Led Zeppelin

 • Led Zeppelin was een Engelse rockband, opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij als enige lid van de Yardbirds was overgebleven. Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums). Een van de bekendste nummers van Led Zeppelin is Stairway to Heaven.

  Biografie

  The New Yardbirds

  In juli 1968 bleef Jimmy Page als enige over van The Yardbirds. Er moest contractueel nog een aantal optredens in september gespeeld worden in Scandinavië. Page wilde Terry Reid als zanger, maar die had net een nieuw platencontract en beval Robert Plant aan. Deze bracht op zijn beurt drummer John Bonham mee. John Paul Jones, die al eerder met Page gewerkt had, werd bassist van de groep. Het allereerste nummer dat de groep samen speelde was Train kept a Rollin', een nummer dat de Yardbirds ook gespeeld hadden. De groep deed van 7 tot 17 september 1968 een achttal optredens in Denemarken, Zweden en Noorwegen onder de naam The New Yardbirds. Het eerste optreden was op 7 september 1968 in de Gladsaxe Teen Club in de plaats Gladsaxe te Denemarken. Andere 'Yardbirds'-nummers die de groep speelde waren: Dazed and confused en White Summer. Het eerste was een bewerking van een nummer van Jake Holmes dat zou verschijnen op het eerste album van Led Zeppelin. Het tweede was een nummer geschreven door Jimmy Page, dat op Little Games staat, een album van The Yardbirds uit 1967.

  Led Zeppelin

  In oktober 1968 neemt de groep zijn eerste plaat op. Keith Moon, de drummer van The Who, had echter weinig vertrouwen in deze nieuwe band. Hij voorspelde dat de band "would go down like a lead balloon" (zou neerstorten als een loden ballon). Dit inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen en onder deze naam gaat de groep op tournee door Engeland. Daarna begint een Amerikaanse tournee van 26 december 1968 tot 8 februari 1969. De setlist bestaat voornamelijk uit songs uit het eerste album. Daarnaast speelt de groep onder andere Killing Floor, een bluesnummer van Howlin' Wolf dat later in een bewerkte versie als The Lemon Song op Led Zeppelin II terecht zal komen en Pat's Delight, een drumsolo van John Bonham die als Moby Dick eveneens op datzelfde album terecht zal komen.

  Op 12 januari 1969 komt het eerste album Led Zeppelin uit, een lp met zowel harde blues als akoestische nummers. In hetzelfde jaar komt Led Zeppelin II uit, een album waarvan de nummers op verschillende plaatsen tijdens de tournees opgenomen zijn. Op Led Zeppelin III zijn Engelse folk-invloeden te horen, een geluid dat op Led Zeppelin IV versterkt wordt. Het vierde album wordt, vanwege de in runentekens geschreven titel, ook wel The Runes Album genoemd. Op dit album staat de wereldhit (en all-time classic) Stairway to Heaven, die echter nooit als single is uitgebracht. Drummer Bonham overleed op 25 september 1980. Eind 1980, enkele maanden na het overlijden van Bonham, hield Led Zeppelin op te bestaan. Postuum verscheen nog het album Coda, met daarop een aantal niet eerder verschenen nummers uit de periode 1969-1978.

  Optredens na 1980

  In 1985 was er een speciaal optreden van de drie overgebleven bandleden (samen met Phil Collins en Tony Thomson van Chic op drums) op het liefdadigheidsconcert (Live Aid) in Amerika; ook bij het 25-jarig bestaan van hun platenmaatschappij in 1988 (Atlantic Records) traden ze nog een keer op, waarbij Jason Bonham, de zoon van John Bonham, drummer was.

  Op 10 december 2007 was er een eenmalig optreden (ook weer met Jason Bonham op drums) in het O2-Arena stadion in Londen als eerbetoon aan hun overleden ontdekker, Ahmet Ertegün. Voor de 20.000 beschikbare kaarten zijn er wereldwijd ongeveer 20 miljoen aanvragen geweest. De pers was zeer lovend over dit reünieconcert en er waren daarna geruchten over een wereldtournee. Begin 2009 werd duidelijk dat Led Zeppelin niet meer gaat toeren.

  Invloed

  Led Zeppelin heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, waarvan alleen al 111,5 miljoen in de Verenigde Staten. Deze hoge verkoopcijfers zijn redelijk opmerkelijk te noemen, omdat de band ten eerste maar tien tot elf jaar bestond en ten tweede geen echte 'hitmachine' was, maar meer een band die het van de albums moest hebben. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat Led Zeppelin tot de beste rockbands ooit behoort en dat de band tot op de dag van vandaag zijn aandeel in de muziek nog niet verloren heeft. Nog steeds wordt Led Zeppelin als voorbeeld of inspiratiebron gezien door talloze nieuwe muzikanten.

  Erkenning

  • In 1995 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame
  • In 2005 kregen ze een Grammy Lifetime Achievement Award uitgereikt
  • Door VH1 benoemd tot de beste hardrock-groep aller tijden

  Coverbands

  • Led Zeppelin heeft een coverband die alleen maar uit vrouwen bestaat; Lez Zeppelin
  • Led Zeppelin heeft een reggaecoverband met een pseudo-Elviszanger; Dread Zeppelin
  • Led Zeppelin heeft een coverband uit de UK die als meest authentieke ter wereld beschreven wordt; Letz Zep

  Optredens in Nederland

  • 03/10/1969 Circustheater, Scheveningen
  • 04/10/1969 De Doelen, Rotterdam
  • 05/10/1969 Concertgebouw, Amsterdam
  • 27/02/1970 Concertgebouw, Amsterdam
  • 27/05/1972 Oude Rai, Amsterdam
  • 11/01/1975 Ahoy Rotterdam
  • 21/06/1980 Ahoy Rotterdam

  Discografie

  Dvd's

  • The Song Remains The Same (1976)
   Registratie van het concert in Madison Square Garden (New York) uit 1973.
  • Led Zeppelin DVD (2003)
   Dubbel-dvd, de eerste dvd is een registratie van het concert in de Royal Albert Hall uit 1970, de tweede bevat delen uit vijf concerten vanaf 1973 tot 1979.
  • Mothership (2007)
   Dvd behorende bij een dubbel-cd. Er zijn twee versies uitgekomen, beide een Collector's item.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.