel.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Noten

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.