Junkie XL

 • Junkie XL is de artiestennaam van Tom Holkenborg (Lichtenvoorde, 8 december 1967), een in de Verenigde Staten wonende Nederlandse dj, componist en producer.

  Biografie

  Holkenborg was lid van Weekend at Waikiki en de metalband Nerve. Met de van de Urban Dance Squad afkomstige Rudeboy maakte hij 2 albums. Tot 2000 was Junkie XL een liveband, met René van der Zee op de gitaar, DJ Frankie D op de turntables en Baz Mattie op drums bij de live-optredens. In 1998 zette Holkenborg na een ruzie Frankie D uit de band. Eind 1999 stopte Van der Zee als gitarist en verving Holkenborg hem door Henk Gubbels (Weekend at Waikiki). Mattie gaf ook aan te willen stoppen. Holkenborg had dan al enkele optredens als dj gegeven en eind 1999/begin 2000 besloten hij en rapper Rudeboy om gezamenlijk door te gaan. Eind 2000 stapte rapper Rudeboy uit het project omdat hij de focus te veel op dancemuziek vond liggen.

  In 2002 brak Junkie XL wereldwijd door met zijn remix van A Little Less Conversation van Elvis Presley, maar dan onder de naam JXL. De familie van de overleden zanger wilde namelijk niet dat er een verband tussen drugsgebruik (Junkie) en overgewicht (XL) enerzijds en Presley anderzijds gelegd zou kunnen worden. Het nummer stond vijf weken op de eerste plaats van de Mega Top 100. Naar aanleiding van het wereldwijde succes kreeg Holkenborg vele verzoeken om onder meer het Beatles-nummer Strawberry Fields Forever te remixen, en een gehele cd met Presley-remixen te maken. Deze verzoeken wees hij af omdat slechts het verdienen van geld centraal zou staan en niet de muziek.

  In dezelfde periode was Holkenborg ook in dienst van de Britse dj Sasha. Samen met Charlie May (Spooky) hielpen ze Sasha bij het afmaken van het album Airdrawndagger (2002). Sasha en Tom werkten later in 2002 ook samen op de track Breezer, die op de B-kant van de single Beauty that never fades staat.

  In 2003 vertrok Holkenborg naar de Verenigde Staten, om daar aan soundtracks voor films en computerspellen te werken, waaronder The Matrix Reloaded, Catwoman en Need for Speed: Pro Street. Verder deed hij ook remixes voor onder andere Britney Spears. In 2006 maakte Holkenborg samen met Doe Maar-zanger/bassist Henny Vrienten het campagnelied van de PvdA voor de Tweede-Kamerverkiezingen, Neem mijn hand.

  De laatste remix van de hand van Holkenborg is een bewerking van de single 4 Minutes van Madonna. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door van 21 maart 2008 maakte Holkenborg dit nieuws wereldkundig. Ook gaf hij in de liveshow een impressie van hoe hij tot deze bewerking was gekomen. Op dat moment had Holkenborg nog geen ontmoeting met haar gehad, maar Madonna had hem wel al laten weten de mix 'fantastisch' te vinden.

  In 2011 maakte hij de muziek voor de theatervoorstelling De Russen! Ivanov meets Platonov van Toneelgroep Amsterdam, in 2012 voor de Nederlandse dramaserie Lijn 32 van de KRO en NCRV.

  De muziek die Holkenborg schrijft voor soundtracks worden meestal geproduceerd in de Remote Control Productions studio. Ook is hij actief bij andere soundtrack projecten. Internationale bekendheid als filmcomponist kreeg hij vooral in 2013 met de filmmuziek van de wereld release film Paranoia. Andere soundtracks van films waren onder meer Divergent en Mad Max: Fury Road.

  Privé

  Junkie XL is vader van een zoon.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.