Chrissie Hynde

 • Chrissie Hynde (Akron (Ohio), 7 september 1951) is een Amerikaanse zangeres, vooral bekend van de rockgroep The Pretenders. Naast zangeres is ze ook songwriter en gitarist.

  Ze maakte naam met The Pretenders in Engeland, samen met de Engelse muzikanten James Honeyman-Scott, Pete Farndon en Martin Chambers. De samenstelling van de band wisselde regelmatig, maar Hynde was de constante factor en werd daarmee de leider van de band. Ze speelt vooral op een Fender Telecaster.

  Hynde is een invloedrijk muzikant geweest, zowel door haar muziek als door haar optredens en haar voorkomen in interviews. Chrissie Hynde scoorde in 1985 samen met UB40 een nummer 1-hit in onder meer Nederland met het nummer I Got You Babe. Dit was oorspronkelijk een hit van Sonny & Cher. In 1988 stond Breakfast in bed, wederom met UB40, op de vierde plaats in de Top 40.

  The Pretenders hadden een van hun eerste hits met een cover van het nummer "Stop Your Sobbing", dat geschreven was door Ray Davies van The Kinks. Hynde ontmoette Davies enkele jaren daarna, een ontmoeting die uitmondde in een langdurige relatie en in 1983 kregen zij een kind. Daarna is Hynde van 1984 tot 1990 getrouwd geweest met Jim Kerr van de Simple Minds, met wie ze een dochter kreeg. Sinds 1997 was ze getrouwd met de kunstenaar Lucha Brieva waar zij in 2002 van is gescheiden. Hynde heeft een huis in Londen en een appartement in haar geboorteplaats Akron Ohio. Zij had daar ook een vegetarisch restaurant, dat in 2011 is gesloten.

  Zij is ook een beroemd voorvechtster van dierenrechten.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.