Scarlett Johansson

 • Scarlett Johansson (New York, 22 november 1984) is een Amerikaans actrice.

  Jeugdjaren

  Johansson werd geboren in New York City. Haar vader is een in Denemarken geboren architect. Haar moeder is een producent en actrice en komt uit een Amerikaans-joodse familie uit de Bronx. Haar grootvader was een scenarioschrijver en regisseur. Johansson heeft een zus, een broer, een tweelingbroer en een halfbroer, haar vaders zoon uit zijn eerdere huwelijk.

  Johansson groeide op in een huishouden met weinig geld. Ze kreeg theatertraining door naar de Professional Children's School te gaan in Manhattan. Hier kreeg ze ook haar diploma in 2002.

  Acteercarrière

  Begin van een carrière

  Johansson besloot op driejarige leeftijd al dat ze later actrice wilde worden.

  Uiteindelijk begon Johansson haar carrière als kind, nadat haar moeder doorkreeg hoe serieus Scarlett was en haar meebracht naar audities.

  Nadat ze tegenover Sarah Jessica Parker, Ben Stiller en Elle MacPherson te zien was in If Lucy Fell (1996), kreeg ze in nog hetzelfde jaar, op elfjarige leeftijd, de hoofdrol in de independent dramafilm Manny & Lo. Het was de eerste film, die overigens een budget van slechts $500.000 had, waar Johansson een hoofdrol in had. Ze kreeg lof voor de film en werd, als resultaat van haar acteerprestatie, genomineerd voor een Independent Spirit Award.

  Na een kleine rol in nog een independent film, Fall, had Johansson in 1997 een bijrol in Home Alone 3. Hierin speelde ze de grote en botte zus van de hoofdrolspeler, Alex D. Linz. Johansson was niet in de eerdere twee delen te zien, die in 1990 en 1992 uitgebracht werden.

  Doorbraak als kindster

  Nadat ze werd geweigerd voor de hoofdrol in The Parent Trap

  In 1999 was Johansson opnieuw naast Alex D. Linz te zien, toen ze de hoofdrol van een typische jonge tiener kreeg in de jeugdfilm My Brother the Pig. De film werd niet goed ontvangen bij het publiek. Zo heeft de film een 4,6/10 op de internationale filmwebsite IMDb

  Hoewel Johansson in 2000 niet in films was te zien, werden er in 2001 drie films uitgebracht waarin ze een rol had. Als eerste kwam de film The Man Who Wasn't There uit. Hierin had Johansson een bijrol als een jonge pianist die de vriend van haar vader, gespeeld door Billy Bob Thornton, probeert te verleiden. Johanssons prestatie ging, in vergelijking met andere films, redelijk onopgemerkt voorbij. Hoewel de film genomineerd werd voor een Oscar en daarnaast ook nog 44 nominaties kreeg, werd Johansson niet genomineerd. Wel merkte Variety op dat Johanssons persoonlijkheid en uiterlijk sterk waren ontwikkeld sinds The Horse Whisperer, die slechts enkele jaren eerder werd uitgebracht.

  Johansson was hierna te zien in de Hongaarse film An American Rhapsody. Hoewel de film redelijk onopgemerkt voorbijging, won ze twee Young Artist Awards. Niet veel later werd ze opnieuw opgemerkt door het publiek, toen ze tegenover Thora Birch en Steve Buscemi te zien was in de door critici geprezen film Ghost World. Hoewel de meeste media-aandacht naar Birch ging, won Johansson een Chlotrudis Award en Toronto Film Critics Association Award en werd ze genomineerd bij de Online Film Critics Society Awards.

  In 2002 was Johansson tegenover David Arquette te zien als de dochter van Kari Wuhrer in Eight Legged Freaks. De media-aandacht stond gericht op Arquette, waardoor het opnieuw een rol werd die onopgemerkt voorbijging.

  2003: Doorbraak als volwassene

  2003 werd het jaar van Johanssons doorbraak. Niet alleen vertolkte ze twee door critici geprezen rollen, maar ook werd ze voor het eerst gezien als sekssymbool. Zo was ze tegenover Bill Murray te zien in Lost in Translation. De film werd onder andere genomineerd voor vier Academy Awards en won er één. Terwijl Murray ook genomineerd werd, kwam Johansson niet in aanmerking. Wel won ze een BAFTA Award, BSFC Award, Sant Jordi Award en ontving ze de "Upstream Prize" bij de Venice Film Festival. Daarnaast werd ze genomineerd bij de Broadcast Film Critics Association Awards, Chicago Film Critics Association Awards, Chlotrudis Awards, Golden Globes, MTV Movie Awards, Online Film Critics Society Awards, tweemaal bij de Phoenix Film Critics Society Awards, Satellite Awards en Teen Choice Awards.

  Johansson kreeg ook veel lof van de critici. De Chicago Sun-Times sprak over twee prachtige acteerprestaties toen deze het over Murray en Johansson had.

  Slechts enkele dagen later kwam ook de film Girl with a Pearl Earring uit, een biografische film over Johannes Vermeer en zijn schilderij van de arme Griet (Johansson). Voor haar prestaties kreeg Johansson opnieuw verscheidene nominaties, waaronder voor een BAFTA, British Independent Film Awards, een Golden Globe en een Phoenix Film Critics Society Award. In 2005 won ze voor haar prestatie een Sant Jordi Award. Het Veronica-tijdschrift schreef dat het Johansson in de film een indrukwekkende diepte aan haar karakter lukte mee te geven.

  Omdat Johansson voor twee Golden Globes werd genomineerd, noemde de bekende criticus Tom Ortenberg haar "de filmster van het jaar".

  In 2012 kreeg Johansson voor haar acteerprestaties een ster op de Hollywood Walk of Fame.

  Invloed van geprezen acteerprestaties

  Johanssons vertolkingen van Griet in Girl with a Pearl Earring en Charlotte in Lost in Translation maakten van haar een van de bekendste en meest gevraagde actrices van Hollywood.

  2004: Een wisselvallig jaar

  In 2004 werden er uiteindelijk veel films uitgebracht waarin Johansson te zien was. In januari was ze te zien als brunette Fransesca Curtis in The Perfect Score, een film die zich al voor een lange tijd in productie bevond. De film werd bestempeld als een "luchtige tienerkomedie" en was volgens critici een van Johanssons slechtste films. Ze konden het niet helpen de film te vergelijken met Lost in Translation en Girl with a Pearl Earring, die slechts twee maanden eerder werden uitgebracht. Ondanks slechte kritieken werd ze echter wel genomineerd bij de Teen Choice Awards.

  Een dag voordat de film werd uitgebracht, accepteerde ze een rol in de film noir The Black Dahlia, een film die pas drie jaar later werd uitgebracht.

  Omdat ze rond deze tijd een leeg schema had, accepteerde Johansson aan het einde van juni 2004 de rol van Nola Rice in Match Point, die opgenomen werd in Londen.

  Hierna werd A Love Song for Bobby Long uitgebracht. Hierin speelde Johansson Pursy Will, een jongedame die geen berouw kan tonen voor haar overleden moeder. De film werd pas voor het eerst vertoond bij het Venice Film Festival op 2 september 2004, terwijl de film al in de zomer van 2003 werd opgenomen.

  Niet veel later, op 15 september 2004, ging A Good Woman in première tijdens het Toronto Film Festival. Dit was Johanssons eerste geschiedenisfilm. Hoewel de film toen werd uitgebracht, kreeg de film in de meeste landen, inclusief de Verenigde Staten, pas in 2006 een bioscoop- en dvd-release.

  Nadat in november 2004 de film The Spongebob Squarepants Movie werd uitgebracht, waarin Johansson een stembijrol had, ging in december 2004 In Good Company in première in Hollywood. De film, die volgens critici het niet haalde bij eerdere werken van Johansson, waaronder Lost in Translation en Girl with a Pearl Earring

  Druk schema

  Johansson, die in 2004 te zien en/of the horen was in maar liefst vijf films, leek geen pauze te nemen. Zo was ze aan het einde van 2004 volop bezig met de projecten Match Point, The Island, The Black Dahlia en Mission: Impossible 3, waarvan ze zich toentertijd nog niet had teruggetrokken. Op 31 december 2004 maakte haar moeder dan ook bekend dat ze bang was dat haar dochter ziek zou worden omdat ze zoveel zou werken. Ze zou haar zelfs gevraagd hebben om een pauze te nemen. Johansson gaf toen ook toe een workaholic te zijn. Ze vertelde dat ze niet in staat was een vakantie te nemen, omdat ze dan alleen aan haar werk zou denken.

  Johansson pakte al snel de draad weer op en besloot op 25 januari 2005 zelfs tussen het filmen door ook de Academy of Motion Picture Arts and Sciences' Scientific and Technical Awards te presenteren.

  Rond deze tijd was Johansson nog steeds bezig met het filmen van de $126.000.000 kostende The Island. De film was een mengsel van actie en sciencefiction, wat Johansson, die hiervoor alleen nog maar komische en dramarollen speelde, slecht aankon. Zo liep ze aan eind maart 2005 een beenvliesontsteking op door haar intensieve fysieke trainingen. Johansson onthulde hierna dat ze daarom wilde beginnen met fitness.

  Samenwerking met Woody Allen en eerste actiefilm

  Nadat het filmen er op zat, vertrok Johansson in april 2005 naar Bulgarije voor de opnamen van The Black Dahlia. Rond deze tijd was het al bekend dat Match Point een release zou krijgen op het Cannes Film Festival in Frankrijk op 12 mei 2005. Hierdoor deed de regisseur van de film, Woody Allen, al veel interviews over de film, waarin hij losliet dat hij zelfverzekerd is over het succes van de film vanwege de "sterke acteerprestaties van Johansson".

  Nadat Match Point werd uitgebracht, kregen zowel Allen, Johansson, de andere acteurs als de film zelf goede kritieken. Johansson werd beschreven als "bombshell". Johansson kreeg voor haar vertolking van Nola Rice haar vierde Golden Globe-nominatie. Daarnaast werd ze ook genomineerd bij de Chicago Film Critics Association Awards.

  Hierna vertrok Johansson opnieuw naar Londen voor de opnamen van Scoop, waarin ze naast Hugh Jackman speelde. Het filmen vond daar plaats in juni en juli 2005.

  The Island werd echter geen succes. In de Verenigde Staten bracht de film slechts $36.000.000 op en ook Johansson kreeg slechte kritieken. Zo gaf producent Walter Parkes de schuld voor het falen van de film volledig aan McGregor en Johansson, die geen moeite zouden hebben gestoken in de film.

  Johansson was hierna vooral druk bezig met andere projecten. Zo leek in oktober 2005 dat Johansson naast Owen Wilson te zien zou zijn in The Secret Life of Walter Mitty. Dit bleek echter niet het geval.

  De film Scoop was al afgerond op 28 november 2005

  Thrillerperiode

  Na Scoop werden er in 2006 nog twee meer films uitgebracht waarin Johansson te zien was: The Black Dahlia en The Prestige, twee thrillerfilms. Op 24 juli 2006 werd aangekondigd dat The Black Dahlia, waarvan het filmen al in september 2005 afgerond was

  Voor de film kreeg Johansson opnieuw vooral positieve kritieken, ondanks het feit dat de film zelf niet altijd even goed werd opgevat. De film noir speelt zich af in de jaren 40 en volgens critici zou Johansson daar precies de goede uitstraling voor hebben.

  Vlak nadat ze de titelrol in Mary Queen of Scots had geaccepteerd ging The Prestige, waarvan het filmen plaatsvond in januari 2006

  Zangcarrière

  In 2008 bracht Johansson een studioalbum uit genaamd Anywhere I Lay My Head met covers van Tom Waits. Het album werd geproduceerd door Dave Sitek. Ook David Bowie en Yeah Yeah Yeahs gitarist Nick Zinner droegen bij aan het album. Het album kreeg gemengde kritieken. De eerste single van het album is Falling Down.

  Een jaar later nam ze samen met singer-songwriter Pete Yorn het album Break Up op, geïnspireerd door de duetten van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot. Relator werd in mei 2009 de eerste single. Het album kwam mede tot stand door Johanssons manager, Rick Yorn, Petes broer en behaalde in Frankrijk een platina status.

  Privéleven

  Scarlett Johansson werd al aan een hele reeks mannen gekoppeld, waarvan de bekendste Benicio del Toro, Justin Timberlake - met wie ze een videoclip opnam - en Josh Hartnett waren. Ze werd ook reeds door verschillende bladen, waaronder Maxim, Esquire en Playboy, tot de mooiste vrouwen ter wereld gerekend.

  Ze trouwde op 27 september 2008 met de Canadese acteur Ryan Reynolds. Het huwelijk werd in 2011 ontbonden. In oktober 2014 hertrouwde Johansson met een Franse journalist. Een maand eerder werd hun dochter geboren.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing