Gary Wright

  • Gary Wright (Cresskill (New Jersey), 26 april 1943), geboren als Gary Malcolm Wright, is een Amerikaans musicus.

    Carrière

    Op jonge leeftijd speelde Gary in de Amerikaanse Broadway-musical Fanny. Vanaf die tijd heeft hij zich beziggehouden met muziek en bands. Na een studie psychologie in Europa was hij in 1967 medeoprichter van de Britse band Spooky Tooth. Hierin was hij toetsenist en zanger. Hij speelde ook mee op het album All Things Must Pass van George Harrison. Toen hij voor een paar jaar de band Spooky Thooth verliet, maakte hij twee soloalbums en richtte de band Wonderwheel op.

    Nadat Spooky Tooth in 1974 werd ontbonden begon Wright aan een solocarrière. In 1975 bracht hij zijn debuutalbum uit (The dream weaver, Warner Bros). Hij scoorde in de hitlijsten met songs als Dreamweaver, Love is alive, Are you weeping, etc.

    Zijn werk op dit album is revolutionair te noemen omdat hij op de drums na enkel gebruikmaakt van elektronische instrumenten, zoals de Moog (minimoog)-synthesizer, Fender Rhodes-piano, Arp-synthesizers, etc. Bekende artiesten die meewerkten aan het album The Dreamweaver zijn o.a. David Foster (toetsen), Ronnie Montrose (gitaar) en Steve Gadd (drums).

    Na het succes van dit album bracht Gary Wright in de jaren 70 diverse andere soloalbums uit:

    • The Light of Smiles, 1977
    • Touch & gone, 1977
    • Headin' home, 1979

    In het laatstgenoemde album haalt Gary Wright de gitaar weer van stal met gitaarsolo's van Steve Lukather (Toto), Drums: Jeff Porcaro (Toto) en vele anderen zoals achtergrondzang van Michael McDonald, Graham Nash en David Crosby. Verder heeft Wright samengewerkt met artiesten als George Harrison (The Beatles), Phil Collins, Mick Jones (Foreigner) en Steve Winwood.

    Vanaf 2008 was Gary op tournee door Europa met de band Ringo Starr & His All-Starr Band.

    In totaal heeft hij een veertiental albums op zijn naam staan. Een recent album was Connected.

    Discografie

    • Gary Wright's Extraction (1971)
    • Footprint (1972)
    • The dream weaver (1975)
    • The light of smiles (1977)
    • Touch and gone (1977)
    • Headin' home (1979)
    • The right place (1981)
    • Who I am (1988)
    • First signs of life (1995)
    • Best of Gary Wright: The Dream Weaver (1998)
    • Human love (1999)
    • Waiting to catch the light (2008)
    • The light of a million suns (2008)
    • Connected (2010)

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.