Its Alright

East 17

 • East 17 is een voormalige jongensgroep opgericht in 1992. De groepsnaam ontstond uit de postcode van de wijk Walthamstow in het noorden van Londen, een gebied gelegen tegen het oude East End en het buitengebied van Essex.

  De groep behaalde tussen 1992 en 1999 hun grootste successen met 18 top 20-hits en 4 top 10-albums in Groot-Brittannië en genoten bekendheid in Europa en Azië. De groep stond bekend om hun mix van rap- en popsongs. In Nederland waren ze vooral bekend om hun hits It's Alright, Around the world en Stay another day uit 1994.

  Biografie

  De groep ontstond in 1992 nadat Tony Mortimer een contract bemachtigde via een showcase, waar hij zijn materiaal liet horen. De afspraak kon echter alleen doorgang vinden als Mortimer een jongensgroep om zich heen vormde, een format waar London Records naar op zoek was. De rolverdeling binnen de groep werd al snel duidelijk toen Brian Harvey zich aandiende, oorspronkelijk als achtergrondzanger/danser maar zijn r&b-achtige zang viel zo goed in aarde dat hij tot leadvocalist werd gepromoveerd. De groep werd compleet gemaakt met Terence Coldwell en John Hendy.

  Mortimer was het brein achter de formatie die driekwart van de teksten leverde waarbij Harveys zangpartijen het geheel compleet maakte. De groep stond aanvankelijk bekend om hun, voor een boyband, wat agressievere manier van muziek maken met gebruik maken van rapinvloeden en politiek gerichte teksten. Dit in tegenstelling tot hun rivalen als Take That.

  Hun debuutalbum Walthamstow bereikte de eerste plaats in de Britse hitlijsten, in Nederland de zeventiende. Het album bevatte de single It's Alright het nummer behaalde de eerste positie in Australië, in Nederland werd het hun grootste hit die op 4 belandde in de Nederlandse top 40. Andere hits waren Deep en House of love. Met hun tweede album Steam, uitgebracht in 1994, vervolgde het succes met het nummer Stay another day, dat hun eerste hit in het VK werd en tevens een kerstklassieker genoemd mocht worden, in Nederland behaalde dit nummer de 6e positie. Andere hits van het album waren Around the world, Steam en Let it Rain.

  De groep wordt ook vermeld in het liedje van U2 en Luciano Pavarotti, Miss Saravejo. "Is there a time for first communion, a time for east 17"

  Over het volgende album, getiteld Up all night (1995), ontstond een controverse over het feit dat alle leden aan het album hebben geschreven, terwijl alle credits wederom naar Mortimer gingen. Zanger Harvey raakte aan de drank en drugs en Tony Mortimer kreeg depressies en een schrijversblok. Dit waren de eerste scheurtjes binnen de groep. In 1997 leek de groep nog terug te komen met de hit If you ever featuring Gabrielle, maar Harvey kwam veelvuldig slecht in het nieuws. Het hoogtepunt kwam in mei 1997 toen Harvey bekende 12 ecstasypillen te hebben geslikt en hij zei dat het volgens hem best gezond is, er werden zelfs Kamervragen gesteld in het Hogerhuis aan premier John Major over deze kwestie. Het leidde tot Harveys uitsluiting binnen de groep en ook Mortimer vertrok een paar maanden later.

  In 1998 zorgden de overige leden, Hendy en Coldwell, voor een terugkeer van Brian Harvey, ze gingen verder als E-17 met het label Telstar records aan hun zijde. Ze scoorden met Each time een nummer 2-hit in de UK, maar het succes keerde niet meer terug. Ze werden nadien buitengezet door hun maatschappij Telstar in 1999.

  In de jaren 2000-2009 deden de overige drie leden mee in het schnabbelcircuit, zo kwamen ze regelmatig bij 90's party's en werden ze nog vaak uitgenodigd in Oostbloklanden als Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Hongarije.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.